Hükümet tarafından hazırlanan yeni yasa tasarısına göre muhtarlara nikâh kıyma yetkisi verilecek. İç Güvenlik Paketi’nin hayata geçmesiyle artık muhtarlar nikâh memurları gibi nikah kıyabilecek.
VATANDAŞ MAĞDUR EDİLMEYECEK
Hükümetin hazırladığı yeni yasa tasarısıyla birlikte çok alanda değişiklikler yapılacak. Vatandaşların kamu kuruluşlarındaki işlerini kolaylaştıracak olan bu çalışma kapsamında en dikkat çekici olarak muhtarlara nikah kıyma yetkisinin verilmesi oldu. Uygulamayla mahalleye dönüştürülen ve şehirlerden uzak olan köylerde vatandaşların mağdur olmasının önüne geçilecek.
TOPLAMDA 270 MUHTAR BULUNUYOR
Uygulanmaya konulması planlanan iç güvenlik paketinin vatandaşlara büyük kolaylık sağlayacağını dile getiren Tüm Muhtarlar Derneği Başkanı Ağa Pehlivanlı, bu haberin muhtarlar tarafından sevinçle karşılandığını dile getirdi. İl, ilçe, kasaba ve köyler dahil toplamda 270 adet muhtarın bulunduğunu belirten Pehlivanlı, bu uygulamanın vatandaşlara büyük kolaylık sağlayacağını dile getirdi.
MAHKEME KARARI GEREKMİYOR
İç Güvenlik Paketi’nin içerisinde yer alan tasarılar hakkında da açıklamalarda bulunan Pehlivanlı, “Tasarının en önemli maddelerinden bir diğerinide ad soyad değişikliği oluşturuyor. Buna göre; soyadı kanununa aykırı soyadları ile yazım ve imla hatası bulunan ad ve soyadları mahkeme kararı aranmaksızın il veya ilçe idare kurulu kararıyla bir defaya mahsus olmak üzere değiştirilebilecek. Soyadı değiştirilen erkek ise kendisi ile birlikte varsa karısının ve müracaat tarihinde ergin olmayan çocuklarının da soyadları düzeltilecek” dedi.
İTİRAZDA BULUNULABİLECEK
Soyadı değiştirilen kadın ise kendisi ile birlikte ergin olmayan evlilik dışı çocukları varsa onların da soyadları düzeltilebilecek. İlgililerin talebi halinde nüfus müdürlükleri tarafından mirasçılık belgesi verilebilecek. Nüfus müdürlüklerince verilen mirasçılık belgesi hakkında menfaati ihlal edilenler tarafından sulh hukuk mahkemesine itirazda bulunulabilecek. Kimlik kartı hiçbir kişi veya kurum tarafından alıkonulamayacak.”
DEĞERLİ KAĞIT BEDELİ
“Doğum bildirimi zamanında yapılırsa ‘değerli kağıt bedeli’ ödenmeyecek. Evlenen çiftlere ‘uluslararası aile cüzdanı’ verilecek. Vatandaş kendisi ve çocukları için nüfus kayıt örneğini, ikametgah belgelerini fiziki veya elektronik ortamda isteyen kurumlara verebilecek. Bunun için muhtarlara gitmeye gerek olmayacak.”
YABANCILAR KÜTÜĞÜ
“Tasarı yasalaşırsa nüfus müdürlüğüne yazılı talepte bulunmak şartıyla; Kadın, boşanması halinde evlilik önceki soyadını kullanabilecek. Aynı şekilde hem kendi hem de kocasının soyadını taşırken; sadece kocasının soyadını taşımaya karar verirse bunun için yazılı talepte bulunması yeterli olacak. Türkiye’de ikamet izni verilen yapancılara Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından kimlik numarası verilerek ‘yabancılar’ kütüğüne kaydedilecek. İkamet izni aranmaksızın kimlik numarası vermeye ise İçişleri Bakanlığı yetkili olacak” dedi.