9 Şubat Dünya Sigara bırakma günü kapsamında Sağlık İl Müdürlüğü Kanser Erken Tarama ve Sigara Bırakma Polikliniği Doktoru Elmas Şen tarafından Kırıkkale Polis Meslek Yüksekokulu öğrencilerine sigaranın zararları ve sigarayı bırakma konularına yönelik konferans düzenlendi.
KONFERANS DÜZENLENDİ
İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri 9 Şubat Dünya Sigara bırakma günü kapsamında Kırıkkale’de bulunan kurumlarla işbirliği yaparak, sigaranın zararları adı altında konferans düzenliyor. Her yıl binlerce kişinin ölümüne sebep olan sigara zararları konferansı, geçtiğimiz gün Kırıkkale Polis Meslek Yüksek Okulu’nda gerçekleştirildi.
ÖNEMLİ BİLGİLER VERİLDİ
Polis adaylarına, sigaranın zararlarının anlatıldığı toplantıda, çağın en büyük sorunu olan sigaraya bağlı hastalıkların her geçen gün arttığı belirtildi. Sağlık İl Müdürlüğü Kanser Erken Tarama ve Sigara Bırakma Polikliniği Doktoru Elmas Şen, Sigaranın önemli bir sorun olduğunu belirterek her yıl binlerce kişinin sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.
SAĞLIĞINIZI KORUYUN
Şen konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi “Sigara kullanımı gelişmiş ülkelerde alınan önlemler ve toplumun bilinçlenmesi sonucunda giderek azalma eğilimi göstermektedir. Oysa gelişmekte olan ülkelerde sigara tüketimi artmaktadır. Sigaranın neden olduğu kanser ölümlerine bakıldığında da sorunun ne kadar ciddi olduğu açık olarak görülmektedir.”
ÇEŞİTLİ HASTALIKLAR ÇIKIYOR
“Bu yüzden sigara kullanımının önlenmesi çalışmalarının önemi her geçen gün artmaktadır. Dünyada bir milyardan fazla insan yetişkin nüfusun 1/4’ü sigara kullanmakta olup, her yıl 5 milyondan fazla insan bu nedenle hayatını kaybetmektedir. Bu kayıplar nedeniyle, sigara kullanımının önlenmesi amacıyla özel günler ilan edilerek, halkın bilinçlendirilmesine katkı sağlanması amaçlanmaktadır.”
ZAMAN GEÇMEDEN BIRAKIN
“Akciğer kanserinin en başta gelen nedeni olarak yüzde 85-90 ile sigara ve tütün alışkanlığı biliniyor. Akciğer kanserli hastaların yüzde 80’i sigara içen, yüzde 10’u bırakmış ve yüzde 10’u da içmemiş kişilerdir. Sigara içmeye devam ederseniz kalp krizi ve kanserden ölme riskiniz 20 kat artar, akciğerleriniz iflas eder, yürüyemez hale gelirsiniz. Ameliyatlara maruz kalabilir ve hatta uzuvlarınızı kaybedebilirsiniz. Bunları gözetmenizi istiyoruz. Sigaranın sakıncaları gözetilirse, inanıyoruz ki sigaraya bağlı sorunlar büyük ölçüde aşılır. Ayrıca sigarayla mücadele kanser kontrolünün önemli bir basamağıdır.”