GündemKırıkkaleManşetSağlık

Parazitle mücadele için Çalışma 

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyeleri tarafından yapılan “Koyun ve Sığır Orijinli Polimorf Nükleer Lökositlerde Toxoplasma Gondii’ye Karşı Hücre Dışı Tuzak Oluşumunun Araştırılması” isimli proje TÜBİTAK’ın Araştırma Destek Programı kapsamında kabul edildi.

 

DÜNYADA YAYGIN BİR İÇ PARAZİTTİR

TÜBİTAK tarafından desteklenen proje ile ülkemizde de çok yaygın olan toksoplasmosis adlı parazit hastalığına karşı vücutta gelişen bağışıklık hakkında deneylerin yapıldığını belirten proje koordinatörü Prof. Dr. Kader Yıldız, “Toxoplasma gondii tüm dünyada yaygın bir iç parazittir ve her yaştan insanda görülür. Dünya üzerinde her üç insandan biri bu hastalığı taşımaktadır. Özellikle hamile kadınlar için tehlikelidir.”

 

TRAFİK KAZASI YAPMA ORANI

“Bu parazit hamile kadınların düşük yapmasına ya da anomalili bebek doğumuna sebep olur. Kadın hamileliği esnasında hastalanırsa parazit anne karnındaki fötusa gider ve onun beynine yerleşerek gelişimini etkiler. Bu parazitle hastalanan insanlarda trafik kazası yapma oranının arttığı anlaşılmıştır. Yeni çalışmalarda bu parazit beyin tümörlerinin sebeplerinden birisi olduğu kabul edilmiştir. Ayrıca şizofren insanlarda bu parazitin daha çok görüldüğü izlenmiştir” dedi.

 

YETKİN ARAŞTIRICILAR BULUNMAKTADIR

Proje ekibinde alanında yetkin araştırıcıların bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Yıldız, “Toksoplasmosis hakkında daha önce de Kırıkkale Üniversitesi’nde TÜBİTAK destekli proje yürüttük ve çalışmalarımıza yeni projelerle devam ediyoruz. Ekibimiz tarafından daha önce Kırıkkale yöresinde yapılan saha çalışmalarında koyunların neredeyse tamamında (%88), sığırların yarısına yakında (%41,6) bu hastalık bulunmuştur. Toxoplasmosis Kırıkkale’de yaşayan insanlarda ise %22,1 oranında görüldüğü gözlenmiştir. Gıda kaynaklı önemli bir parazit hastalığı olan toksoplazmosis bilim adamları tarafından üzerinde en çok çalışılan hastalıklardan birisi olmuştur” şeklinde konuştu.

 

PARAZİT MÜCADELESİNDE FAYDA

Hastalıkların insanlara bulaşma süreci hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Yıldız; “Toksoplasmosis adı verilen hastalık insanlara en çok kırmızı etin çiğ ya da az pişmiş yenilmesi ile bulaşır. Bunun dışında mutfakta kullanılan kesme tahtaları önemlidir. Özellikle piknikte aynı kesme tahtası ve bıçak ile etin doğranması, sonra iyi yıkanmadan salatanın hazırlanması bu hastalığın insana bulaşmasını kolaylaştırır. Parazitin biyolojisinde kediler de rol oynar. Kediler de bu parazitle hastalanır.”

 

İNSANA HASTALIK BULAŞABİLİR

“Kedi aracılığıyla da hastalık insana geçer. Kedi dışkısı ile bu parazitin yumurtalarını atar. Bu yumurtalar insan tarafından ağızdan alınır. En muhtemel bulaşma yöntemi ise kedinin doğada dışkıladığı yere yakın çilek, domates gibi sebzeler ya da maydanoz, marul gibi salata yapılan otlar varsa, kedinin attığı parazitin yumurtaları bu otlara yapışabilir. Bu sebzelerin yenilmesi ile insana hastalık bulaşabilir. Toplumda genel olarak “kedi kılı kist yapar” görüşü bulunmaktadır.” dedi.

 

ŞEKİLLENEN REAKSİYONUN BELİRLENMESİ

Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı’nda yürütülen bu proje ile bu önemli parazite karşı konaklarda şekillenen reaksiyonun belirlenmesine çalışılmaktadır.  Aynı zamanda projeden alınacak sonuçlar parazit mücadelesinde fayda sağlayacaktır.

 

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu