4483 Sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanunun uygulanması ile ilgili Hizmet İçi Eğitim Semineri Valilik Toplantı Salonu’nda yapıldı.
ANAYASAYA AYKIRI OLMADIĞI YÖNÜNDE KARAR VERİLDİ
Düzenlenen seminere, Vali Ali Kolat, Vali Yardımcısı Rifat Ata, İl İdare Kurulu Müdürü Berrin Aybar, Daire Müdürleri ve diğer yetkililer katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan konuşan Vali Ali Kolat, “Soruşturmalar çok önemlidir. Yapılan soruşturmaların hukuki ve idari boyutları olduğu içinde çok daha güzel ve sağlıklı olması gerekir. İtirazlar bu konuda çok olur. Bu nedenle açık verilmeyecek şekilde düzenleme yapılması gerekir. Dolayısıyla biz bunları kendi imkânlarımızla veya yerel imkânlarımızla yapmaya çalışıyoruz. Hizmetlerin sağlıklı ve düzenli yapılması için teftiş ve denetleme çok önemlidir. Bu nedenle bazı olumsuzluklar olabilir. Bunların bir kısmı iyi niyetle, art niyetle veya ihmal sonucu oluşabilir. Dolayısıyla bunların ortaya çıkarılması müfettiş veya muhakkikin görevidir. 4483 sayılı kanun en çok kamu personeli ve kamu görevi gören personelin yargılanması sistemine tabidir. Bunun Anayasaya aykırı mıdır, değil midir diye tartışması da oldu. Memurların korunuyor olması ayrı bir kanunla yargılanmaya tabi tutulması gibi konularda Anayasa Mahkemesine gidildi. Mahkemece böyle bir uygulamanın Anayasaya aykırı olmadığı yönünde karar verildi”
SORUŞTURMAYA GEÇİLİYOR
“Dolayısıyla yapılan uygulamalara aynen kanundaki düzenlemeler doğrultusunda devam edecek. Daha önce İl ve İlçe İdare Kurulları vardı. İlde Vali veya Vali Yardımcısı Başkanlığında toplanan bu kurullar, memurlar yargılansın veya yargılanmasın diye karar çıkarırdı. İlçelerde de Kaymakamların Başkanlığında bu kurul vardı. Sonradan bu kurullar değiştirildi. İlde Valiler İlçelerde Kaymakamlar yetkili kılındı. Belki işi hızlandırmak için böyle bir yasa çıkarıldı. 4483 Sayılı Kanunun tamamen kamu hizmeti gören ve yapan personelle ilgili bir uygulama. Kurula gelen dosyalar incelendiğinde bazı eksikliklerin olduğunu gördük. Bu nedenle de hizmet içi bir kurs eğitimi vermek istedik. Bu vesile ile burada toplandık. Maksadımız hizmeti daha iyi yapabilmek ve konuyu yerelde çözebilmek. Hemen her konuda da soruşturma açılsın, hemen gereği yapılsın gibi bir düşünce içerisinde de değiliz. Konuyu önce soruşturmayı gerektiren bir konumudur, değilmidir diye incelettiriyoruz. İşin ciddiyetine göre soruşturma boyutuna geçiyoruz”
BİZ İTİRAZ EDİYORUZ
“Gerekli incemeler yapıldıktan sonra dosya bize geliyor. Raporları okuyup inceleyerek ondan sonra yargılanıp yargılanmaması hususunda karar veriyoruz. Genelde kararlarımızın çoğu yargılanmaması şeklinde oluyor. Yargı mercilerine gitmeden disiplin yöntemiyle çözmek istiyoruz. Suç unsuru varsa onun da gereği yapılır. Bu şekilde verilen kararlara taraflar İdare Mahkemelerine itirazda bulunabiliyor. Bizim yargılanmasın dediğimize, idari yargı yargılansın diyebiliyor. Ona biz itiraz ediyoruz. Nihai kararı Bölge İdare Mahkemesi ya da Danıştay karar veriyor. Bu karar sonucunda da yargılanma süreci başlıyor. Süreç bu şekilde işliyor. İnşallah bu toplantı hepimiz için faydalı olacaktır. Ben toplantıya katılan herkese teşekkür ediyorum.” dedi. Toplantı daha sonra, Vali Yardımcısı Rıfat Ata, 4483 Sayılı Memurlar Ve Diğer Kamu Görevlilerin Yargılanması Hakkında Kanunun içeriği hakkında bilgi verdi.