EkonomiSulakyurt

Sulakyurt’ta Çeltik Mesaisi Başladı

Kırıkkale’ye bağlı Sulakyurt ilçesi Yeşilli köyünde de Çeltik(Pirinç) üretiminin yapıldığı yerleşim bölgelerimizden biri Türkiye’de çeltik üretiminin merkezi olarak Kastamonu’nun Tosya ilçesi biliniyor.

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Kırıkkale’ye bağlı Sulakyurt ilçesi Yeşilli köyünde de Çeltik(Pirinç) üretiminin yapıldığı yerleşim bölgelerimizden biri Türkiye’de çeltik üretiminin merkezi olarak Kastamonu’nun Tosya ilçesi biliniyor. Kırıkkale’ye bağlı Sulakyurt ilçesi Yeşilli köyünde de Çeltik(Pirinç) üretiminin yapıldığı yerleşim bölgelerimizden biri. Çeltik üretimi uzun bir süredir Yeşilli köyünün geçim kaynakları arasında yer alıyor.

4 AY BEKLEYECEKLER

Nisan ayı ile birlikte Türkiye’nin Çeltik ihtiyacını karşılayan Kastamonu’nun Tosya’da başlayan Çeltik ekimi, Kırıkkale’nin Sulakyurt köylerini de harekete geçirdi. Özellikle Sulakyurt Yeşilli köyü arazileri Çeltik ekimine hazırlandı. Yoğun mesainin başladığı köyde, belli hazırlıkların ardından çeltik üretimi için tarlaları “tava” denilen bölümlere ayıran çiftçiler, daha sonra bu alanlara su veriyor. Su verildikten sonra traktörle keşan adı verilen yöntemle düzlenen tarlalara tohum atılıyor. İlaç ve gübresi de verilen çeltiğin bakımı, hasada kadar sürüyor. Yaklaşık 4 aylık bakım sürecinin ardından çeltikte hasat başlıyor.

BABADAN ÖĞRENDİK

Baharın gelmesiyle önce geçen yıldan kalan sapları dağıttıklarını belirten Yeşilli köyü Çeltik üreticileri, “Sonra iki kez sürülüyor, ardından gübre atılıyor. Gübreden sonra tekrar sürülüyor. Şu an çeltik ekimi için tava adı verilen yerlerde keşan yapıyoruz. Çeltik tohumu toprağa kök salsın diye toprağı düzeltiyoruz. Hazırlıklar oldukça iyi gidiyor.” dedi. Bahar aylarının biraz yağışlı geçtiğini, bu nedenle hazırlık sürecinin biraz zor olduğunu anlatan Yeşilli Köyü çiftçileri, “Şu an havalar güzel. Uygun arazimizde çeltik ekimi yapıyorum. Babadan öğrendiğimiz bir meslek, 30 yıldır bu işi yapıyoruz. Havalar özellikle yazın ve sonbaharda iyi giderse, sıcak olursa ürün güzel oluyor.” Şeklinde bilgi verdiler.​​​​​​​

EYLÜL’DE HASAT VAR

Yeşilli Köyü çeltik üreticisi bir çiftçi ise, çeltiğin bölge ekonomisi açısından önemli olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi: “Köyümüzde arazisi uygun olan çoğu arkadaşımız çeltik ekimi yapıyor. Eylül sonunda arazinin hasadını yapıyoruz. Bundan sonra ilaçlama ve gübreleme yapacağız. Sonra da biçimi bekleyeceğiz. Çok bilinmiyor ama Köyümüzde uzun yıllar çeltik üretiliyoruz. Çeltiğin bizim için önemi çok, bizler de bunu sürdürmeye devam ediyoruz.”​

Haber71 Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x