Kırıkkale Üniversitesi öğretim elemanları tarafından yürütülen TÜBİTAK 4004-Bilim ve Toplum Programları destekli proje Kırıkkale’de gerçekleştiriliyor.Öğretmenler İçin STEM Eğitimi ve Arduinoİle Fiziksel Programlama Kampı isimli proje Kırıkkale Öğretmenevinde başladı. Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Uğur Sarı’nın yürütücülüğünde,16-21Ağustos 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilecekprojeye İstanbul’dan Iğdır’a 21 farklı ilde görev yapan 24Fen Bilimleri öğretmeni katılıyor.
DENEYİM YAŞAMALARI SAĞLANACAKTIR
Prof. Dr. Uğur Sarı açılış konuşmasında STEM ve kodlama eğitiminin önemine vurgu yaparak projenin amacını şöyle açıkladı:”Dijital çağın başlangıcı olarak ortaya çıkan 21. yüzyılda, teknolojide yaşanan baş döndürücü gelişmeler ve beraberinde gelen bir bilgi patlaması yaşanmaktadır. Bu yeni dönemde başarılı olmak ise 21. yüzyıl iş dünyasının beklentilerini karşılayacak 21. yüzyıl becerilerine sahip bireylerin yetiştirilmesini önemli kılmaktadır. Bu doğrultuda ülkeler eğitim reformları gerçekleştirmekte ve dijital becerilerin gelişimi için öğretmen eğitimlerine ayrı bir önem vermektedirler. Ülkemiz eğitim sisteminin de hedefleri arasında yer alan STEM eğitimi, kodlama eğitimi ve algoritmik düşünceyi geliştirmeye yönelik eğitimler projemizin odağını oluşturmaktadır.Tüm dünya da olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda STEM eğitimi ve kodlama eğitimi yoğun ilgi görmekte ve bu alana kaynaklar ayrılmaktadır. Okulöncesi dönemden yükseköğretime tüm kademelerde gerek okul ortamında gerekse okuldışı ortamlarda uygulamalı eğitimler, projeler ve etkinlikler düzenlenmektedir. Ancak yapılan çalışmaların birçoğunun, beceri gelişiminden uzak, bir pedagojik anlayışı benimsemeyen, algoritmik düşünceyi yansıtamayan ve genellikle sadece sürükle bırak mantığı ile deneme yanılma yöntemine yönelmiş kodlar yazma şeklinde olduğu görülmektedir. Oysaki bu tarz uygulamaların amacı bireyde problem çözme, algoritmik düşünme, yaratıcılık, girişimcilik ve mühendislik tasarım becerileri gibi becerilerin gelişimini sağlamak olmalıdır. Bu bağlamda gerçekleştirilecek proje ile mühendislik tasarım süreci, problem çözme ve algoritmik düşünme ışığında programlama ve STEM eğitimi gerçekleştirilecektir. Böylece eğitim sisteminin en önemli unsuru olan öğretmenlerin çağın gereksinimlerine uygun bir eğitim anlayışıyla tanışmaları ve deneyim yaşamaları sağlanacaktır.”dedi. Prof. Dr. Uğur Sarı, Projenin gerçekleştirilmesinde katkıları olan başta TÜBİTAK olmak üzere Kırıkkale Üniversitesi ile Kırıkkale Öğretmenevi yönetici ve personeline teşekkür ederek açılış konuşmasını tamamladı.
ÖĞRENCİLERE KAZANIMLARI ÜZERİNE TARTIŞILACAK
Açılış programının ardından proje etkinlikleri başladı. Kırıkkale Öğretmenevinde 6 gün boyunca devam edecek etkinliklerde Kırıkkale Üniversitesi öğretim üyeleriyle birlikte Gazi Üniversitesi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi öğretim üyeleri ve MEB kurumlarında görevli eğitmenler görev alacaklar. Öğretmenler bir hafta boyunca Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik disiplinlerini bir arada kullanarak basit araçlar ve Arduino araçları ile STEM odaklı etkinlik geliştirme ve uygulama çalışmaları gerçekleştirecek. Bu kapsamda STEM eğitimi, metin tabanlı ve blok tabanlı programlama eğitimi, bilgi işlemsel düşünme ve fen eğitiminde uygulanabilirliği üzerine uygulamalı etkinlikler yapacak. Akıllı aydınlatma sistemine sahip köprü, güvenli okul geçidi, yol bilgisayarı ve akıllı stadyum tasarımları gibi uygulamalı etkinlikler yapılarak, bu tasarımların derslerde kullanımı ve öğrencilere kazanımları üzerine tartışılacak.