Kırıkkale

Tarihi Karabekir Köprüsü restore ediliyor

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Delice ırağı üzerinde bulunan Delice İlçesi ile Çoğul Köyünü bir birine bağlayan Tarihi ve kültür varlıkları kapsamında koruma altına alınan tarihi Karabekir Köprüsü (Asma Köprü) bakıma alındı. Köprünün restorasyonunun yapılacağını belirten İl Genel Meclis Başkanı Murat Çaykara, ulaşım konusunda alternatif bir yol yada köprü yapılması yönünde çalışmaları olacaklarını söyledi.

 

İL GENEL MECLİSİ KONUYU GÖRÜŞTÜ

Ankara Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından 2011 yılında tescil edilerek kültür varlıkları arasına alınan Delice ilçesi Coğul köyü sınırları içerisinde, Kırıkkale-Samsun Karayolu güzergahı 13. KM’de Karabekir Mevkiinde Delice Irmağı üzerinde bulunan Tarihi Karabekir Köprüsü restorasyondan geçecek. Haftalık olağan toplantısını gerçekleştiren Kırıkkale İl Genel Meclisi, konuyu imar ve bayındırlık komisyonuna sevk etti. Konuyu detaylarıyla değerlendireceklerini belirten İl Genel Meclisi Başkanı Murat Çaykara köprünün taşıt trafiğine kapatılacağı için ulaşımı sağlayacak alternatif bir yol güzergahı yada yeni bir köprü yapımı konusunun değerlendirilerek karar verileceğini söyledi. Başkan Çaykara, Karabekir Köprüsünün yapısına uygun olarak restore edileceğini ve tarihi değerlerimiz arasına dahil edileceğine vurgu yaptı.

 

KÖYLERDE SONDAJ ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

2018 yaz döneminin diğer yıllara oranla daha sıcak ve kurak geçtiğini, bu durumun Kırıkkale genelinde kuraklığın artmasına neden olduğuna vurgu yapan Kırıkkale İl Genel Meclis Üyesi Murat Çaykara, köylerdeki içme suyu sondaj çalışmalarının devam ettiğine dikkat çekti. Başkan Çaykara “Bu yaz döneminde bütün köylerimizde su konusu sık sık gündeme geldi. Su konusunda bize intikal eden büyüt köylerimizde su sondaj çalışması gerçekleştiriyoruz. Şuanda da sondaj çalışmalarımız aralıksız devam ediyor” diye konuştu.

 

KARABEKİR KÖPRÜSÜ

Köprü Kızılırmağa dökülen Delice Irmağı üzerindedir. Köprü için seçilen yerde Delice yatağı düzenli bir hale gelerek daralmaktadır. Bu sayede 32 metre açıklığında bir üst yapı ile ırmağı geçmek mümkün olmuştur. Üstyapı betonarme kuşak sistemindedir. Zemin köşeli gravye ile karışık kilden ibarettir. Köprünü toplam genişliği, 3.00m şose ve yanlarda 0.50m yaya kaldırımı olmak üzere 4.00 m’dir. Kemerin basıklık oranı 1/5 dir, yani köprü yüksekliği 6.4 m’dir. Anahtarda kesit 0.50x 0.90 metredir. Gergilerde 10x 35 mm demir vardır.  Sabit mesnet kurşun levhalardan oluşmaktadır. Hareketli mesnetler ise betonarmedir.  Çekmeye çalışan döşeme, gergi ve dikmelerin çatlamasını azaltmak için döşeme ortasında bir bölüm açık bırakılarak; önce kemer, tepe enlemeler ve döşeme betonu dökülmüştür. Daha sonra kamalar kaldırılarak tabliye kendi kendini taşıyabilecek bir hale geldikten sonra, geri kalan döşeme kısmı ile gergi ve dikme betonu dökülmüştür. Benzer yöntem Menderes (Gediz) köprüsünde de uygulanmıştır.

- Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x