Yemeklerinin lezzetli ve sağlıklı olmasını kendi elleriyle yaptıkları salçaya bağlayan kadınları, kışlık salça hazırlığı telaşı sardı. Kadınlar, domatesi uzun ve meşakkatli uğraşlar sonucu birçok işlemden geçirerek salçaya dönüştürüyor.
Kırıkkale’de geleneksel yöntemlerle imece usulü işlenen domatesler, meşakkatli uğraşlar sonucu salçaya dönüştürülüyor.
Yemeklerine fabrika üretimi salçalar yerine geleneksel yöntemlerle yaptıkları domates salçalarıyla lezzet katmak isteyen kadınlar, öncelikle sebze halinden ya da mahallelerdeki seyyar satıcılardan kasalarla domates satın alıyor.
Çürüklerinden ayrılmış ve parçalara bölünmüş domates, bidonlara doldurularak sulanması için birkaç gün bekletiliyor.
Daha sonra makineden geçirilen domates, kabuklarından ve çekirdeklerinden kurtulmuş bir vaziyette büyük ocaklar üzerine kurulmuş dev kazanlarda pişiriliyor.
En az 4-5 saat boyunca yüksek ateşte pişirilen domatese kazandaki son dakikalarını geçirirken, bol miktarda tuz atılıyor.
İstenilen kıvama gelmesi için uzun uzun karıştırılan domates, salça kıvamına geldikten sonra soğumaya bırakılıyor. Daha sonra kavanozlara doldurulan salça, tüketime hazır hale geliyor.
Çekirdek bir aile, yıllık 25-30 kilo salça ihtiyacı için yaklaşık 100 kilo domatesi bu işlemlerden geçiriyor.
Domatesin salça olma yolundaki zahmetli yolculuğunu anlatan 50 yaşındaki Gülay Yüzer, ev yapımı salçanın yemeğe verdiği lezzeti hiçbir hazır salçanın veremeyeceğini söyledi.
Bugüne kadar hiç hazır salça tüketmediğini anlatan Yüzer, “Salça yapmak gerçekten çok zor iş. Gidiyoruz sebze halinden alıp getiriyoruz. Dilimleyip bidonlara dolduruyoruz. Birkaç gün bekletip sonra makineden geçirip saatlerce kaynatıyoruz. Çok zor olamasına rağmen yemekte ev yapımı salçanın tadını alınca bütün yorgunluğumuz geçiyor.” diye konuştu.
Genellikle yaşı ilerlemiş kadınların ev yapımı salça konusunda hassas olduğuna dikkati çeken Yüzer, gelecek nesillerin de sağlıklı beslenebilmeleri için genç kızların da salça yapımını öğrenmeleri gerektiğini vurguladı.
0