EkonomiYaşam

Ramazan da israf etmeyelim, paylaşalım

Bu yıl Ramazan temasının ‘İsraf’ olarak belirlendiğini belirten İl Müftüsü Şahin Yıldırım, can, mal, çevre, ömür, zaman vb. maddi ve manevi değerlerin kontrolsüz sarfiyatının önlenmesi ve ayrıca sıfır atıklı sofralarla, sahip olduğumuz nimetleri ihtiyacımız ölçüsünde kullanıp, arta kalanları fakir, yoksul vb. kişilerle paylaşma üzerine bilinç oluşturulacağını bildirdi.

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Yiyiniz, içiniz, fakat israf etmeyiniz; çünkü Allah israf edenleri sevmez”

Bu yıl Ramazan temasının ‘İsraf’ olarak belirlendiğini belirten İl Müftüsü Şahin Yıldırım, can, mal, çevre, ömür, zaman vb. maddi ve manevi değerlerin kontrolsüz sarfiyatının önlenmesi ve ayrıca sıfır atıklı sofralarla, sahip olduğumuz nimetleri ihtiyacımız ölçüsünde kullanıp, arta kalanları fakir, yoksul vb. kişilerle paylaşma üzerine bilinç oluşturulacağını bildirdi.

Rahmet, bereket ve mağfiret iklimi

Rahmet, bereket ve mağfiret iklimi olan ramazan ayına erişmenin huzur ve mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden İl Müftüsü Şahin Yıldırım, salı günü ilk teravih namazı kılınacağını, çarşamba günü ilk orucun tutulacağını belirtti. Ramazan ayının manevi hazzının bu yıl ‘İsraf’ temasıyla icra edileceğini ifade eden İl Müftüsü Yıldırım, “Rahmet, bereket ve mağfiret iklimi olan Ramazan ayına erişmenin huzur ve mutluluğunu yaşamaktayız. 15 Mayıs Salı günü kılacağımız ilk teravih namazının ardından 16 Mayıs Çarşamba günü tutacağımız ilk oruç ile bu mübarek aya girmiş olacağız. Başkanlığımız, her yıl Ramazan ayında bireysel ve toplumsal hayatımıza ışık tutan önemli bir değeri kamuoyunun gündemine taşımaktadır. Belirlenen konu çerçevesinde, Ramazan ayı boyunca etraflı bir şekilde ele alınarak toplumumuzda bir duyarlılık ve farkındalık oluşması hedeflenmektedir. Bu bağlamda bu yılın Ramazan teması “İsraf” olarak belirlenmiştir. “İsraf” her hangi bir konuda aşırı gitmek, doğru ve gerçek olandan sapma, meşru sınırların ötesine geçme; imkânları ve sahip olunan değerleri, gerekli görülen yerler dışında veya gereğinden fazla harcama anlamına gelmektedir. İsraf konusunun seçilmesindeki öncelikli hususlar şunlardır: Can, mal, çevre, ömür, zaman vb. maddi ve manevi değerlerin kontrolsüz kullanılarak israfının önlenmesine yönelik bilgilendirme ve farkındalık oluşturmak. Sıfır atıklı sofralar, sahip olduğumuz nimetleri ihtiyacımız ölçüsünde kullanıp, arta kalanları fakir, yoksul vb. kişilerle paylaşma üzerine bilinçlenmeyi sağlamak.”dedi.

214 milyar Türk Lirası gıda israfı

İsrafın dinimizce yasaklandığını ve bu konuda ayet ve hadislerden örnekler veren Müftü Yıldırım, “İslam’da israf, ayet ve hadislerle yasaklanmıştır. Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurmaktadır:  “…yiyiniz, içiniz, fakat israf etmeyiniz; çünkü Allah israf edenleri sevmez” (Araf 7/31) “Bir de akrabaya, yoksula, yolcuya hakkını ver. Gereksiz yere saçıp savurma. Zira böyle saçıp savuranlar şeytanların dostlarıdır. Şeytan ise, Rabbine karşı çok nankördür.” (İsra 17/ 26-27) Peygamberimiz (sas)’de “kibirsiz ve israf etmeden yiyiniz, içiniz, giyininiz ve sadaka veriniz” (Buhari, Libas, ; Nesai, zekat, 66) sözü ile israfın yasaklığını ifade buyurmuştur. Yeme- içmede; giyim- kuşamda, zamanın ve kaynakların kullanımında ülkemizde ve dünyada çokça israf yapılmaktadır. Söz gelimi ülkemizde yıllık 214 milyar Türk Lirası gıda israfı yapılmaktadır. İnsanlar günün sekiz saatini uykuda, iki saatini televizyon başında geçirmekte mesai saatleri ve yer zaman dilimlerinden kendine ve ailesine vakit ayıramamaktadır. İslam’a göre, evrendeki her şey Allah’a aittir. İnsanların elde ettiği mal ve mülk hepsi O’nundur. Yüce Allah, insanla birlikte yeryüzü ve çevresinde, bütün canlılara yetebilecek ölçüde rızık ve nimet de yaratmıştır. Kâinattaki her canlının rızkı, Yaratan tarafından lütfedilmiştir. Ayrıca yeryüzü ve çevresi yaratılanların geçimini temin etmeye elverişli bir biçimde yaratılmıştır. İnsanlar, Allah’ın kendileri için yarattığı rızık ve nimetleri, meşru yollarla elde etmek suretiyle yararlanabilirler.”

