GündemManşetSağlıkYaşam

Zehir soluyoruz

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ TÜRKİYE’DE HAVA KİRLİLİĞİ RAPORUNU AÇIKLADI

 

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından paylaşılan raporda Türkiye’deki hava kirliliğinin bilançosu ortaya çıktı. Türkiye’nin 12 ilinde hava kirliliği, eşik değer olan 20 metreküpün oldukça üzerinde. Hatta bazı illerde 100 birimin bile üzerine çıkıyor.

 

NEREDEYSE TAMAMI

Kırıkkale, Afyonkarahisar, Osmaniye, Gaziantep, Isparta, Iğdır, Niğde, Siirt ve Kütahya illeri hava kirliliğinin en yüksek olduğu iller sıralamasında başı çekiyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) son raporu bu gerçeği bir kez daha gözler önüne sererken, hava kirliliğindeki artış insan sağlığını da tehdit ediyor. Havaların soğumasıyla artan kömür kullanımı hava kirliliği sorununu beraberinde getirirken, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) raporuna göre Türkiye’nin neredeyse tamamı zehir soluyor.

 

ÖLÜMCÜL HASTALIKLARLA BAŞ BAŞAYIZ!

Hava kirliliğine uzun süre maruz kalınması, ağır bir solunum hastalığı olan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) için de önemli bir tehdit oluşturuyor. WHO verilerine göre Türkiye’nin 12 ilinde hava kirliliği, eşik değer olan 20 metreküpün oldukça üzerinde. Hatta bazı illerde 100 birimin bile üzerine çıkıyor. Afyonkarahisar, Osmaniye, Gaziantep, Isparta, Iğdır, Niğde, Siirt, Kütahya ve Kırıkkale illeri hava kirliliğinin en yüksek olduğu iller sıralamasında başı çekerken, İstanbul’un da aralarında bulunduğu diğer illerde de durum pek parlak değil. Öyle ki İstanbul, Sivas ve Bayburt’ta kirlilik, 48 birim olarak ölçülürken, Elazığ, Çankırı ve Şırnak’ta 46, Amasya’da 43, Yalova ve Tunceli’de 41, Samsun’da 39, Sinop’ta 38, Artvin’de 34, Eskişehir ve Tokat’ta ise 31 birim olarak tespit ediliyor.

 

ZATÜRE AŞISI OLUN

KOAH alevlenmesi olarak adlandırılan, hastaların nefes alıp vermeyle ilgili sorunlarının tıbbi müdahale gerektirecek kadar arttığı dönemler ise erken tanı ve doğru tedavi ile azaltılabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre görülme sıklığı açısından KOAH tüm hastalıklar içinde 4’üncü sırada bulunuyor ve her yıl 3 milyondan fazla kişinin ölümüne neden oluyor. Türkiye’de ise yılda yaklaşık 26 bin hasta KOAH nedeni ile yaşamını yitiriyor. Zaman içinde yorgunluk, halsizlik ve depresyon gibi şikayetlerle karşılaşan KOAH hastalarında ileri dönemlerde ise kanın yeterince oksijenlenememesi sonucunda parmak uçları, dil, dudaklar ve kulak memeleri mavi – mor renk alıyor. Ağır hastalarda kandaki karbondioksitin atılamamasına bağlı olarak uykuya eğilim artıyor. 1 yılda yaklaşık 1 ila 4 kez ortaya çıkan KOAH alevlenmelerinde ise nefes darlığı, öksürük ve balgam miktarında artış görülüyor. Büyük ölçüde bakteriyel enfeksiyonlar (yüzde 70 – 75) ve virüsler (yüzde 20 – 25) nedeniyle ortaya çıkan alevlenmelerin önlenmesi için KOAH hastalarının doktor gözetiminde her yıl Eylül – Ekim aylarında grip aşısı ve 5 -10 yılda bir pnömoni (zatürre) aşısı yaptırmaları öneriliyor.

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x