Geçmişten günümüze kadar neredeyse dolaplarda yer kaplayan her bir kıyafet, birden fazla fikir, öz verisel bir çalışma ve kumaş parçalarının birleştirilmesi ile meydana gelmektedir. Her bedene, ölçüye ve modele göre detaylı bir çalışma ile tasarlanan bu tekstil ürünlerinde kullanılan kumaş parçaları genellikle bir kalıp kullanılarak ve özel ölçüler alınarak kesilir. Kıyafetlerde birden fazla desen kullanılır. Bir kıyafete desen verilmeden önce özel olarak tasarlanır, sonra da tasarlanan desenler kesilerek kıyafetlerde kullanılır. Kıyafet modeline uygun görülen desen genellikle birkaç kıyafet modelinde de kullanılabilmektedir. Modelistlerin bu alandaki çalışması ise tasarımcılar tarafından tasarlanan kıyafet modellerinin seri üretiminde yapılabilecek hataların önüne geçmektir. Desenler, kıyafetin modeline uygun olarak kumaş ve plastik dâhil olmak üzere birden fazla farklı malzemeden tasarlanabilir, modelistler ise burada kıyafet modelinin çoğaltılmasında desenlerin ilk oluşturulan tasarımın dışına çıkmamasını sağlamaktır.
Modelist Ne İş Yapar?
Modelistler, tasarımcıların kıyafet üzerinde kullandığı desenlere uygun kalıp kullanırlar. Aynı desenden birden fazla üretmek için kullanılan parçaların, olağan dışı şekle veya ölçüye sahip olmasını önlemek amacı ile modelistler kalıp kullanır. Kalıp, bir kıyafetin farklı bölümleri için belirlenen desenlerin etrafından dolaşmak veya kesmek, bu düzenin sağlanmasına yardımcı olur.
Modelistlerin kariyeri ilk olarak moda endüstrilerinde derinlemesine bir çalışma ile başlar. Örneğin, seri üretim amaçlı işverenler ile kıyafetler için tasarlanan desenlere kalıplar oluşturarak çalışabilirler. Başka bir alternatif olarak da kıyafetler için özel desenler oluşturmak için tasarımcılar ile iş birliği yapabilirler.
Modelistler Nasıl Çalışır?
Tasarımcılar tarafından özel bir şekilde tasarlanan kıyafetlerle çalışmalara başlamadan veya kalıp oluşturmadan önce, modelistler ilk olarak ne tür bir kalıp kullanılacağı ile ilgili fikre veya imaja sahip olmalıdır. Çoğu durumda, bu tasarım fikrini ve eskizini kalıp için öncelikli olarak bulmaları gerekir. Bu durumdan ekstra olarak da modelistler belirlenen kıyafetin eskizine veya resmine bakarak o modele uygun bir kalıp oluştururlar.
İyi bir kalıp oluşturabilmek için modelistler, öncelikli olarak kıyafetin hangi beden aralığında olacağına karar vermelidir. Bu durum, birkaç farklı boyut yardımı ile mevcut bir modele yeni bir model kullanılarak yapılabilir. Drapaj, kıyafet kalıbı oluşturmada modelistler tarafından kullanılan nispeten yaygın yöntemlerdendir. Bu yöntemi kullanmak için modelistler kıyafette kullanılacak kumaşı bir elbise kalıbının veya mankenin üzerine örter ve modele uygun yerine sabitler. Kumaş üzerinde dikişlerin atılacağı yerler işaretlenir ve daha sonra da desen kağıdına serilir. Kumaş üzerinde yapılan işaretlemeler daha sonra desen parçaları oluşturmak için desen kağıdına aktarılır.
Bir kumaşın parçalarını belirlemek, ölçmek, çizmek veya kesmek genellikle modelistlerin görevlerinin tamamını aktarmamaktadır. Genellikle kıyafet yapmak için birleşen tasarımcıların yanında modelistler de hangi renk ve tipte kumaşın kullanılması gerektiğine dair kararların verilmesinde önemli bir etkendir. Kısaca bu meslek grubu, stilistlerin, tasarımcıların belirlediği ve çizdiği modeli kalıp haline getirdikten sonra dikim aşamasının temelini oluşturur. Modellerin seri üretime geçmesi için kalıpları ayarlayan modelistler, dikim talimatlarından tutun modelin oluşturulmasına kadar olan tüm süreçlerden de sorumludur.
Modelist ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz: Modelist Nedir? Modelist Olmak İçin Gereken Özellikler Nelerdir?