Türkiye’de bakanlıkça Çorum, Kırıkkale ve Yozgat’ta pilot olarak uygulanan “Baklagillerde Mikrobiyal Gübre” projesi ile ekim maliyetinde yüzde 30 azalma, rekoltede yüzde 30 artış hedeflendiğini belirtti.
MİKROBİYAL GÜBRE
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Çorum’da 3 yıldır uygulanan proje kapsamında merkeze bağlı Molla Hasan köyünde tarla günü etkinliği düzenlendi. Köy muhtarı Hulusi Aydaş’a ait arazide gerçekleştirilen etkinlikte birer dönüm alana gübresiz, zirai gübreli ve mikrobiyal gübre destekli ekilen nohudun sonuçları incelendi. Ermiş, burada yaptığı konuşmada, mikrobiyal gübreyi yaygınlaştırarak kimyasal gübre ithalatının azalmasını sağlamaya çalıştıklarını söyledi. Kimyasal gübrenin toprağa zamanla zarar verdiğine işaret eden Ermiş, modern tarım uygulamaları vasıtasıyla yoğun mineral gübre ve pestisit kullanımı sonucu ortaya çıkan olumsuzlukların önüne mikrobiyal gübre kullanımı ile geçileceğini kaydetti.
DÖRDÜNCÜSÜ TÜRKİYE
Mikrobiyal gübrenin dört önemi bulunduğunu aktaran Ermiş, şunları kaydetti: “Bunlardan biri kimyasal gübrelere göre daha ucuz olmasıdır. İkincisi kimyasal gübreye göre daha fazla verimlilik sağlamasıdır. Üçüncüsü ve belki de en önemlisi, kimyasal gübreler gibi tarım arazilerine zarar vermemektedir. Dördüncüsü ise Türkiye, kimyasal gübrelerin büyük bölümünü ithal etmektedir. Dolayısıyla ülke ekonomisine zarar vermektedir. Mikrobiyal gübre tamamen ülkemizde üretilmektedir. Bu gübrenin kullanımının yaygınlaşmasıyla ülkemizin gübre ithalatı azalacaktır. Proje ile ekim maliyetinde yüzde 30 azalma, rekoltede yüzde 30 artış hedefliyoruz.”
YAYGINLAŞTIRILMASI AMAÇLANIYOR
Ankara Toprak, Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsünden proje koordinatörü Dr. Derya Sürek de mikrobiyal gübrenin topraktaki bakterilerden elde edildiğine dikkati çekti. Kimyasal gübreye göre daha doğal, daha sağlıklı ve daha ucuz olan bu gübre türüyle verimlilik ve süreklilik amaçladıklarını vurgulayan Sürer, “Diğer gübreleme yöntemlerine göre daha verimli sonuç alacağımızı umuyoruz. Bu projeyle mikrobiyal gübre kullanımının da yaygınlaştırılmasını amaçlıyoruz.” dedi.