2015 yılının en çok nüfusu azalan bölge ve en çok nüfusu artan bölgeler belli oldu. Nüfusu en çok artan bölge Giresun’un Şiran İlçesi binde 197,7 oldu. En çok azalanı bölge ise binde 35,2 Giresun’un Ulucra ilçesi olurken, en çok azalan ikinci bölge ise binde 19,2 ile ilimizin Karakeçili ilçesi oldu.
BİNDE 19,2 AZALMIŞ
Edinilen bilgilere göre 2014 yılına göre 2015 yılında en çok nüfusu artan ve azalan bölgeler belli oldu. Yapılan araştırmalar neticesinde nüfusu en çok artan bölge binde 1937,7 ile Giresun’un Şiran ilçesi oldu. Nüfusu en çok azalan bölge ise yine Giresun’un Ulucra ilçesi oldu. Ulucra ilçesinin nüfusu binde 35,2 azalırken, en çok azalan ikinci bölgesi ise binde 19,2 oranla ilimizin Karakeçili ilçesi oldu. Nüfus artışında lider ilçelerin nüfus artışında başı çeken illerin büyük ilçeleri veya merkez ilçeleri olması dikkat çekiyor. 2015’te toplam 970 ilçenin 374’ünün nüfusu artarken 595 ilçenin nüfusu düştü. İzmir’in Çeşme ilçesinin nüfusu değişmedi. Nüfusu düşen ilçe sayısı, yükselen illerden yüzde 59.1 oranında daha fazla.
TARIM İLLERİ
Nüfus artışı ortalamanın üstünde olan tarım illeri Tekirdağ, Antalya, Şanlıurfa, Ankara, Sakarya ve Bursa gibi aynı zamanda sanayi veya turizm kapasitesi yüksek iller. Aynı zamanda bu iller, tarımın daha yüksek üretkenlikle gerçekleştirildiği iller. Nüfusu azalan 21 il ise genelde Doğu Anadolu, Orta Anadolu ve Karadeniz illeri. Bu bölgeler dışından nüfusu azalan iller arasında sadece Ege Bölgesi’nden Balıkesir ve Kütahya giriyor. Özellikle geniş bir potansiyele sahip Balıkesir’in nüfusunun düşmesi dikkat çekici bir durum. Balıkesir’de nüfustaki düşüşte başı, küçük tarım ilçeleri çekiyor.