EğitimGündemManşet

Bu marş bizim inkılabımızı anlatır

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜ VE MEHMET AKİF ERSOY’U ANMA ETKİNLİĞİNİN 96’INCI YIL DÖNÜMÜ PROGRAMINDA, ULU ÖNDER MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN SÖZÜ HATIRLATILDI

 

İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma etkinliğinin 96’ıncı Yıl dönümü nedeniyle İl Kültür Merkezinde program düzenlendi. Düzenlenen programda, ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün istiklal marşı ile ilgili söylediği “Bu marş bizim inkılabımızı anlatır. İnkılabımızın ruhunu anlatır. Bunu ne unutmak ne de unutturmak lazımdır” söz hatırlatıldı.

 

BİRLİK VE BERABERLİK MESAJI

Ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma etkinliğinin 96’ıncı yıl dönümü nedeniyle, Kültür Merkezi’nde program gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan program protokol konuşmalarıyla devam etti. Protokol konuşmalarından önce Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün istiklal Marşı ile ilgili söylediği “Bu marş bizim inkılabımızı anlatır. İnkılabımızın ruhunu anlatır. Bunu ne unutmak ne de unutturmak lazımdır. İstiklal Marşında istiklal davamızı anlatması bakımından büyük manalar vardır. Benim en beğendiğim yeri de burasıdır” sözü hatırlatıldı.

 

İLK GÜNKÜ DUYGUYLA

İstiklal Marşının kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma etkinliğinin 96’ncı yıl dönümü programının açılış konuşmasının İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Çetin yaptı. Çetin konuşmasında, İstiklal Marşı’nın öneminden bahsetti. Çetin konuşmasının devamında ise, “Anadolu yok edilmek istenen vatanın evlatlarıydık ama ecdadımız vatan sevgisiyle ve Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde yapılan mücadele istiklal Marşı’nı doğurdu. 96 yıldır ilk günkü duyguyla ve heyecanla okumaya devam ediyoruz” dedi.

 

HER KITANIN BİR ANLAMI VAR

Konuşmasında İstiklal Marşı’nın yazıldığı o yıllara götüren Vali Dr. Mehmet İlker Haktankaçmaz, “Ne kadar şanslıyız ki; kahramanlıklarla dolu bir geçmişe, bu geçmişi özetleyen bir İstiklal Marşı’na sahibiz. İstiklal Marşı’nın 10 kıtasını ezberlemiştim ilkokul üçüncü sınıfta. O her kıtanın bir anlamı vardır. Bizim İstiklal Marşı’mız korkma diye başlıyor, istiklal ile bitiyor” dedi.

 

KOLAY YAZILMADI

Haktankaçmaz, “Mehmet Akif Ersoy, büyük mücadeleler veren bu millete İstiklal Marşını hediye ederek taçlandırmıştır. Hiçbir satırında kelimesinde önemini kaybeden, değerini kaybeden bir mısra dahi bulamıyoruz. Bu millet, bu marşı kolay şekilde yazdırmadı. Biz hala bugün, bu şiiri okuduğumuzda her bir satırında içimiz titriyor.”

 

İSTİKLALE SAHİP ÇIKTIK

“Bir şeyler olduğunda 15 Temmuz gecesi bu ülkenin gençleri, istiklaline sahip çıktı. Gürültüsünden bile ürperebilecek zırhlı araçların önünde durdu. Gençler geleceklerine sahip çıktı. Bizler bu duygu ile yaşadığımız müddetçe bayrağımızın kıymetini bildiğimiz müddetçe Allah, bir kez daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmayacaktır” şeklinde konuştu.

 

EN GÜZEL ŞEKİLDE TAŞIMALIYIZ

Kırıkkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Gülten Bulduker, ‘Akif’in Hürriyet Anlayışı’ adı altında konuşma yaptı. Bulduker, “Ülkemizin bağımsızlığının, milletimizin varlığının, birliğinin, bütünlüğünün emaresi olan İstiklal Marşımız 1921 yılında bugün kabul edilmiştir. Geçmişte yaşayan şanlı atalarımız şehit dedelerimiz bizlere bu güzel vatanı miras bıraktı. Bizler de gelecek nesillere bu kutsal emaneti en güzel şekilde taşımalıyız” ifadesinde bulundu.

 

GELECEĞE EMANET ETMİŞTİR

Bulduker, “Bu sorumluluğu taşımak kolay değildir, çalışmak ister, fedakârlık ister. Bizden sonraki nesillere güçlü ve müreffeh bir ülke bırakmak için geçmişin mirasını geleceğe emanet olarak taşımak için çok çalışmalıyız. Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşı’nda Türk Milleti’nin ne için savaştığını, neye inandığını açık bir şekilde ortaya koymuştur. Çanakkale Savaşı’nı destanlaştıran Akif, Milli Mücadele ile İstiklal Marşımızı hediye etmiştir” dedi.

 

KURTULUŞ SAVAŞI VE İSTİKLAL

Konuşmaların ardından Mehmet Akif Ersoy Lisesi öğrencileri tarafından ‘Kurtuluş Savaşı ve İstiklal Marşı’ konulu oratoryo ve konu ile ilgili drama gösterisi sunuldu.  Dereceye giren şiirlerin okunması esnasında, bazı öğrenci velileri de duygusal anlar yaşadı. 15 Temmuz’u anlatan sunumun ardından Kırıkkale genelinde yapılan çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

 

PROTOKOLDEN BÜYÜK İLGİ

Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe; Vali Dr. Mehmet İlker Haktankaçmaz, Mühimmat ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Selami Arslan, Belediye Başkan Yardımcısı Halil Danacı, İl Jandarma Alay Komutanı Albay İsa Çakmak, İl Emniyet Müdürü Mahmut Çorumlu, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

 

HABER-FOTO BURAK CAN

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x