Bilindiği gibi Kırıkkale ve MKE ayrılmaz iki parçadır. MKE, Kırıkkale için ne kadar önemliyse, Kırıkkale’de MKE için o kadar önemlidir. Ülkemizin tam merkezinde bulunan Kırıkkale, bayrağına, ülkesine ve milletine tüm benliğiyle kökten bağlı vatan sevdalısı insanlardan oluşan bir şehirdir. Vali Yunus Sezer’in ifade ettiği gibi kendisini sözle fazla ifade edemeyen insanların oluşturduğu, yaşandıkça öğrenilen bir şehirdir Kırıkkale. Belediye Başkanı Mehmet Saygılı’nın her fırsatta dile getirdiği gibi silaha adını veren şehirdir Kırıkkale.
2014 yılında zamanın siyasilerinin girişimleriyle, Ülkemizde ilk ve tek ağır silah ve dövme çelik üretimi yapan Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumunun Kırıkkale’de bulunan MKE Ağır Silah ve Çelik Fabrikasında bir modernizasyon çalışması başlatılmıştı. Bu süreci yakından takip eden gazetecilerden birisiyim. İlk aşamasından itibaren çeşitli zamanlarda yatırımı gündeme taşımıştım.
Aradan zaman geçti ve modernizasyon kapsamında MKE, kurumun ve ülkenin ihtiyacı olan vasıflı çelik malzemelerinin (serbest dövme çelik malzemeleri, silah, mühimmat ve aksam parçaları) üretim kabiliyetinin ve yeteneğinin günümüz teknolojisine uyarlanarak kazanılabilmesi için yeni çelikhane kurulmasına yönelik olarak İtalyan, Danieli & C.Officine Mecchaniche SpA firması ile “Anahtar Teslimi Çelikhane Sözleşmesi” imzalanmıştı.
Kurulacak yeni çelik haneyle birlikte fabrikanın yıllık üretim kapasitesi 25 bin tondan, yıllık 120 bin ton sıvı çelik üretimi kapasitesine yükseltilecekti. Bu kapasiteyle birlikte Türkiye’nin toplam ihtiyacının 3’te birine yakın kısmı yurt içi imkanlarla karşılanacaktı. Bu da dışa bağımlılığı biraz olsun azaltacaktı. Yapılacak olan modernizasyonu, Silah ve ağır silah sistemlerinin üretimi için stratejik öneme sahip ve tedariğinde sıkıntılar yaşanan vasıflı çeliğin üretimini konusunda önemli bir adım olarak değerlendiriyorduk. Eğer ki yatırım hayata geçmiş olsaydı ABD ikide bir ortaya çıkıp bize Çelik ithalatı konusunda yaptırım uygulayamayacaktı. Uygulasa da fazla etki yaratmayacaktı. Bilindiği gibi ABD geçtiğimiz günlerde ülkemize çelik için gümrük vergisini yüzde 50’ye yükseltmişti. Aradan geçen 5 yıla yakın bir sürede üretimin ne aşamada olduğunu henüz bilmiyoruz ama çelikhanenin seri üretime geçip geçmediği ve akıbeti hakkındaki çeşitli söylentiler gizemini koruyor.
MKEK Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Yasin Akdere önceki gün Kırıkkale’ye gelerek fabrikalarda incelemelerde bulundu. Kuruma bağlı tüm fabrikaları ve tesisleri gezerek yerinde inceledi. MKEK’nın genç Genel Müdürü Akdere doğrusu Kırıkkale olarak bizleri de heyecanlandırdı.
MKEK’nın genç Genel Müdürü Akderi’nin Savunma sanayimiz ve dolayısıyla silahlı kuvvetlerimizin için vazgeçilmez bir kurum olan MKEK’nın yeni modern çelikhanenin tam kapasiteyle üretime geçmesi, MPT-76, MPT-55, Bora 12 gibi adını daha sayamadığım yüzde yüz yerli ve milli silah sayımızın artması gibi konularda daha fazla adımlar atacağına inanıyoruz. Bu vesileye yeni genel Müdür Akdere’ye yeni görevinde birkez daha başarılar diliyorum.