Baş dönmesi şikayetiyle ortaya çıkan vertigo hastalığı, VHİT adı verilen cihazla yapılan pratik bir testle daha kolay teşhis edilebiliyor. Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Şimşek: “Yaklaşık 7-8 dakika içerisinde hastanın her iki kulağında denge sistemindeki yarım daire kanalları test ediliyor ve bunun sonucunda hastaya bir çıktı veriliyor”
TEDAVİ DÜZENLİYOR
Çoğu zaman teşhisi uzun bir süreç gerektiren vertigo hastalığı, Video Head İmpulse Test (VHİT) cihazı ile basit bir testle daha kolay teşhis edilebiliyor. Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökçe Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de az sayıda merkezde bulunan cihazın Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde de kullanılmaya başlandığını bildirdi. Son teknolojik donanıma sahip cihazın, denge sisteminin objektif olarak test edilmesini sağladığını ifade eden Şimşek, “Baş dönmesi şikayetiyle kulak burun boğaz ve acil polikliniğine çok sayıda hasta başvuruyor. Bu cihazla yaklaşık 7-8 dakika içerisinde hastanın her iki kulağında denge sistemindeki yarım daire kanalları test ediliyor ve bunun sonucunda hastaya bir çıktı veriliyor. Bunun sonucuna göre de hastanın tedavisini düzenleyebiliyoruz” diye konuştu.
AYIRT EDİLİYOR
Test sırasında kameralı gözlükle hastanın karşısındaki cisme bakmasının sağlandığını aktaran Şimşek, şu bilgileri verdi: “Hasta o cisme bakarken başını 20-30 derecelik küçük hareketlerle oynatıyoruz. Bu şekildeki sabit bir cisme bakarken hastanın gözünde oluşan birtakım kayma hareketleri bilgisayar tabanlı bir programda kaydediliyor ve bunun sonucunda yarım daire kanalları, denge sistemi objektif olarak test edilmiş oluyor. Bu çok pratik bir test. Hastalarımız da hızlıca testin sonucunu aldıkları için oldukça memnunlar. Çünkü vertigo dediğimiz baş dönmeleri hastalarını nöroloji, KBB, beyin cerrahi, fizik tedavi hekimleri görüyor. Birçok alana hitap eden bu hasta, çok çeşitli bölümlere gitmek zorunda kalıyor. Bazen de tanısının çok geç konduğu bir hastalık. Bu durum hasta için de eziyet olabiliyor. O yüzden hastanın kulağından mı kaynaklanıyor yoksa beyinden kaynaklı bir sorunu mu var? Bu cihazla rahatlıkla ayırt edilebiliyor.” Fatih Gökmen AA