GündemManşetSağlık

Türkiye’de bir ilk

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirurji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Semih Keskil, kafatası ile boyunu birbirine bağlayan bölgede atlas adı verilen kemikteki kırığın dünyada ikinci, Türkiye’de ise ilk kez yeni bir yöntemle yapılan ameliyatla onarıldığını söyledi.

‘İKİ NEDENİ VAR’

Prof. Dr. Keskil, gazetecilere yaptığı açıklamada, İnsanların baş hareketlerini yapmasını sağlayan esas yapının boyun ile kafayı birbirine bağlayan bölgedeki  atlas denilen kemik olduğunu ifade etti. Özellikle son yıllarda çok hızlı araçlarla yapılan trafik kazalarında bu bölgedeki kırıkları daha çok görmeye başladıklarını belirten Keskil, şöyle devam etti: “Bunun aslında iki nedeni var, birincisi dediğimiz gibi kazaların çok hızlı araçlarla olması ikinci nedeni ise insanların ölmeden iyi bir sağlık sistemi sayesinde, ambulansla hemen hastaneye ulaştırılması, işte bu süreçte atlas dediğimiz kemikteki kırık ile ilgili bir takım tedavi yöntemlerimiz var.

‘BOYUN ALÇIYA ALINACAK BİR YER DEĞİL’

Eskiden insanın kafatasını vücuduna sabitleyen bir takım demirler takılır, tabiri caizse boynu alçıya alırdık. İnsanın kolu kırıldığı zaman bunun iyileşmesini alçı ile sağlıyoruz ama boyun alçıya alınabilecek bir yer değil. Nefes borusu ve büyük damarlar buradan geçiyor o yüzden bu bölgeyi bir bakıma sabitleyerek iyileşmesini sağlardık. Bunun kötü yanı ise aylarca insanın başında büyük bir demir halkayla gezdiğini düşünün, bununla yaşamak çok zor bir şey. İşinize gitme şansınız yok, evde bile hayatınız, hayat değil. Bu yüzden son yıllarda bir takım gelişmiş merkezlerde ve iyi cerrahların elinde biz bu bölgeye, yani atlas bölgesine ameliyatlar yapar olduk. Bölgeye konulan bir takım vidalarla bu kemikleri kafatasına veya boyundaki kemikleri birbirine sabitleme gibi tarif edilebilecek bir takım ameliyatlar yapıyoruz. Ama bu yöntemlerle de hastanın hareketleri kısıtlanmış oluyor”

DÜNYA’DA İKİNCİ, TÜRKİYE’DE İSE İLK KEZ KIRIKKALE’DE

Keskil, 6 Nisan’da geçirdiği trafik kazasının ardından Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırılan evli ve 3 çocuk annesi Gülfidan Öztürk’ün boyun kemiğindeki kırığı dünyada ikinci Türkiye’de ise ilk kez yapılan bir ameliyatla onardıklarını kaydetti. Prof. Dr. Keskil, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde yapılan ameliyatın öncekilerden farkının ise C1 denilen, yani boynun en üstünde bulunan halka şeklindeki boyun kemiğinin direkt olarak onarılması olduğunu bildirdi. Halka şeklindeki kemiğin içine özel çektirici bir vida koyarak kemiğin kırık parçalarını birbirine bağladıklarını belirten Keskil, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘TEK BİR VİDA İLE YAPILDI’

“Kemik tek başına sabitlendiği için her türlü hareketi yapabiliyor. Biz hastayı ameliyattan birkaç gün sonra evine gönderdik. Normal hayatını sürdürebildi. Herhangi bir yerine alçı, veya boyunluk gibi bir kısıtlama da yapmak gerekmedi. Bu ameliyatın biz dünyada daha önceden hiç yapılmadığını düşündük, daha sonra literatür taraması yaptık ve gördük ki geçen yıl Kore’de böyle bir ameliyatı yapmışlar. Dünya’da ikinci, Türkiye’de ise ilk kez Kırıkkale’de yapılmış oldu. Bu ameliyatın birinci avantajı tek bir vida ile yapılması, ikincisi ise hastayı normal yaşamına hemen döndürebilmemiz”

‘HAYATA YENİDEN DÖNDÜM’

Gülfidan Öztürk ise geçirdiği trafik kazasının ardından yaşamasının mucize olduğunu belirterek, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde kendisine yapılan ameliyat ile sağlığına kavuştuğunu söyledi. Ameliyatı yapan Prof. Dr. Semih Keskil ve ekibine teşekkür eden Öztürk, kazanın ardından felç kalma ihtimalinin bulunduğunu ancak başarılı bir operasyonla hayata yeniden döndüğünü kaydetti.

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu