Eğitim

Yeni İstihdam Alanları İçin Yeni Yetenekler

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Kırıkkale Üniversitesi ve Hitit Üniversitesi İşbirliğiyle Yürütülecek Olan “Yeni İstihdam Alanları İçin Yeni Yetenekler” Projesinin Açılış Toplantısı Yapıldı.

HABER: YELİZ ERDEM

Yeni İstihdam Alanları İçin Yeni Yetenekler - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Yeni İstihdam Alanları İçin Yeni Yetenekler – Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı’nın hibe programı kapsamında Kırıkkale Üniversitesi ve Hitit Üniversitesi işbirliğiyle yürütülecek olan,  “Yeni İstihdam Alanları İçin Yeni Yetenekler” adlı projenin açılış toplantısı yapıldı. Açılış toplantısına Kırıkkale Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Payıdar Akgüngör, Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sinan Çalışkan, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Okan Şahin, Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Varlı, Kırıkkale Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Süleyman Ersöz,  Proje Eş Koordinatörü Prof. Dr. Ahmet Kürşad Türker, proje idari personeli, proje eğitim uzmanları ve sosyal sorumluluk eğitim uzmanları, dekanlar, meslek yüksekokulu müdürleri,  K.Ü. ve Hitit Üniversitesi akademik ve idari personeller ile öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan toplantı, Proje Koordinatörü Prof. Dr. Süleyman Ersöz’ün açılış konuşması ile başladı. Prof. Dr. Süleyman Ersöz, “Projemizin açılış toplantısına hepiniz hoş geldiniz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı  Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Programı Geleceğin İnsanına Yakışır İşler Yaklaşımının Desteklenmesi ’ne Yönelik bir çağrı almıştık. Bu çağrı üzerine “Yeni İstihdam Alanları İçin Yeni Yetenekler (New SkillsFor New Jobs)” isimli bir proje sunduk. Kabul edilen projemize 1 Ekim 2023 tarihinde başladık. Bu projede pek çok kişinin katkısı ve emeği var. Öncelikle projenin yazılmasında büyük katkısı olan, projemizin son revizyonundan bir ay sonra kalp krizi sonucu vefat eden Mehmet Aydınkal Hocamızı rahmetle anıyorum. Allah rahmet eylesin. Biz, bu projeyi Hitit Üniversitesi ile ortaklaşa yürütüyoruz. Projede emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Projemizin üç temel amacı; istihdamı artırmak ve sürdürülebilir iş modelleri oluşturmak, insana yakışır iş yaklaşımı ve toplumsal eşitlik kültürüne odaklanmaktır. Projemizde, CNC Programlama – Bilgisayarla Bütünleşik Üretim Eğitim Programı (Karanlık Fabrika), Yapay Zeka ve Veri Madenciliği Eğitim Programı, Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) Eğitim Programı ve Endüstriyel Robot Programlama Eğitim Programı olmak üzere 4 temel aktivitemiz var”

Yeni İstihdam Alanları İçin Yeni Yetenekler - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Yeni İstihdam Alanları İçin Yeni Yetenekler – Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri

Hitit Üniversitesi Eğitim Koordinatörü Doç. Dr. Gamze Ebru Çiftçi, toplantıda projenin sosyal sorumluluk yönüne dikkat çeken bir konuşma yaptı. Doç. Dr. Gamze Ebru Çiftçi, sunum eşliğinde yaptığı konuşmasında, “17 yıl Kırıkkale Üniversitesi’nde çalışmış ve 7 yıldır da Hitit Üniversitesi’nde çalışan biri olarak bugünün benim için ayrı bir önemi var. Çok emek verdiğimiz çalışmalarımız neticesinde güzel bir proje ortaya çıktı. Bu vesileyle Mehmet Aydınkal Hocamızı rahmetle anıyorum. Kendisi bize hep büyük düşünmemizi, uluslararası düşünmemizi söylerdi. Biz de öyle yaptık ve projemizi yazdık. Pandemi sonrasında dijital bir dünyadan, yapay zeka dünyasından bahseder olduk. Bizim de ülke olarak yön verilen değil yön veren bir ülke olmamız gerekiyor. Üniversitedeki bilgiyi şehre aktarmamız gerekiyor. Bunu yapabilmek için Kırıkkale Üniversitesi ve Hitit Üniversitesi olarak gece gündüz çalışarak bir proje ortaya koyduk. Projemizde, insana yakışır iş anlayışını desteklemek amacıyla yapay zeka tabanlı teknik eğitimlerle gençlerimizin beceri ve yetkinliklerini artırmakla birlikte, en başta “varoluşumuzun gayesi olan hakiki insan olmanın bilinci ile” birlik ve beraberliğimizin önemli bir üretim gücüne dönüşmesini oldukça önemsiyoruz. Ayrıca birbirimizi ötekileştirmeden engelli bireylerin de en temel hakkı olan çalışma hakkına ulaşabilmesine de katkı sağlamayı istiyoruz. Bu bağlamda toplumsal bütün içinde, insana yakışır iş anlayışını da bu birlik ve beraberlik ruhu ile motifleyerek projemizin sosyal ağını oluşturmuş ve bu anlayışı hedef kitlemize ulaştırmayı taahhüt etmiş bulunuyoruz. Projemizin gençlerimize, iş yaşamına ve tüm ülkemize hayırlı olmasını temenni eder, tüm katılımcılara saygı ve hürmetlerimi iletmek isterim” dedi.