İsraf sadece fertler değil, toplumları da çökertir

İsrafın sadece fertlerin değil toplumların da çöküşüne neden olduğunu hatırlatan Yıldırım, “İslam’da, harcama ve tüketim israf değil iktisat, diğer bir ifadeyle verim ekonomisi temeline oturtulmuştur. İsraf sadece fertlerin değil, toplumların çöküşünde de en ön gelen etkenlerden birisidir. Bu bağlamda İslam, mensuplarını kendilerine gerek fert, gerekse toplumsal bazda verilen değerlerin israf edilmemesi konusunda uyarmıştır. İslam’da mal yığmayı düşünen ve servetlerini tembelce ellerinde tutanlar tasvip edilmemişlerdir. Zira böyle bir tutum, malların atıl durumda kalmasına ve dolayısıyla da kaynak israfına sebep teşkil etmektedir. İslam, israfın önlenmesi için kişileri manevi yönden de motive etmiştir. Verilen her nimetten sorguya çekilme yaptırımı, israfın önlenmesinde önemli bir etkendir.”dedi.

 “İSRAF” TEMASIYLA HAZIRLANAN PROGRAM ŞU ŞEKİLDE;

  1. İl ve İlçe Müftülüklerimizce hazırlanan Ramazan Ayı Vaaz ve İrşat Programında, “Tüketim Ahlakı ve İsraf” konusu kapsamlı bir şekilde işlenecektir.
  2. İlimiz müftülüğünce oluşturulan ekipler tarafından;
  3. Şehit yakınları ve gaziler başta olmak üzere yetimler, engelliler, mülteciler, emekli personel, çocuk evleri, huzurevi, hastane, kadın konuk evleri yaşlılar vb. kişi ve kurumlar ziyaret edilerek mahalli imkanlar ölçüsünde iftar ve Ramazan özel programı düzenlenmeye çalışılacaktır. Ayrıca ihtiyaç sahibi kesimlere imkanlar nispetinde yardımlar yapılacaktır.
  4. Kamu kurum kuruluşları, huzur evi, hastane, çocuk yetiştirme yurdu, çocuk evleri, bakım rehabilitasyon merkezi, kadın konuk evi, sivil toplum kuruluşları, esnaf, çalışanlar ve işverenlere ziyaretler gerçekleştirilecektir.
  5. İlimizdeki sığınmacılar ziyaret edilerek imkânlar nispetinde ihtiyaçlarının karşılanmasına çalışılacaktır.
  6. Ramazan öncesi camilerimizin iç ve dış temizlikleri yapılmıştır. Ses cihazları elden geçirilmiştir. Böylece camilerimiz Ramazan’a hazır hale getirilmiştir.
  7. Yurtiçi ve yurtdışındaki yetim, yoksul ve kimsesizlere yönelik Türkiye Diyanet Vakfı tarafından “Kardeşlerini Unutma Beklenen Sensin” kampanyası düzenlenmiştir. Bu maksatla tüm vatandaşlarımız:
  8. Zekât, fitre ve hayırlarını anlaşmalı bankaların tüm şubelerine yatırabileceklerdir.
  9. Tüm operatörlerden fitre yazıp 5601’e mesaj olarak gönderebilecekleri gibi bagis.tdv.org adresinden Online bağış yapabilecekler ve yine bu yardımlarını 0 312 416 90 00 çağrı merkezlerinden de yapabileceklerdir.
  10. Ayrıca elden Türkiye Diyanet Vakfı Kırıkkale Şubesine (il müftülüğüne) makbuz karşılığı verebilmesi de mümkündür.

İlimizde bulunan ikisi erkek ve biri kız toplam üç hafızlık Kur’an Kursunda okuyan öğrencilerin gıda ihtiyacını karşılamak amacıyla il müftülüğünde bulunan Türkiye Diyanet Vakfı Kırıkkale Şubemiz makbuz karşılığı zekât ve fitrelerinizi kabul etmektedir.

