Savunmada hedef yüzde 80
MKE Genel Müdürü Ahmet Taşkın, güçlü bir Türkiye´nin güçlü bir savunması ve sanayisi olması gerektiğini belirterek, bu konuda MKE´nin kendisine verilen görevi en iyi şekilde yaptığını söyledi.
YERLİ OLARAK KARŞILANDI
MKE Genel Müdürü Ahmet Taşkın, güçlü bir Türkiye´nin güçlü bir savunması ve sanayisi olması gerektiğini belirterek, bu konuda MKE´nin kendisine verilen görevi en iyi şekilde yaptığını söyledi. TSK ihtiyaçlarının yüzde 60´ının yerli olarak karşılandığını belirten Taşkın, yeni yatırımlarla birlikte hedefin yüzde 80 olduğunu kaydetti.
KARŞILAYABİLECEK KAPASİTE
MKE Genel Müdürü Ahmet Taşkın, MKE´nin yaptığı çalışmalar, ARGE birim faaliyetleri, savunma sanayi alanında ki reformlarla ilgili açıklama yaptı. Yeni yatırımlarla birlikte ordunun silah ihtiyacının yüzde 60´ının yerli ve milli silahlarla karşılandığını belirten Taşkın, bu oranı en kısa zamanda yüzde 80´e çıkarıp dışa bağlılığı önemli ölçüde azaltacaklarını söyledi. Taşkın açıklamasının devamında, “Güçlü bir Türkiye olabilmeniz için savunma sanayinizin de güçlü olması lazım. Teknolojik yenilikleri bu savunma sanayisindeki tüm ürünlerde olması gerekmektedir. Ülkemiz bugün yerli ve milli silahları ile TSK´nın ihtiyaçlarının yüzde 60´nı karşılayabilecek kapasitedir. Yapılan yeni yatırımlar ve çalışmalarda yerli ve millilik oranı yüzde 80´e ulaşması hedeflenmektedir” dedi.
ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPILIYOR
Taşkın açıklamasının devamında, “Makine Kimya Endüstrisi, Birleşik Arap Emirliklerine bomba Türkiye´de Makine ve Kimya Endüstrisi ile MK-82 ve MK-84 bombaları alınması yönünde bir anlaşma Dubai International Airshow 2017 fuarında imzalanmıştır. Anlaşmanın parasal değerini 20.2 milyon dolardır. Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE),Ar-GE ve ÜR-GE çalışmaları kapsamında kurumda üretilen ürünlere hibrit bir yapı kazandırmak için çalışmalara başlamıştır. MKEK, başta Fırtına Obüsü olmak üzere zırhlı araç ailelerinin güç gereksinimlerine cevap verebilecek bir Dizel-Elektrik hibrit motor çözümü için AR-GE çalışması yapıyor. Proje kapsamında TÜBİTAK ile iş birlikleri kurdu. MKE, yeni motor teknolojisinin hem menzil ve faydalı yük anlamında kapasite artırmasını hem de sessizlik ve operasyonel maliyetlerin azaltılmasında avantaj sağlamasını bekliyor” dedi.
2 MİLYONDAN, 118 MİLYON DOLARA ÇIKTI
Taşkın, geçen yıl 118 milyon dolar ihracat yaparak sektörde 3. olduklarını söyledi. Taşkın, bunun kurum açısından büyük bir başarı olduğunu ifade etti. Taşkın, MKE´nin 2002 yılı ihracat rakamının sadece 2 milyon dolar olduğuna dikkati çekerek, “Bunun öncesinde de herhangi bir ihracatı yok. Gerek dünya ekonomisindeki gelişmeler gerekse iç piyasadaki daralma bir nevi bizi dış piyasaya açılmaya yönlendirmiş. Bugün itibarıyla 118 milyon dolarlık ihracat hacmiyle sektörde 3. olduğumuzu ve bu arayışların başarıya ulaştığını söylemek mümkün” diye konuştu.