1 Aralık itibarı ile zorunlu kış lastiği kullanma uygulaması yürürlüğe girdi ve denetimler hızla başladı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının 655 (KHK) no’lu Kanun Hükmünde Kararnamesi ile belirlenmiş olan; zorunlu kış lastiği uygulaması 4 ay boyunca yürürlükte kalacak ve takip eden yılın 1 Nisan gününe kadar devam edecektir.
Hangi araçlar kış lastiği takmak zorundadır?
Bu uygulama her ne kadar ticari araçlar için geçerliyse de sadece ticari araçlara değil hususi araçlar için de geçerlidir ve istenirse ceza yazılabilir. Ayrıntılar ilgili Valilikler tarafından belirlenir. Özellikle şehirlerarası yollarda yapılan denetimlerde aracın niteliğine bakılmaksızın kararnamede yazılı olan şartlar valiliklerin belirleyeceği zaman aralığında, denetimlerde tüm araçlar denetlenir.
Fakat kullanmakta olduğumuz hafif ticari panelvan türü araçların bazıları geçmişte hususi ruhsat ile tescil edildiği içinbazen istisna uygulanabilir. Lakin; artık tüm hafif ticari panelvan araçlar ticari olarak tescil edilmektedir ve uygulamalarda temel olarak baz alınan konu ruhsatta yazan kullanım şekli olacaktır. Ruhsatta kullanım şekli ticari olarak görünüyorsa denetimlerde geçerli olan mevzuat kuralları eksiksiz uygulanacaktır.
Bu 4 aylık uygulama süresi artırımlı olarak bulunduğu şehrin durumu,kış şartları ve ortalama yerel sıcaklıkları dikkate alınarak ilgili valiliklerce belirlenir ve uygulanır. Denetlemeler bu illerde bulunan yol kenarı denetleme istasyonlarında yapılır.
Kararnameye göre kış lastiği kullanım zorunluluğu olan araçlar öncelikle yük ve yolcu taşıyan “A” türü yetki belgeli ticari araçlardır.
A1 yetki belgesi : Otomobil ile şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapacaklara
A2 yetki belgesi : Otomobil ile Uluslar arası yolcu taşımacılığı yapacaklara
A3 yetki belgesi : Oto kiralama işletmeciliği yapacaklara verilir.
Ticari taksiler, minibüsler, midibüsler, otobüsler, servis araçları, hafif ticari panelvanlar, kamyonetler, kamyonlar, çekiciler (tırlar), tankerler, yarı römorklar ve römorklar bu uygulamanın temel konusunu oluşturmaktadır.
Kamyon, çekici, tanker, kamyonet, otobüs gibi araçların tahrikli dingillerinde (çekiş olan tekerlekler) kış lastiği takılı olmak zorundadır.
– Kamyonet, minibüs, midibüs vs gibi belirtilen “A” türü yetki belgelerine kayıtlı otomobillerin tüm lastiklerinde kış lastiği takılı olmalıdır.
– Yarı römork ve römorkların frenleme tertibatının olduğu dingilleri üzerindeki tüm lastikler kış lastiği olmak zorundadır.
Denetimde nelere dikkat edilir
Kamyon, çekici tanker, otobüs, römork ve yarı römork gibi büyük ticari araçlarda öncelikli konu araçların lastik yanaklarında (mud+snow yani çamur+kar kısaltması) (M+S)ibaresi olmalı ve bu işaret okunamayacak durumda ise lastik dişleri ve kanalları yeterli derinlikte, lastik diş şekli ve deseni kış lastiği şartlarına uygun olmalıdır.
Minibüs, midibüs, otomobil, panelvan ve kamyonetlerde lastik yanaklarında (M+S) ve kar tanesi işareti olması aranır ve bu işaretler okunamayacak durumda ise lastik desenlerine ve diş derinliğine bakılır.
Herhangi bir nedenden ötürü değişmesi zorunlu olan lastiklerin de yerine takılacak olan lastiğin de kış lastiği olması zorunludur.
Yapılan denetimlerde uygun olmayan lastik kullanan araç sahiplerine idari olarak belirlenen para cezası uygulanır ve araç sahiplerine en yakın şehir merkezine kadar denetimli olarak gitmelerine izin verilir ve en yakın yerleşim biriminin ismi tutanağa yazılır. İdari para cezası verilen tüm araçlar için kanıtlayıcı belge olarak ruhsat, ehliyet fotokopisi ve fotoğraf temin edilir.
Nasıl denetlenir ve ne kadar cezası vardır?
Genel müdürlük tarafından merkezden takip edilen denetimlerde 16-20 Aralık tarihleri arasında 54 ilde yapılacak, trafik denetleme şube müdürlükleri il merkezlerinde en az iki noktada, ilçe merkezlerinde en az bir noktada günde iki saat süre ile kış lastiği denetimi yaparlar. Yapılacak denetimlerde kurallara uymayan kış lastiği takmayan araçların işletmecilerine 571 tl ceza uygulanır.
Mevzuat hükümlerine aykırı lastik kullandığı tespit edilenlere 2918 sayılı Trafik kanununun 30/1-a maddesine göre belirlenen her sene güncellenen idari para cezası uygulanır. İkinci kez denetime yakalanan ve geçemeyen araçlar trafikten men edilir.
Bu denetlemeler 20 Aralıktan sonra da yapılabilen özet bir programdır. Bu 54 il dışında kalan illerde de 20 Aralıktan sonra da rutin denetimler devam eder.
Bu denetlemelerde sadece lastikler değil araçlarda bulunması gereken takoz, çekme halatı, zincir, ilk yardım kiti, yangın tüpü vs gibi avadanlıklar da gözetime dahil olacaktır.
Hangi illerde zorunlu kış lastiği uygulaması yapılmaktadır.
Bu uygulama dahilinde kararnameye göre ceza ve uygulama yapılacak öncelikli 54 il şunlardır.
Afyonkarahisar Ağrı Amasya Ankara Artvin Bilecik
Bitlis Bolu Burdur Bursa Çankırı Çorum
Denizli Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir
Gümüşhane Hakkari Isparta İstanbul Kars Kastamonu
Kayseri Kırklareli Kırşehir Kocaeli Konya Kütahya
Manisa Muş Nevşehir Niğde Samsun Sakarya
Sivas Tekirdağ Tokat Tunceli Uşak Van
Yozgat Zonguldak Aksaray Bayburt Karaman Kırıkkale
Batman Şırnak Ardahan Iğdır Karabük Düzce