EğitimGündemKırıkkaleManşetSağlıkYaşam

Yine olmadı müdür!

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü basın açıklaması yayımlayarak 2013-2014 yıllarında toplam 2 bin 592 adet denetim gerçekleştirildiğini açıkladı. Daha katkısız ekmek konusunda net açıklama yapamayan müdürlüğün bu açıklaması da şüpheleri gideremedi.
Kamuoyu istatistik beklemiyor
Daha önce katkısız ekmek konusunda yaptığımız haberlere karşılık Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yaptığı denetim ve kesilen cezaların istatistiklerinin yer aldığı basın açıklaması yayımlamıştı. Ancak açıklamada yapılan denetimler ve kesilen cezalardan daha çok, piyasadaki ekmeğin ne kadarının Ekmek Tebliği’ne uygun üretildiği noktasında detaylı bir bilgi yer almamıştı. Kırıkkale’deki fırıncılar hala katkısız ekmek üretirken, müdürlüğün yayımladığı denetim istatistikleri kamuoyundan tepki toplamıştı.
1,5 yılda 2 bin 592 denetim
Gazetemizde “Bu iddia ortalığı karıştırır” başlığıyla yayımlanan ve Kırıkkale’de yer alan gıda işletmelerinin sadece 1 kişi tarafından denetlendiği konusunda kamuoyuyla paylaştığımız habere de müdürlükten açıklama geldi. Müdürlüğün, yürürlükte olan mevzuata göre gıda denetimlerinin 1 kişi tarafından da gerçekleştirilebilmekte olduğu belirtilen açıklamada 2013-2014 yılları arasında 2 bin 592 adet denetimin gerçekleştirildiği yer aldı.
Yeterli mi?
Kırıkkale merkez ve diğer 8 ilçede bulunan binlerce işletmeye yönelik 2 bin 592 denetimin yeterli olup olmadığını kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Katkısız ekmek konusunda net açıklama yapamayan ve piyasadaki ekmeğin tamamının katkısız ve Ekmek Tebliği’ne uygun üretildiğini açıklayamayan Müdürlüğün, Müdür Vekili Ekrem Şener imzalı gıda denetimleri konusundaki açıklaması şöyle;
12 aralıksız devam ediyor
“Gıda ve yem denetimlerimiz program, plan ve mevzuat dâhilinde yılın 12 ayında aralıksız, her gün yapılmaktadır. Denetimler yürütülürken aynı zamanda gıda sektöründeki işyerlerinin kayıt ve onay işlemleri de yürütülmektedir. İlimiz genelinde Gıda üreten ve/ veya satan işletmeler kayıt ve onay işlemleri yapılmış olup yeni açılacak işyerlerinin ise kayıt ve onay işlemleri titizlikle takip edilmektedir. Kayıt veya onay belgesi olmayan işletmelerin çalışmasına müsaade edilmemektedir.
15 işletme onay belgesi verildi
Bugüne kadar Müdürlüğümüzce ilimiz genelinde 2026 adet İşletme Kayıt Belgesi ve 15 adet İşletme Onay Belgesi verilmiştir. Denetimlerimiz bu işletmelerde, ilgili kanun, yönetmelik ve tebliğler doğrultusunda tüm ürün çeşitleri bazında (tütün ve su hariç ) İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz yetkililerince yürütülmektedir. Sokakta, caddede satılan gıdaların denetimi ise Belediye Zabıtasınca gerçekleştirilmektedir. Müdürlüğümüz yetkililerince, dönerciler ve lokantacılar da dâhil olmak üzere İlimiz genelindeki gıda üretimi ve / veya satışı yapan işletmelerde,  2013-2014 yıllarında toplam 2 bin 592 adet denetim yapılmıştır.  Alo 174 Gıda şikâyet hattına yapılan müracaatlar mevzuat doğrultusunda değerlendirmeye alınıp gerekli denetim ve işlemler yapılmaktadır
1 kişi tarafından gerçekleşebiliyor!
Zaman zaman mahalli basınımızda denetimlerin yapılmadığı, denetimlerin tek kişi ile yapılamayacağı hususu yazılarak kamuoyu eksik ve yanlış bilgilendirilmektedir. 23.06.2014 tarihinde yerel basınımızın bir tanesinde, yürürlükten kaldırılmış olan ”Gıda Güvenliği ve Kalitesinin Denetimi ve Kontrolüne Dair Yönetmelik ” e atıf yapılarak denetimin en az iki kişi ile yapılması gerektiği haberi yayınlanmıştır. Şuan yürürlükte olan mevzuata göre, gıda denetimleri Müdürlüğümüzce yetkilendirilmiş bir kişi tarafından gerçekleştirilebilmektedir. 24.06.2014 tarihi itibari ile İlimiz genelinde gıda denetimleri 13 Gıda Denetçisi ve 2 Yardımcı Gıda Denetçisi ile yürütülmektedir. Denetim personelimiz, almış oldukları Lisans eğitimlerinin yanı sıra yapmış oldukları denetim hizmeti ile de ilgili her türlü hizmet içi ve özel eğitimlerden geçirilmiş yeterli bilgi ve donanıma sahip kişilerden oluşmaktadır.
54 kes basın bülteni yayımlanmış!
Gıda Denetçilerimiz, Gıda ve Yem Şube Müdürlüğümüzce yürütülen AB Projeleri sayesinde Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde HACCP – ISO 22000, Gıda Güvenliği, Denetim Teknikleri vb konularda teorik ve uygulamalı eğitim almışlardır. Ayrıca gıda sektöründe faaliyette bulunan resmi veya özel sektör çalışanı 298 vatandaşımız aynı projeler kapsamında direk veya dolaylı olarak gıda konusunda eğitim almışlardır.  İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzün Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü faaliyet ve çalışmaları şeffaf bir şekilde yürütülerek altı ayda bir olmak üzere yılda iki defa ” Genel değerlendirme basın bülteni ” hazırlanmakta ve kamuoyu ile paylaşılmaktadır. Ayrıca ürünler bazında yapılan denetimler de lüzum görüldüğünde kamuoyu ile paylaşılmakta ve halkımız bilgilendirilmektedir. Şube Müdürlüğümüz faaliyetleri hakkında 2013 ve 2014 yıllarında toplam 54 kez ayrı ayrı basın bülteni hazırlanılarak vatandaşlarımızın bilgisine sunulmuştur”

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
1 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
ERCAN ÇİÇEK
ERCAN ÇİÇEK
26 Haziran 2014 13:43

Mürsel AKÇAYIN İL başkanı olması Kırıkkale için büyük bir sanş. Hayırlara vesile olur inşallah. Ercan ÇİÇEK ( Kredi ve Yurtlar Kurumu Ankara)

Başa dön tuşu