Gündem

Yeni uygulama kamyoncu esnafının belini büktü

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Kırıkkale kamyoncu esnafı, Kırıkkale Kamyoncular Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi’nde bir araya gelerek yeni uygulamalarla kamyoncu esnafının belinin büküldüğüne dikkat çekerek, ağırlaşan yeni uygulamaların gözden geçirilmesi konusunda çağrı yaptı.  Kamyoncu esnafı “Bu sistemin yürürlüğe girmesi için doğru zaman değildir. Ayrıca diğer bir sorunumuz vergi borcu olan esnafımızın araç muayenesi yapılmamaktadır” ifadelerine yer verdi.

 

UYGULAMA PROTESTO EDİLDİ

Kırıkkale Kamyoncular Kooperatifi önünde düzenlenen basın açıklamasına CHP Kırıkkale Milletvekili Av. Ahmet Önal, Servis Araçları ve Nakliyeciler Odası Başkanı Behsat Yerlikaya, Kırıkkale Kamyoncular Kooperatifi Başkanı Cengiz Yurtoğlu ve çok sayıda kamyoncu esnafı katıldı. Grup adına açıklamalarda bulunan Kamyoncular Kooperatifi Müdürü Enver İnci, 01 Ocak 2020 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe giren yasa ile ilgili sıkıntılarını dile getirdi. ‘Dijital takograf öncelikle maddi bir külfet getirmektedir’ diyen Müdür İnci, “Tutarı 2 bin 500 TL kartına da 500 TL ödenmektedir. 28 gün içinde kartın okutulması isteniyor. Maddi yönü bir tarafa uygulamada günümüz şartlarında bizce mümkün değildir. 4,5 saatte 45 dakika dinlenme. 9 saatte 11 saat dinlenme isteniyor. Yollarımız park konusunda yeterli değildir. Petrol istasyonları istirahat konusunda esnafımıza sıcak bakmıyor. Bizler Avrupa birliği ile mukayese ediliyoruz. Avrupa’da ki park sayıları sosyal donatıları tam bizde ise lavabo bile yok, ayrıca yüklerimiz zaman zaman süre şartına bağlı olabiliyor. Bu şarlar da bu yükleri zamanında ulaştırmamız mümkün değildir. Dolayısı ile müşteri ile karşı karşıya gelmekteyiz” şeklinde konuştu.

 

AÇ KALIN DEMENİN DİĞER BİR YOLU

İnci “Çözüm olarak çift şoför bulundurulması isteniyor. Bu sayıda şoför bulmak mümkün değil buna maddi gücümüzde yeterli değildir. Ayrıca ülkemizde sürüş saatlerimizin dolduğu yerde bir çoğu güvenlik açısında sakıncalı yerleridir. Netice itibari ile neresinden bakarsanız bakın günümüz şartlarında uygulanabilirliği yoktur. Bu sistemin yürürlüğe girmesi için doğru zaman değildir. Ayrıca diğer bir sorunumuz vergi borcu olan esnafımızın araç muayenesi yapılmamaktadır. Diğer esnaf guruplarının aynı durumda iken dükkânları açık. Bizim dükkanımız sayılan aracımız çalışmamaktadır. Tüm bu sorunlarımızın hükümetimiz tarafından çözüm bulunacağını ümit ederiz. Araçlarınıza yüklediğiniz yükü, U-ETDS sistemine 6 saat içerisinde bildirin deniliyor. Bizlerin yüzde ellisi daha akıllı cihazları kullanamıyor. Bildirilmeyen yüklere karşılık tarafımıza 900 TL ceza yazılacağı söyleniliyor. Bu da çalışmayın aç kalın demenin bir diğer ismidir. Ağırlık kontrol noktaları arasındaki tartım farkının bir şekilde giderilmesi gerekmektedir. Kantarın birinde 41.800 kilogram gelen ağırlık diğerinde 42.600 kilogram gelmektedir. Bu tartım hataları sonucunda ise esnafımız mağdur edilerek cezai işleme tabi tutuluyor. Mağduriyetlerin ortadan kaldırılması ve kantarların düzeltilmesi gerekmektedir”

 