Yeni İstihdam Alanları İçin Yeni Yetenekler - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Yeni İstihdam Alanları İçin Yeni Yetenekler – Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri

Proje kapsamında, işsizlerin “istihdam edilebilirliği” konusunda karşılaşılan zorlukların üstesinden gelmek için kapasite artırımı, yeni mesleklere yönelik eğitimler için “en son teknoloji” temelinde yenilikçi müfredatlar, yüz yüze öğrenmenin yanı sıra Dijital Öğrenme Platformlarının yaygınlaştırılması, 500 kişiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kültürü ve Endüstri 4.0 konularında konferans verilmesi, 20 kişiye Bilgisayarla Bütünleşik Üretim ve Akıllı Fabrika Eğitimi verilmesi, 10 kişiye Yapay Zeka ve Veri Madenciliği Eğitimi verilmesi, 24 kişiye Endüstriyel Robot Programlama Eğitimi verilmesi, 40 kişiye Kurumsal Kaynak Planlaması Eğitimi verilmesi, 20 işverene İnsana Yakışır İş kavramı ve işyerinde toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi verilmesi ve E-Öğrenme Portalı geliştirilmesi amaçlanıyor.

Yaşanan bilimsel ve teknolojik gelişmelerin nitelikli insan gücüne olan ihtiyacı artırdığını belirten Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali PayıdarAkgüngör, “2020 yılında başlanan bu proje, 3 yıl boyunca bir takım revizyonlardan geçtikten sonra bugünkü şeklini aldı.  Son yıllarda Endüstri 4.0 ile birlikte yapay zeka tekniklerinin aklımıza gelen her alanda, giderek artan bir hızda kullanıldığını görmekteyiz. Dolayısıyla böyle bir ortamda nitelikli iş gücüne de ihtiyaç duyulmaktadır. Daha nitelikli vasıflara sahip bir toplum oluşturmak, çağımızda gerekli hale geldi. Yapay zeka teknolojilerinin insanların yaptığı bir çok şeyi yapıyor olması, daha nitelikli ve kaliteli personellerin oluşmasını zorunlu kılmaktadır. Kırıkkale Üniversitesi ve Hitit Üniversitesi’nin ortaklaşa yaptığı bu projenin, gelecekte yapılacak daha güzel projelere zemin hazırlamasını temenni ediyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ederim”.

Projenin, gençlerimize önemli katkıları olacağını ifade eden Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sinan Çalışkan, “Hepinizi saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum. Hitit Üniversitesi ve Kırıkkale Üniversitesi bünyesinde gerçekleştirilen, yeni istihdam ve iş alanı oluşturulmasına katkı sağlayacak olan projemizde emeği geçenlere teşekkür etmek istiyorum. Mehmet Aydınkal Hocamıza da Allah’tan rahmet diliyorum. Biz Mühendislik Fakültesi olarak 7+1 eğitim modelini uyguluyoruz. Bu modelde öğrencilerimiz 7 dönem fakültemizde, 1 dönem de sahada çalışmalar yaparak sanayiyi ve mesleklerini yakından tanıyor, istihdama katkı sağlıyor. Meslek Yüksekokullarımızda da aynı anlayışla 3+1 modelini sürdürüyoruz. Çünkü sanayicimiz nitelikli ara elemana ihtiyaç duyuyor. Dünyada önemli bilimsel ve teknolojik gelişmeler yaşanıyor.  Ülkemizde de savunma sanayi, gıda ve dijitalleşme alanında önemli çalışmalar yapılıyor. Bu projemizin dünyada önem kazanan alanlarda gençlerimizin meslek ve bilgi sahibi olmalarına dikkate değer derecede yardımcı olacağına inanıyorum. İnşaallah biz de üzerimize düşeni yapacağız” şeklinde konuştu.

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu