Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş önderliğinde Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürlüğünce “Su Depolarının Klorlanması, Temizliği ve Klormatik cihazların modernizasyonu” ile ilgili olarak toplantı yapıldı.
TOPLANTI DÜZENLENDİ
Toplantı salonunda toplum sağlığı merkezinde görevli çevre sağlığı hizmeti veren personele, bütün ilçeler ve Kırıkkale Belediyesi su işleri yetkilileri, kaymakamlıkların yazı işleri müdürleri, Köye Hizmet Götürme Birlikleri ile Kırıkkale İl Özel İdaresi su işleri yetkililerinin katılımıyla bir eğitim programı düzenlendi. Eğitimde içme kullanma sularından kontrol ve denetim analizlerini yapmak üzere numuneler alındığını, Analiz Sonuçlarının Yerel İdarelere gerekli tedbirleri almak üzere gönderildiği üzerinde duruldu.
TEMİZ OLMASI ESASTIR
Katılımcıları, alınan su numunelerinin analizlerinin Kırıkkale Halk Sağlığı ve Ankara Halk Sağlığı Laboratuarı’nda yapıldığı, sonuçların gerekli ıslah çalışması yapılmak üzere yerel idarelerle paylaşıldığı hakkında bilgilendirdi. İçme kullanma sularında suyun dezenfeksiyonu İçin kullanılan klorlu bileşikler önemli olduğu, içme suyunun kaynağında temiz olması esastır ancak su kaynaktan çıkıp tüketici musluğuna varıncaya kadar kaptaj, depo ve isale hatlarından geçmektedir dolayısıyla kaynakta temiz olsa bile tüketiciye ulaşıncaya kadar bir takım kirliliğe sebep olan durumlarla karşılaşma ihtimalleri olduğu vurgulandı.
İÇME SUYU KLORLANMALI
Bundan dolayı suyun depolarda mutlaka klorlanması gerekmektedir.Klor içme suyunda 0.2-0.5 ppm aralığında olması gerekmektedir.Bu değerler arasındaki klorun insan sağlığına herhangi bir olumsuz etkisi olmamakta hatta suların güven içerisinde kullanılması için bu miktarda klorlanması gerekmektedir.Klorlamanın yapılmaması halinde ise suların kirlenme ihtimali yüksektir.Kirlenen suların tüketilmesi halinde başta bulaşıcı hastalıklar olmak üzere birçok hastalığa sebep olabilmektedir.
KÖYLERDE SAĞLIKLI SU EĞİTİMİ
Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün toplum sağlığını korumak için bir çok çalışmaları bulunmakta. Çalışmalardan en önemlilerinden birisi insanlara sağlıklı ve içilebilir su kullanımını konusunda bilinçlendirmek. Halka sağlıklı su sağlamak ve halkı bilgilendirmek için 2017 yılı eğitim yılı olarak planlamış olan il genelindeki tüm köylerde başta muhtarlar olmak üzere tüm halka yönelik bilgilendirme çalışmaları Toplum Sağlığı Merkezleri personelince yapılacak.