EkonomiKırıkkaleManşet

Piyasadaki sahte ürünlere dikkat!

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü gıda maddesi satın alırken dikkat edilmesi gereken konular ile ilgili yazılı bir basın açıklaması yayınladı.

Piyasadaki sahte ürünlere dikkat! - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale HaberleriTespit yapıldı
Vatandaşların gıda maddesi satın alırken dikkat etmesi gereken hususları içeren açıklamada can  güvenliği ön planda tutulurken maddi yönden de zarara uğramamak için gerekli adımların dikkatle takip edilmesi gerektiği belirtildi. Müdürlük tarafından yapılan yazılı açıklama şu şekilde: “Bakanlığımızca değişik illerde yapılan denetim ve kontrollerde 30.12.2013 tarihi itibarı ile Bakanlığın internet sitesindeki duyuruya göre, süt ürünleri üretimi yapan 14 firmanın 16 parti ürününde, et ürünleri üreten 12 firmanın 13 parti ürününde, takviye edici gıdalar ve kahve üreten 9 firmanın 9 parti ürününde, bal üreten 6 firmanın 10 parti ürününde, bitkisel yağ üreten 1 firmanın 3 parti ürününde, bulgur üreten 1 firmanın 1 parti ürününde taklit ve tağşiş yapıldığı tespit edildi.

Hijyenik şartlar
Ocak 2005 tarihinden itibaren 1782002 sayılı yeni AB Gıda Kanunu Yönetmeliği ile AB’de yasal bir nitelik kazanmış olan ve Piyasadaki sahte ürünlere dikkat! - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale HaberleriTürkiye’de de 13 Haziran 2010 tarih ve 27610 sayılı resmi gazetede yayınlanan 5996 sayılı “Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu” kapsamında ülkemizde de gıda güvenliği konusu ve gereksinimleri zorunlu hale getirilmiştir.  Söz konusu kanun;  her türlü gıda maddesinin uygun teknik ve hijyenik şartlarda üretilmesi, depolanması, pazarlanması, halk sağlığını korumak üzere gıda maddelerinin üretiminde kullanılan her türlü hammadde ve malzemelerin güvenliğine ilişkin özelliklerinin tespit edilmesi, gıda maddeleri üreten ve satan işyerlerinin asgari teknik ve hijyenik şartlarının belirlenmesi, gıda maddeleri ile ilgili hizmetler ile denetimine dair usul ve esasları belirlemektir.

Dikkat edilecek hususlar
Etiket Bilgileri kontrol edilmeli ve Üretim iznine dikkat edilmelidir; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca verilen kayıt ve onay numarasına eğer ithal ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca ithalat izin ve no’su etikette yazıyor olmasına dikkat edilmelidir. Alınması hedeflenen ürünün özelikleri içindekiler bölümü okunarak iyice incelenmeli, isim olarak benzer ama içerik olarak farklı ürün alınması yanlışına düşülmemelidir. Ambalajın üzerindeki son kullanma tarihini okunmalıdır. Son kullanma tarihi geçmiş ürünler alınmamalı ve o ürünün raflarda satışa sunulamayacağı bilinmelidir. Ambalajı bozulmuş, bombaj yapmış, şişmiş; delinmiş veya çökmüş gıda maddeleri bozulmuş olabileceğinden ve sağlık açısından risk taşımasından dolayı satın alınmamalıdır.

Muhafaza önemli
Her ürünün kendine özgü muhafaza şartlarında (sıcaklık, nem, ışık, koku vb. gibi) satışa sunulması gerekmektedir. Raflardaki Sıcaklığı Kontrol Edilmelidir. Soğukta muhafazası gereken bir gıdanın soğuk olmadığını hissedildiği takdirde alınmamalıdır. Varsa, soğutucu ve donduruculardaki sıcaklık ölçerleri tüketici tarafından kontrol edilmelidir.  Gıda maddesi satın alırken; süt ve süt ürünleri <4°C, et, balık, tavuk < 2°C, dondurulmuş Gıda <-18°C, Yumurtalar <12°C olmalarına dikkat edilmelidir. Açıkta satılan gıdaları satın alınmamalıdır. Yaş meyve sebze hariç gıda maddelerinin açıkta muhafazası satışı yasaktır. Mümkün olduğunca gıdayı taze alınmalı ve uygun koşullarda muhafaza edilmeli, hazırlanmalı ve tüketilmelidir.

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu