AK Parti Kırıkkale Milletvekilleri Oğuz Kağan Köksal ve Ramazan Can, MHP’nin emniyet mensuplarının araştırılması ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi ile ilgili grup önerisi hakkında konuştular. Köksal, mesai saatleri sıkıntısının polis sayısını artırmakla çözüleceğini savunurken, Can, İçişleri Bakanlığı’nın sorunların çözümü için çalışma içerisinde olduğunu söyledi. Can polislerin münferit olarak orantısız güç kullandığı takdirde görevden ihraç edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
“Yeri geldiğinde 36 saat çalıştırıldığı olmuştur”
İlk olarak meclis kürsüsüne çıkan AK Parti Kırıkkale Milletvekili Oğuz Kağan Köksal konu hakkında şunları söyledi; “Bildiğiniz gibi, polis teşkilatının çalışma süreleriyle ilgili grup önerisinde bir şikâyet var. Özellikle, son yıllarda şöyle Türkiye’yi bir gözden geçirirsek, sadece Ankara’dan başlayarak gidersek: On beş sene evvelki Ankara’yla şimdiki Ankara’nın arasında büyüklük olarak korkunç bir fark olduğunu görürüz ve bütün kırsaldaki şeylerin şehir merkezlerine, büyük metropollere yığıldığını düşünürsek, bütün büyük şehirlerimizin nüfusunun artması ve dolayısıyla da oralarının nüfusunun artması polis teşkilatına olan sayısal ihtiyacın da artmasına sebep teşkil etmektedir. Ve dolayısıyla, daha çok polise ihtiyaç duyulması karşımıza bir sorun çıkarıyor. Nedir o sorunlarından birisi? Evet, daha çok polise ihtiyaç olduğu için bazı yerlerde valilerin inisiyatifi içerisinde -sayın valim de aynı şeyleri zamanında yapmıştır- yeri geldiği zaman bazen otuz altı saat, bazen yirmi dört saat çalıştırıldığı olmuştur. Bu, tamamen valilerin oradaki ihtiyaca binaen yaptığı bir düzenlemedir. Ama şunu ifade etmek lazım: Evet, polis teşkilatı diğer memurlarda olduğu gibi sekiz saat çalışmıyor.
“Canı, malı ve namusu emanet edilen bir müessesedir”
Ancak, şunu da hemen söylemek lazım: Zaten o teşkilatın özünde, bünyesinde bu var. Oraya girerken de polislerimizin bu kadar çalışacağını herkes bilerek giriyor. Ha, bilerek giriyor, niye giriyor? Hemen oraya gelmek istiyorum. Polis teşkilatı, polislik görevi özverili bir görevdir, bana göre çok önemli bir görevdir. Çünkü doğrudan doğruya insana hizmet eden bir görevdir, insanın canını, malını, namusunu emanet ettiği bir müessesidir. Onun için, evet, meşakkatlidir ama meşakkatli olduğu kadar da şerefli bir görevdir.
100-150 bin başvuru oluyor
Bu noktadan baktığımızda, her yıl polis teşkilatı, Emniyet Genel Müdürlüğü, alabildiği, eğitim yapabildiği imkânlar ölçüsünde baktığımızda, 8 veya 10 bin civarında polis almaktadır ama 8 bin, 10 bin polis alırken buraya 100-150 bin arasında kişi bu 8-10 bin kişinin içine girmek için müracaat etmektedirler. Yani böylesine geniş bir müracaatın olduğu başka bir meslek yoktur. Burada bu zorlukları, bu sıkıntıları görerek insanlar müracaat ettiğine göre başka bir motivasyonu, başka bir doyumu vardır orada. O motivasyonun özünde de insana hizmet etme olduğu için böylesine bir motivasyonla polis teşkilatımız görevini sürdürmekte. Tabii, az önce konuşan değerli meslektaşımın ifade ettiği gibi, alırken de, özellikle göreve başlatılırken veya seçimi yaparken mümkün olduğunca hakkaniyet ölçüsü içerisinde yapılmaktadır. Siz de biliyorsunuz ki polis teşkilatına, özellikle polis meslek yüksekokullarına girişte ÖSYM’nin yaptığı imtihanla girilmektedir. Yani, o bakımdan, ÖSYM, kimi nereye yerleştiriyorsa o noktada mümkün olduğunca adil olduğunu ben iddia ediyorum yani bu işin dört sene de içinde bulunmuş bir adam olarak iddia ediyorum. Hani, bu iddiaya inanıp inanmamak herkesin kendi bileceği iş.
Askerlik zorunluluğu kaldırılmıştır
Tabii, polislerimizin maddi imkânları vardır, söylendi doğru ama bizim aldığımızdan bugüne kadar baktığımızda polis maaşlarının altı misli arttığını görmekteyiz, yeterli midir? Hayır, imkân olursa daha çokta artırılmasında yarar vardır diye düşünüyorum. Bu noktada özellikle şunu söylemek istiyorum: Polis teşkilatının bir başka motivasyon noktası da, ki bu bütün teşkilatlarda, bütün birimlerde vardır, eğer insan bir yerde göreve başladığında yükselme imkânı yoksa belli bir süre geçtikten sonra motivasyonu düşer. İşte, polis teşkilatında göreve giren belli bir süre çalıştıktan sonra komiser yardımcılığı sınavına girerek emniyetin amir sınıfına geçme imkânı vardır, bu da kendilerine bir motivasyon sağlamaktadır. Son zamanda çıkartılan -ki Ak Parti hükümetleri zamanında çıkartılmıştır- başpolislik ve kıdemli başpolislik de gene meslekteki motivasyonu artırıcı bir çalışmadır. Diğer taraftan baktığımızda, en önemli sağlanan şeylerden birisi polislikte askerlik muafiyetidir. Senelerce herkes bunu söylemiştir ama gerçekleştirememiştir. Ak Parti Hükümeti zamanında polislikte askerlik zorunluluğu kaldırılmıştır ve dolayısıyla, belki de motivasyonun en önemli noktalarından birisi olan askerlik meselesi de böylece çözülmüş durumdadır. Bu noktadan baktığımızda bu da önemli, rahatlatıcı bir olaydır ve yaptığımız… Tabii, tek tek yaptıklarımızı, “Biz şunu yapıyoruz, bunu yapıyoruz.” diye söylemek sanki polis teşkilatının başına kakmış gibi olacak ama ben çok kısaca sırf bilgi olsun diye söylüyorum. Eskiden maçlara giderken polislerimizi maçlarda görev yaparlar ama oradaki güvenlik görevlileri maaş alırdı; efendim, Gençlik Sporun bütün elemanları maaş alır ama bu işi yapan polisler hiçbir ücret alamazdı. Gene Ak Parti hükümetleri zamanında yapılan bir çalışmayla artık “maçlar, imtihanlar” gibi “angarya” diye tabir edilen ikinci işten de polislerimize bir ücret verilmektedir. Eskiden maça yazılmamak için kaçmaya çalışanlar şimdi “Bana daha az yazıyorlar, arkadaşıma daha çok yazıyorlar.” diye şikâyet hâline dönüştürdüler. Yani demek ki burada da böylesine bir motivasyona imkân sağlanmış olabilir”
Güçlü bir kurum
Meclis kürsüsünden sözlerine polis teşkilatını överek başlayan Milletvekili Can ise, “Polis teşkilatı yüz altmış dokuz yıllık köklü bir teşkilattır. Yaklaşık 260 bin personeli bulunmaktadır. Polis teşkilatı vazifesini yaparken Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, Anayasa ve diğer yasalardan almış olduğu yetkiyi, kişi hak ve hürriyetlerini kendisine saygı babında ilke edinen, güçlü bir kurumdur” dedi.
Yüzde 85’i üniversite mezunu
Polis teşkilatının her zaman kendini yenileme çabası içerisinde olduğunu sözlerine ekleyen Can, “Bu kurum, gece gündüz, mesai kavramı olmadan vatandaşların huzur ve güvenliğini sağlayabilmek için her geçen gün kendini yenileyerek çalışmalarını sürdüren polislerimiz, vatandaşın huzur ve güvenliğini sağlarken bu aşamada kendisini devamlı geliştirmiş ve yeniliklere açık olmuştur. Bu sayede personelin yaklaşık yüzde 85’i üniversite mezunu hâle gelmiştir. Polisler insan haklarına saygılı bir şekilde çalışmakta; suçludan delile değil, özellikle delilden suçluya giden bir teşkilat olarak bir taraftan terörle mücadele ederken, diğer taraftan da toplumda güvenliği ve asayişi sağlamaktadır” şeklinde konuştu.
İçişleri çalışma içerisinde
Polislerin çalışma şartlarının, özlük haklarının iyileştirilmesi anlamında İçişleri Bakanlığı’nın çalışmalara devam ettiğini açıklayan Can, “Artık bu çalışmalar meyvesini vermelidir diye düşünüyorum. Netice itibarıyla mesai kavramı olmadan çalışan, fedakâr polislerimiz bunu fazlasıyla hak etmektedir. Bu manada İçişleri Bakanımız da inşallah buradaki konuşmaları dinlemektedir diye düşünüyorum; dinliyordur, gerekli önlemleri de alacaktır” diye konuştu.
Gerekirse ihraç edilsinler
Can konuşmasına devamla şunları söyledi; “Diğer taraftan, polislerimizle ilgili en fazla kamuoyundaki tartışmalardan biri de orantısız güç kullanılması. Olaylar karşısında polislerimizin orantılı güç kullanması hepimizin ortak dileği ve temennisidir ancak uygulamada problemler olabilir. Olayların gelişme aşaması ile polisin eğitimi, yetişme tarzıyla münferit ve kişisel hadiseler olabilir. Bu manada polislerimizi hepimiz eğitmeliyiz, polislerimiz buna rağmen münferit bir hadise yapıyorsa gerekirse meslekten de ihraç edilebilmelidir. Bu manada kesinlikle toleransa gerek yoktur diye düşünüyorum. Yine, başarılı bir Emniyet Genel Müdürlüğü yapmış Kırıkkale Milletvekilimiz Sayın Oğuz Kağan Köksal burada polislerle ilgili ve grup önerileriyle ilgili konuşmakta, bu gündemi de taze tutmaktadır. Teknik konularla ilgili, polislerin yaşamış olduğu sıkıntılarla ilgili burada teknik açıklamalarda bulundu.
”Teşkilatı lekelememek gerektiğine inanıyorum”
Yine, polislerin ücretleri ve askerlik problemleri, emeklilik problemlerinin kısmen çözüldüğüne inanıyorum. Ücretle ilgili problemler de en kısa zamanda çözülecektir. Netice itibarıyla polis teşkilatı yetkisini Anayasa’dan ve kanunlardan almaktadır. Polis teşkilatı ve polislerimiz hukukun üstünlüğünü, temel hak ve hürriyetlere saygıyı kendisine ilke edindiği müddetçe bu hakkı en iyi şekilde ifa edeceklerdir diye düşünüyorum. Ama tabii ki bu olayları, münferit hadiseleri değerlendirirken polislerin tamamına yönelik kurumsal bir teşkilatı da lekelememek gerektiğine inanıyorum.
“İnsanlara ikinci bayramı yaşatacağız”
Netice itibarıyla grup önerisi aleyhinde değil, üzerinde konuşma talep ettiğimi beyan ettim. Burada benden önceki diğer hatipler de güzel şeyler söylediler, onlar da dilek ve temennilerde bulundular. İnşallah onların dilek ve temennileri de yerine gelecektir diye düşünüyorum. Bayrama az bir zaman kaldı. 639 sıra sayılı Kanun Tasarısı’nı görüşmekteyiz. Kamuoyunun kahir ekseriyeti ciddi beklentilerle bu kanunu beklemekte. Henüz 10’uncu maddedeyiz. İnşallah el birliği içerisinde kamuoyunun beklentilerine cevap vererek onlara ikinci bayramı da yaşatmayı hep beraber arzu ediyoruz. Bu duygular içerisinde, grup önerisi üzerinde konuştuğumu beyan ediyor, grup önerisinin takdirini Genel Kurula bırakıyorum”
meslek içindekı amır terorunede son verılse hıc bır kurumda boyle kast sıstemı gıbı bır yapı var….. ve bence kanun koruyucu olan emnıyet nedense mensubu oldugu kısılere karsı genellıkle amırlerı tarafından kanunsuz işlerle ugrastırılıyorlar