KırıkkaleKültür SanatManşet

Sanatseverler Tepkili

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Rahmi Pehlivanlı’nn ölüm yıldönümünde Kırıkkale’ye gelen sanatseverler isyan etti:

SİZ ANMAYACAKSANIZ BİZ İZMİR’DE ANALIM
Kırıkkale’nin sanatsal anlamda dünyaya açılan değeri Rahmi Pehlivanlı ölümünün 22. yılında unutulmuşluğun karanlığına gömüldü. Pazar günü İzmir’den anma etkinlikleri için Kırıkkale’ye gelen Heykeltraş Okan Kutlualp konağın kapatıldığını ve hiçbir etkinliğin olmadığını görünce isyan etti. Kutlualp ‘Kırıkkale bu değere sahip çıkmak istemiyorsa biz İzmir’de bu adı yaşatıp sahip çıkmaktan onur duyarız” dedi.

SANAT SEVERLER TEPKİLİ
Rahmi Pehlivanlı’nın adını yaşatmak için gönüllülük esasıyla çalışan sanat konağının kapatılmasının ardından nadiren gerçekleşen etkinlikler de son buldu. Unutulmuşluğun karanlığından sanatın aydınlığına çıkan Rahmi Pehlivanlı yalnızca bu şehrin değil bu ülkenin övünç kaynağı. Sanat anlamında yetersiz olan Kırıkkale’nin, adını gururla andıran tek nadir isimlerinden Rahmi Pehlivanlı’yı ölümünün 22. Yılında unutması sanatseverlerin tepkisine neden oldu. Çevre illerden Kralların Ressamı Rahmi Pehlivanlı’yı anmak için gelen sanatçılar Celal Bayar Parkı Rahmi Pehlivanlı Sanat Kulübünün kapatıldığını görünce ikinci şoku yaşadılar.

ARKADAŞLARIMIZ YARI YOLDA BIRAKILDI
5 yıldır sanat anlamında Kırıkkale’nin tek merkezi haline gelen sanat konağının yerel yönetim tarafından kapatıldığını öğrenen sanatçılar hiçbir anma etkinliğinin olmamasına üzüldüklerini söylediler.  İzmir’den gelen Heykeltraş Okan Kutlualp sanat kulübünün kapatılmasını eleştirerek ‘Kırıkkale’nin adını dahi bilmezken Rahmi Pehlivanlı’nın adını biliyorduk. Kırıkkale’de çevre illerin dahi gıpta ile baktığı bir ressamın hatırası ve o hatırayı yaşatmaya çalışan insanlar vardı. Ancak Rahmi Pehlivanlı’nın 22. Ölüm yıldönümünün sabahında buraya geldik, gördüğümüz manzara içler acısı. Park yetkililerinden konağın tasfiye edildiğini, maaş dahi almadan yıllardır buraya hizmet eden arkadaşlarımızın da yarı yolda bırakıldıklarını öğrendik” dedi.

BUNA İZİN VERMEYECEĞİZ
Kutlualp sanatsal geçmişin bir il için ne kadar önemli olduğuna vurgu yaparak “Biz Kırıkkale’nin değeri olan Rahmi Pehlivanlı’yı İzmir’de anmaktan onur duyarız. Kapatılan sanat konağındaki tüm eserleri de biz İzmir’e götürmeye karar verdik. Kırıkkale, İç Anadolu’nun bağrınca şirin bir il ancak sanata ve sanatçıya değer verilmediği taktirde tarihi açıdan ileriki yıllara bir hatıra bırakmayacaktır. Gelecek nesiller Kırıkkale’de yetişen isimlerin adlarını dahi bilmeyecek ve Kralların Ressamı gibi tüm dünyaca bilinen bir isim tarihin karanlığında sönüp gidecektir. Bizler elimizden geldiğince buna izin vermeyeceğiz” ifadelerinde bulundu.

 

- Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
7 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
ayla yücekaya
ayla yücekaya
17 Eylül 2014 11:21

kırıkkale belediyesi ne iş yapar? kültür müdürlüğü ne iş yapar? devletın kurumları tarafından kapatılan sanat merkezleri halkın haklarına saygısızlıktır.Yol, kaldırım yapmakla şehrin gelişmişlik seviyesini ölçemezsin, tiyatroyla, konserle, sergiyle halkını geliştirirsin ama belediye kafalılar bunu idrak edemez.

