Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde “Sığırlarda NodülerEkzantemi” konulu toplantı düzenlendi.
İlk kez Kahramanmaraş’ta tespit edildi
Toplantıya Etlik Veteriner Merkez Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden Dr. Fatih Barut, Ahmet Deniz, İl Müdürü Recep Kırbaş, veteriner hekimler ve çok sayıda teknik eleman katıldı. Toplantının açılışında bir konuşma yapan İl Müdürü Kırbaş; “Türkiye’de ilk defa 2013 yılında Kahramanmaraş’ta tespit edilen NodülerEkzantem Hastalığı hızla yayılma eğilimi göstererek Batman, Hakkari, Malatya, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Sivas, Kayseri Mersin ve son olarak da Konya ilinde tespit edilmiştir. İlimizde bu hastalığın görülmemesi için tedbir amaçlı olarak bilinçlendirme oluşturma amacıyla böyle bir toplantı düzenledik” dedi.
Süt bulaşmada rol oynuyor
Daha sonra Dr. Fatih Barut tarafından hastalık hakkında görsel sunu yapıldı. Barut, sunusunda şu bilgileri paylaştı; “Lumpy Skin Disease (LSD) olarak ta adlandırılan NodülerEkzantem hastalığı, Poxviridae ailesi, capripoxvirusgenusu içinde yer alan bir virusun neden olduğu sığırların akut viral bir enfeksiyondur. Etken, koyun keçi çiçeği virusu ile çok yakın antijenik ilişkiye sahip olduğundan koyun çiçek aşısının hastalığa karşı mücadelede başarı ile kullanılmasını sağlamıştır. Hastalık sadece sığırlar arasında bulaşma gösterir; sivrisinek, kene ve sokucu sineklerin mekanik bulaştırması, daha az olarak direkt temas, patlamış deri lezyonları, tükrük, burun akıntısı, süt ve infekte hayvanın semeni bulaşmada rol oynayan etkenlerdir.
Zoonoz bir hastalık değil
Hastalık sebebi ile ölen veya itlaf edilen damızlık değeri yüksek hayvanlar nedeniyle ekonomik önemi büyüktür. Zoonoz bir hastalık değildir. Hastalığın direkt tedavisi yoktur. Sağlıklı hayvanlar koyun çiçek aşısı ile aşılanarak korunmalıdır. Sineklerle mücadele gereklidir. Karantina ve kontrollü hayvan hareketleri hastalığın yayılmasını engelleyecektir. Hasta hayvanların itlaf edilmesi diğer hayvanlar için muhtemel bulaşma kaynağını ortadan kaldırmak anlamına gelmektedir. Ülkemizde yeni görülmesine rağmen çok hızlı yayılan ve büyük ekonomik kayıplara neden olan ve henüz ilimizde görülmeyen hastalığa karşı koruma programının etkin ve başarılı olabilmesi için; belediyeler, muhtarlıklar, ilgili kurum ve kuruluşların koordinasyon halinde ortak çalışmaları ile mümkün olacaktır”