EğitimGündemKırıkkaleManşet

Yepyeni okyanuslara yelken açalım

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

  1. KÜTÜPHANE HAFTASI DÜZENLENEN TÖRENLE BAŞLADI

 
Tüm yurtta olduğu gibi ‘52’nci Kütüphane Haftası’nın açılışı İl Halk Kütüphanesinde düzenlenen törenle gerçekleştirdi. Renkli görüntülerin yaşandığı törende öğrenciler birbirinden güzel oyunları sergilerken, açılışta konuşan Kütüphane Müdiresi Zeliha Atay, “Okumak; yaşamdır, hayattır, gelecektir. Kütüphaneniz sizindir. Gelin birlikte yepyeni okyanuslara yelken açalım. Birlikte daha temiz, daha mutlu ve barışçıl bir dünya yaratalım”
 
 
Türkiye genelinde olduğu gibi ilimizde de ‘2. Kütüphane Haftası’nın açılışı düzenlenen törenle gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan programın açılış konuşmasını Kütüphane Müdiresi Zeliha Atay yaptı. Atay, “Unesco’nun 2016 yılını “Küresel Anlayış Yılı” ilan etmesi sebebiyle 52. Kütüphane Haftası, “Küresel Anlayış ve Kütüphaneler” teması ile 28 Mart – 2 Nisan tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır” dedi.
 
GELİŞEN TEKNOLOJİ, ULAŞIM KOLAYLIĞI
Atay konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Küreselleşme; fikir ve düşüncelerin, ekonomik yaklaşımların değiş tokuşundan oluşan uluslararası düzeyde bir bütünleşme sürecidir.
İçinde yaşadığımız toplum, kültürel olarak her geçen gün çeşitlenmektedir. Uluslararası göçler gittikçe artmakta ve çok sayıda kişi birleşik kimlikler kazanmaktadır. Küreselleşme; göç artışları, hızlı iletişim, gelişen teknoloji, ulaşım kolaylığı gibi etkenlerle birlikte bir çok ülkenin nüfusunda kültürel çeşitliliği arttırmıştır.”
 
GELENEK VE İNANÇLARI İÇERMEKTEDİR
“Bu artış, farklı kültürlere sahip kişiler ve toplumlar arasında sağlıklı iletişimin kurulması, bilgi aktarımının sağlanması, kültürel varlıkların korunması ve aktarılması gibi konuları beraberinde getirmiştir. Kültür; bir gruba ya da topluluğa ait farklı düşünsel, maddesel, duygusal özellikleri temsil etmekte aynı zamanda sanat, edebiyat, yaşam tarzı, değerler sistemi, gelenek ve inançları içermektedir”. Küreselleşmenin etkisiyle farklı kültürlerin birbiri ile harmanlanması sonucu oluşan bu üst kültür, insanlığın ortak mirasıdır.”
 
ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKMEKTEDİR
“Küreselleme ve beraberinde getirdiği bu etkileşim süreci, insanlar arasında değişimin, yeniliğin, yaratıcılığın ve uyumun kaynağıdır. Dünya çapında barışı ve kalkınmayı sağlamanın yolu, karşılıklı anlayış ortamında saygı, hoşgörü, iletişim ve işbirliğinden geçer. Unesco, 2016 yılını ”Uluslararası Küresel Anlayış Yılı” ilan etmiştir. Bakanlığımızca seçilen “Küresel Anlayış” teması da bu konunun önemine dikkat çekmektedir.”
 
YAZILI VE SÖZLÜ KÜLTÜR ÜRÜNLERİ
“Kütüphaneler eğitim, kültür ve bilgi merkezleridir. Kültürlerin birbirleri ile etkileşimi bağlamında kütüphane hizmetleri; bireylerin kültürel kimlik ve değerleri doğrultusunda bilgi edinme özgürlüğü ve eşitliği ilkesi ile hizmet vermektedir. Bunların yanı sıra kütüphaneler; toplumlararası etkileşimin sağladığı avantajlar konusunda farkındalık yaratmak, yazılı ve sözlü kültür ürünlerinin korunmasına, gelecek nesillere aktarılmasına aracı olmak, farklı kültürlere sahip olan insanların birbirleri ile iletişimini düzenleyerek onların sosyal hayata uyumlarını sağlamak konularında belirleyici rol oynamaktadır.”
 
SON DERECE ÖNEM TAŞIMAKTADIR
“Küreselleşme; ekonomik olduğu kadar teknolojik ve kültürel bir süreç olarak değerlendirilmelidir. Gerek aynı toplumun geçmişi ile geleceği arasındaki iletişimi kurmada, gerekse farklı toplumların birbirleri arasında kuracağı köprüyü sağlama hususunda kütüphanelerin rolü son derece önem taşımaktadır. Kütüphaneler, yüzyıllar boyunca ortak bilgi mirasımızın korunduğu, depolandığı ve aktarıldığı kurumlardır. Kütüphaneler bir toplumun ortak entelektüel sermayesi ve belleğidir. Kütüphaneler, toplumun ortak aklıdır.”
 
KURUMLAR HALİNE GELMİŞTİR
“Kırıkkale İl Halk Kütüphanesi, 59328 kitap ve 453 kitap dışı materyali, 289 çeşit süreli yayını, 150 kişilik Konferans Salonu, 12 bilgisayarı, Görme Engelliler Bölümü, Çocuk ve Yetişkin Bölümleri ve 15 yerleşim bölgesine giden Gezici Kütüphane Aracı ile 2015 Kasım Ayında okuyucuları ile buluşmuştur. 21. Yüzyılda kütüphaneler sadece ders çalışılan alanlar olmaktan çıkmıştır. Kütüphaneler artık kullanıcıların sosyalleşebileceği, çeşitli etkinliklere katılabileceği ve kendilerini ifade edebilecekleri kurumlar haline gelmiştir.”
 
KONTROL EDEBİLMEYİ ÖĞRENİRLER
“Biz de gelişen çağa ayak uydurabilmek, okuyucularımızın ilgisini çekmek ve sizlere daha iyi hizmet vermek amacıyla; film ve belgesi gösterimi, masal okuma saati, kütüphane oryantasyonu, konferans ve oyun saati gibi etkinlikler düzenlemekteyiz. 2015 yılında 81 etkinlik yapılmıştır. 2016 ‘da 25 Mart tarihi itibariyle tarihi 61 etkinlik yaptık ve 5909 kişi katıldı.  Bilimsel veriler, etkinliklerin çocuk eğitimine büyük katkısı olduğunu göstermektedir. Kütüphanede çocuklar etkinlik yaparken sosyalleşir. Paylaşmayı, işbirliğini, sabretmeyi ve kendilerini kontrol edebilmeyi öğrenirler.”
 
ÖĞRENCİLER TAM NOT ALDI
“İnce motor ve kavram bilgilerini, sözel düşünme ve bilimsel bilgilerini arttırılır. Bu sebepten çocuk okuyucularımız için “Her Perşembe Bir Etkinlik” Projesini geliştirdik. Bu etkinlik kapsamında atık materyallerden çeşitli objeler yapıyoruz. Böylelikle çocukların el becerilerini geliştirirken bir yandan da “atık malzeme yoktur” düşüncesini yerleştirmeye çalışıyoruz. Bu proje sayesinde çocuklar hem eğleniyor hem de kendilerini geliştiriyorlar” dedi. Daha sonra öğrenciler tarafından kitap okuma alışkanlığına yönelik sergilenen gösteriler de izleyicilerden tam not aldı.
 
 
 

- Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu