Emekli polis memuru Uğur Üstün, Kırıkkaleli bir arkadaşından aldığı solucanlarla başladığı solucan gübresi işinde 1.5 milyon solucan ile ayda 1 ton gübre üreterek ticaretini yapıyor.
SOLUCANLAR KIRIKKALE´DEN
Kırıkkale´de meraklı bir mühendis arkadaşından aldığı solucanlarla solucan gübresi üretmeye başlayan emekli polis memuru Uğur Üstün, ailesinin destek vereceğini söylemesi üzerine Kaman ilçesinde 7.5 dönümlük arazide solucan gübresi üreterek bir yılda satışını yapmaya başladı. Yaptıkları araştırmalar sonucu solucan gübresi ile tanıştıklarını ve temin ettikleri gübre ile bahçelerinde üretime başladıklarını söyleyen Üstün, “Solucan gübresiyle tanıştık. Nedir, ne işe yarar, faydaları nelerdir gibi araştırma süreçlerinden geçtik. Emekli olduktan sonra solucan gübresi ile ilgilenmeye başladım. Bahçemizde solucan gübresi çalışmalarına hız vererek memnuniyet verici bir kalite elde ettik. Solucan gübresi, büyükbaş hayvanlarımızdan ahır gübresi olarak tanımladığımız hayvan gübresinin solucanın kendi sindirim sisteminden geçmesi sonucu oluşuyor. Tamamen organik, güvenle kullanılan bir gübre üretmenin yanında oluşturulan gübrenin içerisinde de hiçbir katkı maddesi bulunmuyor” dedi.
SOLUCAN GÜBRESİ FAYDALI
Bahçesinde uyguladığı solucan gübresi ile bitkileri canlandırdığını ifade eden Üstün, “Solucan gübresi bitkilerin gövde yapısını güçlendiriyor, bitkiye canlılık veriyor. Bitkileri birçok hastalıktan koruyor. Bu nedenle tarım arazilerinde ilaç kullanma etkisi de azalıyor. Solucan gübresinin bitkiyi canlandırma özelliği kadar toprak düzenleyici bir etkisi de var. Biz, bitkinin ihtiyacına göre sıvı gübresini de üreterek bitkiye güvenle veriyoruz” diye konuştu. Üstün, Kaman ilçesindeki bahçesinde ayda 1 tondan fazla solucan gübresi üreterek elde ettiği gübreyi satıyor.