KOOPERATİFLERE UYAN BİR TİCARİ BELGE ÇIKARILMALI

“Ülkemizde (ton x km) yani bir ton yük kaç paraya taşınır bunun alt yapısı yok. Bir türlü bu altyapı oluşturulamıyor. Buda esnafımızın haksız rekabetle yok olmasına sebep oluyor. Acilen ilgili bakanlık tarafından ton x km, taban ve tavan fiyatını belirlenmesi gerekmektedir. Ağır ticari taşıtlarımız aynı zamanda iş yerlerimiz, dükkânlarımızdır. MTV trafik cezası vs. diğer vergi borçlarından dolayı araçlarımız muayene edilemiyor. Fenni muayene edilemeyen araç, ticaretten men ediliyor. Dükkân kapatılmış oluyor oysa başka iş kollarından ne kadar vergi borcun olursa olsun dükkânın açık kalıyor faaliyetine devam edebiliyorsun. Bu çifte standarttın ortadan kaldırılması gerekiyor. Araçlarımızın borçları olsa dahi muayene yapılması gerekmektedir. Ağır ticari taşıtlarımıza plaka tahdidi getirilmeli, bu mesleğin saygınlığı korunmalı, bu sektörde hizmet veren kişi ve kuruluşların en azından yarınlarına güvenle bakması sağlanmalıdır. A-B-C petrollerinden esnafımız, motorin almış, fişini faturasını giderine işlemiş ardından 2, 3 yıl geçmiş petrol kapanmış, esnafın aracına rehin konulmuş. Nedeni ise ilgili motorin aldığı petrolün gerekli bildirimleri yapmamış, gerekli beyannameleri vermemiş olması, bu mağduriyetlerin giderilmesi gerekmektedir. Kooperatiflere uyan bir ticari belge çıkarılmalıdır. Çıkarılmıyorsa kooperatif ortaklarının araçları kooperatifin öz malı sayılıp, kooperatiflere araç aldırılmamalıdır. Yurtiçi taşıma yapan ağır ticari taşıtlara, Yavuz Sultan Selim Köprüsü dâhil tüm köprü ve otobanlarda akşam 20.00sabah 06.00 ya kadar geçiş fiyatlarının yüzde 50 oranında düşürülmesi gerekmektedir” diye konuştu.

 

BU İNSANLARIN YASA DIŞI TALEBİ YOK

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırıkkale Milletvekili Av. Ahmet Önal ise dün olduğu bugünde kamyoncu esnafının yanında olduğunu belirterek, “Kamyoncu esnafı arkadaşlarımız ekmeklerinin peşinde. Bunlar diyor ki biz çalışalım, para kazanalım ve evimize ekmek götürelim diyor. Bunlar ekmeği için çalışırken devamlı üzerlerinde bir el var, vergi tehdidi var. Her gittikleri yerde birçok vergi ödüyorlar. Dijital takograf adı altında ekstra bir külfet daha getirildi. Bu insanların yasa dışı talebi yok. Bu insanlar sadece haklarını istiyor. Bugün burada küçük esnaf kooperatif bu işi yapmasın deniliyor. Bu işi güçlüler yapsın diyor. Buradaki insanlar ne yapsın. Kamyonunu tırını satacak yada bulabilirse asgari ücretle şoförlük yapacak. 2 kilometre uzaklığımızda yedi emin var. Bir sürü kamyon tır var. Niye vergisini ödeyememiş yada aracının bankaya olan borcunu ödeyememiş hemen yedi emine çekmişler. Bazı arkadaşlar borçları yüzünden 2 yaşındaki aracını hurdaya veriyor. Yazık günah değil mi?” Kamyoncu esnafının haklı taleplerini Ankara’da TBMM’nde dile getireceğim. Umarız taleplerinizi yerine getirirler” ifadesini kullandı.

 

6 AYLIK SÜRE ÇABUK GEÇER

Son olarak açıklamalarda bulunan Kırıkkale Servis Araçları ve Nakliyeciler Oda Başkanı Behsat Yerlikaya ise “İki aydır bu konu üzerinde çalışmalar yapıyorduk, bakanımızla da randevu aldık her şeye tamam dediler. Genel müdüre de talimat vermesine rağmen herhangi bir dönüş olmadı. 6 ay gibi bir süre koydular bu 6 ayda çabuk geçecek, ne derseniz yanınızdayım, esnafımın yanındayım” ifadelerini kullandı.

0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x