Delice´ye bağlı Karalı ve Elmalı köylerini birbirine bağlayan arazi üzerinde yağışlar sonucu oluşan selde tarla yüzeyinin süpürülmesi sonucu, Roma Dönemine ait mozaik kalıntıları ortaya çıktı. Buğday ekili bir tarlada, antik bir villanın salonuna ait olduğu düşünülen 2000 yıllık mozaik, arkeologlar ve tarihçiler tarafından heyecanla karşılanırken Kızılırmak Yayının tarihi geçmişinin de ne denli eskilere dayandığının bir göstergesi olarak gözler önüne serildi.
KAZILAR SON SÜRAT DEVAM EDİYOR
Ortaya çıktıktan sonra Kırıkkale Valisi M. İlker Haktankaçmaz, İl Jandarma Komutanı Albay İsa Çakmak, Emniyet Müdürü Hasan Onar, Kültür ve Turizm Müdürü Yahya Er ile Ankara´dan gelen Anadolu Medeniyetleri Müzesi´nden Arkeolog Mustafa Metin tarafından incelenen mozaik kalıntılarının devamıyla ilgili kazılar son hızla sürüyor. Tarlada buğday ekili olduğu için tam olarak altında ne olduğunu bilemediklerini ifade eden Kırıkkale Valisi Haktankaçmaz, “Burası, köylülerimizin bir yıl önce çift sürerken buldukları yer. Çok değerli bir mozaik türü. Buğday hasadı yapıldıktan sonra Ankara´dan gelen ekipler değerlendirip tam özellikleri nedir ortaya çıkacak. Roma dönemine ait ikinci yüzyılda zenginleşme ile birlikte Anadolu´nun köylerinde, evlerinde mozaiklerle böyle sanat harikası yapılar mevcut” dedi.
LİR ÇALAN ORPHEUS TASVİRİ
Mozaikte, Orpheus´un sol elinde lir çalar şeklinde sol tarafta sırttan altta asasına yaslanarak oturmuş bir erkek, sağ tarafta ise her iki eli yana açılmış bir kadın figürü yer alıyor.
LÜKS BİR VİLLANIN YEMEK SALONU
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve Müzeler Daire Başkanlığı tarafından yapılan incemeler sonunda kazı yapılan alanda 7.90 metre uzunluğunda 6.10 metre genişliğinde 48.19 metrekare mozaikli alan tespit edildi. MS. 1. ila 3. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen bir villanın ziyafet salonuna ait olan mozaikte, dıştan içe doğru 5 sıra bordür ve ortada ana sahne yer alıyor. Bordürlerde geometrik giyoş motifi ve madalyon bezemelerinin işlendiği belirtildi.
20 METREKARESİ TAHRİP EDİLMİŞ
Mozaiklerle ilgili ilk incelemeleri yapan Anadolu Medeniyetler Müzesi Arkeoloğu Mustafa Metin, mozaiğin 20 metrekaresinin tahrip edildiğini söyledi. Metin, “Bu çalışmada villanın ziyafet salonuna ait mozaik tabanı ele geçti. Mozaik tabanın merkezinde Orpheus resmedilmiş. Fosilet kenarında da hayvan figürleri var. Muhtemelen Persephone ve Hadesle ilgili figürler olabilir. Bu çalışmalarımızı devam ettiriyoruz” dişe konuştu.
ANADOLU MEDENİYETLER MÜZESİ´NDE SERGİLENECEK
Yetkililerden alınan bilgiye göre mozaik, kazı tamamlandıktan sonra Ankara Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvar Müdürlüğü tarafından kaldırılarak Ankara Anadolu Medeniyetler Müzesi´ne götürülüp, gerekli onarım faaliyetlerinden sonra sergilenecek. Arkeolog Mustafa Metin, sonraki aşamada Ankara bölge laboratuvarı uzmanları tarafından mozaiklerin sağlamlaştırılacağını ve kaldırılarak Ankara´ya götürüleceğini belirterek, “Diğer kırılmış parçalarla birlikte onarılarak sergiye çıkarmayı planlıyoruz. Buradaki mozaiklerin MS. 2. yüzyıla ait olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
MİLLETVEKİLLERİ DE İLGİLENİYOR
Öte yandan ilçe ziyaretleri sırasında mozaiği yerinde inceleyen Kırıkkale Milletvekilleri, İl Genel Meclisi Başkanı ve üyeleri, Jandarma ekiplerinin 24 saat nöbet tuttuğu ve arkeologların çalışmalarına devam ettiği mozaiğin Roma dönemine ait olduğunu belirttiler. Bölgede ciddi bir Roma ve Hitit tarihi olduğuna işaret olarak algılanan mozaikler, başka kalıntıların da ortaya çıkabileceğinin işareti olarak görülüyor. Konuya ilişkin görüşlerini aldığımız AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, bu tür gelişmelerin Kırıkkale bölgesinde kültür turizminin gelişmesi için büyük fırsatlar olduğunu belirterek, “Bunlar heyecan verici gelişmeler. Kırıkkale ve civarının tarihi olarak ne denli eski bir tarihe sahip olduğu hepimizin malumuydu. Ancak bu güne kadar ciddi bir çalışmanın yapılamamış olması hepimizin malumu olan bu gerçeği gözler önüne seremiyordu. Allah´ın bir lütfu olarak, sel sularının ortaya çıkardığı bu mozaikler şehrimizin Kültür Turizmine açılması için büyük katkılar sağlayacaktır.”
KENT MÜZESİNDE SERGİLENECEK
“Hepimiz biliyoruz ki, yalnızca bu mozaikler değil, Kırıkkale´miz, bulunduğu mevki itibariyle, bilinen tarihiyle Hititler´den ve belki daha eskilerden bugüne kadar gelmiş geçmiş tüm medeniyetlere ev sahipliği yapmış, önemli bir yerleşim yeridir. Bizler, Kırıkkaleliler olarak üzerinde yaşadığımız bu eşsiz tarihi geçmişe sahip çıkmak, korumak ve yeni nesillere aktarmakla sorumluyuz. Son olarak karşımıza çıkan bu mozaikler de dâhil olmak üzere şehrimizin çevresinde çıkarılan eserleri ve şehrimize dair tüm buluntuları sergilemek üzere tasarladığımız Şehir Müzesi Projesini hayata geçirmek üzere girişimlerimizi hızlandırdık. Kültür Bakanlığımızla yaptığımız görüşmeler neticesinde de en kısa zamanda Kırıkkale´mizi bir Kent Müzesine kavuşturacak ve şehrimizde çıkan tarihi eserleri şehrimizde sergileyeceğiz” dedi.
0