Gündem

Zekat Hesaplama

Müslümanların inanç sistemlerinde temel olarak kabul ettikleri İslam’ın 5 şartından birisi de zekât vermektir.

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Müslümanların inanç sistemlerinde temel olarak kabul ettikleri İslam’ın 5 şartından birisi de zekât vermektir. Bu açıdan verilecek olan zekatların doğru ve usulüne göre zekat hesaplama yapılarak esasından bir borç olan zekatların verilmesi gerekir.

Zekât vermekle yükümlü olan her Müslüman, zekâtını zamanı geldiğinde doğru usullerle hesaplayarak vermelidir. Zekat vermek isteyen kişiler, verecekleri zekatların gerçek ihtiyaç sahiplerin ulaşması açısından Şefkat Eli Derneği’ni aracı olarak kullanabiliyorlar. Bu sayede sahip oldukları malın Allah katında makbul olmasını sağlarken aynı zamanda maddi sıkıntı içinde olan insanlara da yardım edebilen Müslümanlar, yardımlaşmanın büyük keyfini ve lezzetini yaşarlar.

Zekat Nedir?

Zekât kelimesinin sözlük anlamı, artma, çokluk ve çoğalmadır. İslam inancına göre bu kelimenin anlamı, nisabı olan kimselerin mallarının 40/1’ini fakirlere, muhtaçlara ve yarım bekleyen insanlara vermesidir. Zekat, İslam dinini benimsemiş kişilerin sahip oldukları mallar için yaptıkları ekonomik bir ibadet olarak da ifade edilebilir.

Zekat Vermek Farz İbadet midir?

Zekat, Müslümanlar için kesinlikle farz olan ibadetlerden biridir ve imkanı olan herkesin zaman kaybetmeden zekatlarını vermeleri gerekir. Zekat ibadeti Hicretin ikinci yılında Müslümanlara farz kılınmış ve bizzat Peygamberimiz Hz. Muhammed zekat vererek örnek olmuştur.

Zekat vermekle yükümlü kimseler tarafından fakir, yetim, mazlum ve yaralılara zekât verilmesi işlemine zekat bağışı denir. Zekatın bağışlanabilmesi için öncelikle var olan malın hesaplanması gerekir. Hesaplanan zekat bağışları Şefkat Eli Derneği aracılığı ile gerçek ihtiyaç sahiplerine, yetim ve öksüz olanlara, fakirlere güvenle ulaştırılıyor.

Zekat Neden Verilir?

Zekat, İslam inancına göre farz olan bir ibadet şeklidir ve farzların da mutlaka yerine getirilmesi gerekir. Zekat verenler, ibadetleri ile Allah’ın emrini yerine getirirken diğer tarafından insanlık adına büyük bir hizmet etmiş olur. Ayrıca zekat vermekle malın bereketlenmesi ve Allah’ın rızasına uygun olması amaçlanır ve bu mümkündür. Çünkü peygamberimiz zekat, var olan malları azaltmaz, çoğaltır, bereketlendirir ve zekat Allah’a karşı bir sorumluluktur demektedir.

Zekat fakirlerin ve zor durumdaki insanların durumunu anlamak, onlara yardım etmek için verilir. Zekat miktarı sayesinde zor durumda olan insanlar ihtiyaçlarını karşılayabilmektedir. Zekat sayesinde insan manevi huzura kavuşur. Mülklerini paylaşarak paylaşmanın güzelliğini fark edebilirler. Bütün bunlara ek olarak birlik ve beraberliği sağlamak için zekat da verilebilir.

Kimler Zekat Verir?

İslam’ın şartlarından biri olan zekat, imkanı olan her Müslüman için zorunlu bir ibadettir. Ancak bir kişinin zekat verebilmesi için bazı dini kriterleri taşıması gerekir.

Kimlerin zekat vereceği ve zekat verilmesi için gerekli şartlar şunlardır;

  • Özgür olanlar, köle ya da esir olmayanlara zekat farzdır
  • Ekonomik imkanı olan her Müslümana zekat farzdır
  • Ergenliğe ulaşıp, akıl baliğ olan her Müslüman zekat vermelidir
  • Zekat vermek için gerekli nisap miktarı kadar malı olan zekat verir

Bu şartları sağlıyorsanız ve zekat size farz ise malınızın miktarına göre zekat vererek ibadetlerinizi yapabilirsiniz. Dileyen herkes Şefkat Eli Derneği aracılığı ile dünyanın dört bir tarafında bulunan mazlumlara zekatlarını ulaştırabilir.

Zekat Nasıl Hesaplanır

Zekat, imanda zenginlik ölçüsü olarak kabul edilen nisap miktarına (nisab) sahip olanların Allah rızası için, Allah rızası için belirli kişilere vermesi gereken belirli bir miktardır. Zekatın farz olabilmesinin şartları; Nisaba ulaşmasının yanı sıra mallar elde bulundurma süreleridir. Sahibi olunan değerli malların sahipliğinden itibaren bir yıl dolmuşsa söz konusu mallara zekat düşer. Temel ihtiyaçlar, insanların hayatlarını ve özgürlüklerini korumak için ihtiyaç duydukları şeylerdir. Bu şekilde kullanılan temel ihtiyaç malları üzerinden zekat verilmesine gerek bulunmaz.

Para, altın, gümüş, döviz, ticari varlıklar ve bunların gelirleri, yatırım amaçlı gayrimenkuller ve benzeri tasarruf için nisab miktarı 80,18 gram altın veya bunun değeridir. Zekat nisaba altının oluşumuna gelince, kırat farkı önemli değildir. Nisap tutarı, nakit ve ticari mal hesabında 22 ayar altın üzerinden hesaplanır.

Kaynak: https://www.sefkateli.org.tr/tr/zekat-hesaplama

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x