Metin türksoy
Metin türksoy
11 Eylül 2014 21:52

İnsan var dokunduğu yere değer katar, insan var dokunduğu yere değer kaybettirir. Malesef şehrimizde sanatsever yöneticiler bulunmadığından sanatta, kültürel değerlere saygıları da olmaz. var olan bir şeyi yıkmak kolaydır, asıl erdemlilik var olanı yüceltmekten geçer.

kemal özyürek
kemal özyürek
8 Eylül 2014 23:09

Bilim ve sanat takdir edilmediği yerden göç eder demiş, yüzyıllar önce İbn-i Sina. Anadolunun küçük bir şehri, her yıl nufusu azalan, işsizliği çoğalan, yerel kültürü olmayan, müzesi, sanat galerisi, sanat derneği olmayan kırıkkale böylesi bağnaz zihniyetle yönetiliyor işte.

nesrin aydınlar
nesrin aydınlar
6 Eylül 2014 19:02

Belediye başkanı olacak adama sormak lazım hayatında kaç resım sergiisi gezdi veya kaç defa tiyatroya gitti ya da hiç sinemaya bile gitti mi aceba. bence yalnızca bir sanat etkinliğine katılmış olsa bu kadar cahil olmazdı. kırıkkale’deki tek sanat evini kapattınız bu büyük bir başarı.

Mehmet Ali Yıldırım
Mehmet Ali Yıldırım
4 Eylül 2014 15:42

şehirlerin bir gizli eli vardır ve o elde de bir Ressam, Heykeltıraş, Müzisyen, Yazar, Şair.. Sanatçıdır. Siz bir sanatçıyı, bilim adamını kovarsanız ne yazık ki size, dev avm’ler de yapsanız, asfaltsız mahalle kalmadı deseniz ne fayda.Belediye olarak zaten asli görev yol, kaldırım, sudur. bakınız sanata destek olan, sanatçısına sahip çıkan belediyelere; halkı da aynı oranda kültürel yönden zenginleşiyor. bizde durum içler acısı, sanatsal zihniyetten yoksun insanlar yönetimde olursa bu şehir daha cok kaybeder..

ceren sözüer
ceren sözüer
3 Eylül 2014 20:59

malesef ki benı çok şaşırttın kırıkkale…Üniversite eğitimim nedeniyle 3 yıldır kırıkkale’de bulunuyorum, çocukluk ve gençlık dönemımı izmirde- aydında geçirdiğim için sanatın bire bir içinde büyüdüm. kırıkkale’de hukuk fakültesini kazanınca da ilk işim kentte sanat dernekleri, grupları ve kolektifleri araştırmak oldu, bana göre birçok kentte olmayan kendi içinde büyük ama kentte yaşayanların bilmediği sanat konağıyla tanıştım. 3 yılda belki de 40-50 defa gitmişimdir ve her gidişimde de yeni insanları da beraberimde götürdüm. kırıkkale’nin kırsal yapısı, kapalı zihniyetini yıkan harika bir yerdi. ben kırıkkale’yi sanat konağında tanıdım. kayıt yenileme için geldiğimde ziyaret etmek istedim arkadaşları. malesef ki, sanat konağının yerinde yeller esiyor, her taraf çöp, yıkıntı içinde. bir kenti sanatıyla sanatçısıyla tanıtırsınız, turizmi, geleneği yalnızca sanatla yayarsınız. Çok üzüldük. malesef kırıkkale bizi çok şaşırttı. aceba yerel yönetim bu arkadaşlara deste olmak yerine onları kovmalarını, yok etmelerini nasıl anlatabilir ?

Bayram Saltabaş (Ressam Bayro)
Bayram Saltabaş (Ressam Bayro)
28 Ağustos 2014 22:46

ben hayatını Sanata, resme adamış, resimden hayatını kazanan bir ressamım. 40 yıldır gezmediğim ülke, türkiye’de sanat calışmadığım şehir yoktur.Kırıkkale’ye Rahmi pehlivanlı anma günleri etknlikleri ile iki defa davet edıldım ve Türkiye’de başka hiçbir sehirde görmediğim ilgiyi, heyecanı ve sanat sevgilisi gördüm, Rahmi beyin doğduğu kasabada bir hafta resim yaptık,heykel yaptık, kırıkkaleye müze kazandırmak için eser bıraktık. şehrinizin sanat gönüllülerinin kıymetini bilin. Ben hayatım boyunca birçok insanla tanıştım ama bizi kırıkkaleye davet eden geç sanatçı dostum Nazmi çaykara gibi idealıst, azimli, şehri için çalışan biriyle daha tanışmadım. malesef belediye yönetimi cehalet örneği göstererek bu ismi yok ettiler. koskoca şehrinizde şimdi sanat adına ne var? rahmi pehlivanlı ismini kim duyurdu bu ülkeye? yazık. çok yazık ettiler.

Başa dön tuşu