Kırıkkale’de süne ve kımıl ile mücadele çalışmaları kapsamında Kışlak alanlarında yapılan sayımlarda artış olduğu saptandı.
EĞİTİM ÇALIŞMASI YAPILDI
Kırıkkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada şu görüşlere yer verildi: “İlkbahar süne Kışlak alanlarında yapılan süne ve kımıl sayımlarına göre sonbahar aylarında yapılan sayımlarda süne sayılarında, Dinek dağında yüzde 71, Böhek dağında yüzde 46, ve Çelebi dağında ise yüzde 15 oranında artış görüldüğü belirlendi. Bu sonuçlar neticesinde ilkbahar aylarında ilaçlama programına alınan 27 bin dekar alanda yeterince ilaçlama yapılmadığı anlaşılmaktadır. Kış döneminde süne ve kımıl tehdidi altında olan ilçelerimiz ve köylerde sünenin tanımı, yaşayışı, zarar şekli, sert buğday çeşitlerinin kullanılması, anız yakılmaması, meraların korunması, keklik ve bıldırcınların korunması, kalın kabuklu nektar veren ağaç çeşitlerinin dikilmesi, yer aletleri ile ilaçlama yapmanın avantajları ile daha birçok konuda yoğun bir eğitim çalışması yapıldı.
TEKNİK EKİP OLUŞTURULDU
Süne mücadelesi öncesinde Keskin, Çelebi, Karakeçili, Balışeyh ve Delice’de köy muhtarlarının ve çiftçilerin katıldığı toplantılar yapılarak bilgi alış verişinde bulunuldu. Ayrıca merkez ve ilçeler 5 ekipten oluşan 14 teknik personel ile 101 köyde çiftçilerin süne-kımıl mücadelesi dönemine hazırlıklı olarak girmeleri için de eğitim çalışmaları yapıldı” Yapılan çalışmalarla ilgili il Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş, 2013 yılı ilkbahar aylarında kışlakların kontrollerinin sürekli yapıldığını havaların ısınmasıyla birlikte böceklerin kışlağı terk etmesi için il müdürlüğü bünyesinde 5 teknik elamandan oluşan bir ekip görev aldığını söyledi.
İLAÇLAMAK ÖNEMLİ
İl Müdürü Kırbaş, “İlimizde buğday alanlarında ilaçlama yapılmayan alandaki süne emgi oranı yüzde 1,81, ilaçlama yapılan alandaki süne emgi oranı yüzde 0,66 ve il ortalaması ise yüzde 0,962 oranındadır. Burada ilaçlamanın danedeki emgi oranını ne kadar etkili olduğu görülmüştür” Hububat üreticilerinin en önemli zararlı olan süne ve kımıl mücadelesine gerekli hassasiyet gösterilmesi gerektiğini belirten il Müdürü Kırbaş, kent genelinde yetiştirilen buğdayın kalitede marka haline getirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.