Bütün vatandaşlarımızı bu kampanyalara destek vermeye davet ediyoruz.

  1. Ramazan ayı boyunca ilimiz merkezi ve ilçelerde her gün öğle ve teravih namazlarından önce vaaz yapılacaktır. Vaazlarda aktif olarak il müftüsü, müftü yardımcıları, ilçe müftüleri, vaizler, şube müdürleri ve Başkanlığımızın Ramazan talimatından görevlendirilmesi uygun görülen ve Müftülüğümüzce görevlendirilen diğer görevliler vaaz verecektir.
  2. Ayrıca bütün cami görevlileri kendi camilerinde cemaatine vaaz vereceklerdir.
  3. Cuma günleri Nur, Nokta, Barbaros ve Osmangazi camilerinde Sabah Namazı buluşmaları ve hadis sohbetleri yapılacaktır. Cumartesi günleri ise yine Nur Camiinde öğle namazından önce Hadis sohbetleri yapılacaktır.
  4. Bütün Camilerimizde sabah, öğle ve ikindi namazlarından önce veya sonra erkek ve bayanlara yönelik mukabele programları tertip edilecek ve hatmi şerifler yapılacaktır. Mukabelelerin ardından, Müftülüğümüzce hazırlanan ve cüzün ihtiva ettiği dikkat çekici ayetlerin yer aldığı “Mukabelede Okunacak Günlük Ayet ve Mealleri” kitapçığından ayetlerin mealleri cemaatle paylaşılacaktır. Ayrıca Çarşı Camii’nde öğle namazından önce Tefsirli Mukabele uygulamasına devam edilecektir.
  5. İmam Hatip Lisesi öğrencisi veya mezunlarının mesleki açıdan kendilerini geliştirmeleri amacıyla uygun camilerde Mukabele okumalarına, müezzinlik yapmalarına ve
  6. Hatimle teravih namazı Çarşı ve Bülenthan Camilerinde kıldırılacaktır.
  7. Bütün camilerimizde kadınların ve engellilerin rahat namaz kılabilmeleri için her türlü tedbir alınmıştır.
  8. Ayrıca kadınlara yönelik olarak Bayan Vaizler ve Kur’an Kursu Öğreticileri tarafından vaaz ve irşat programları yapılacaktır.
  9. İlimizde mahalli yayın yapan Radyo 71 ve Anadolu FM’de il vaizleri tarafından iftardan önce Ramazan özel programı tertip edilmiştir.
  10. Mahalli basınımızda çeşitli gazetelerde Ramazan ayı içerisinde il müftüsü, il müftü yardımcıları, vaizler ve din görevlileri tarafından makaleler kaleme alınacaktır.
  11. İlimiz müftülüğünce 17 Mayıs 2018 Perşembe günü Çarşı Camii’nde, 24 Mayıs 2018 Perşembe günü Nokta Camii’nde, 28 Mayıs 2018 Pazartesi günü Gürler Camii’nde, 7 Haziran 2018 Cumartesi günü Nur Camii’nde ikindi namazından önce Kur’an ziyafeti ve mevlit programları tertip edilmiştir.
  12. İlimiz Nur Camiinde 7 Haziran 2018, Çarşı Camiinde ve Yaylacık Camiinde 10 Haziran 2018 tarihinde sakal-ı şerif ziyaretleri yapılacaktır.
  13. İl ve ilçe müftülüklerince, din görevlileri ve cami dernekleri vasıtasıyla, belde ve köylerde cami müştemilatında iftar programları tertip edilmesi teşvik edilecektir.
  14. İtikâfa girmek isteyen vatandaşlarımızın itikâfa girilecek cami görevlisine müracaatları değerlendirilerek gerekli kolaylıklar sağlanacaktır.
  15. Ramazan ayı boyunca il ve ilçe müftülüklerimiz tarafından dini danışmanlık ve rehberlik hizmetleri Ramazan ayı boyunca devam ettirilecektir.
  16. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da Diyanet İşleri Başkanlığımız karşılıklı vaaz ve irşat hizmetlerinde bulunmak üzere kardeş il, kardeş ilçe ve kardeş cami uygulaması başlatmıştır. Bu çerçevede ilimizin kardeş şehri Eskişehir olup, karşılıklı vaaz ve irşat hizmetlerinde bulunacaklardır. Ayrıca ilçe müftülüklerimizde bu uygulama ilimiz ilçeleri arasında gerçekleştirilecektir.
  17. Mahalle sakinlerinin kaynaşması amacıyla apartman ve site sakinlerine yönelik iftar programlarının düzenlenmesi teşvik edilecektir.
  18. Bu yılki en düşük sadaka-ı fıtır miktarı 19,00 TL olarak belirlenmiştir.

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x