Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, mantar zehirlenmelerine karşı halkı uyardı.
İLKBAHAR VE SONBAHARDA ARTIYOR
Kırbaş yazılı açıklamasında şu uyarılara yer verdi; “Mantar zehirlenmesi; doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların taze, kurutulmuş veya konserve olarak çiğ veya pişirilerek yenmesi sonucunda gelişen ve ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenmedir. Mantar zehirlenmeleri özellikle yağışların arttığı ilkbahar ve sonbahar aylarında artmaktadır. Doğada yetişen on binlerce mantar türü bulunmaktadır. Mantarların zehirli olup olmadıklarını şekline, rengine vb. bakarak anlamak mümkün değildir.
BU BELİRTİLER VARSA
Mantar zehirlenmesinin belirtileri, mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değişir. Belirtiler; sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı, görme bozukluğu, yüz ve boyunda kızarma, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma ile terleme görülebilir. Koma ve ölüm de görülebilmektedir. Mantar tüketiminden sonra bu belirtilerden bir ya da birkaçı görüldüyse en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
BAKARAK ANLAYAMAZSINIZ
Mantarın yoğurtla birlikte tüketilmesi, pişirilmesi, sirkeli ya da tuzlu suda bekletilmesi/kaynatılması, taze, konserve ya da kurutulmuş olması zehrinin yok edilmesi için yeterli değildir. Mantarın zehri hiçbir şekilde yok edilemez. Doğada kendiliğinden yetişen mantarların zehirli veya zehirsiz olduğunu bakarak anlamak her zaman % 100 mümkün değildir. Mantar zehirlenmelerinin engellenmesi için, doğal alanlarda yetişen mantarlar kesinlikle yenmemeli, bunun yerine kültür mantarı tercih edilmelidir.
KÜLTÜR MANTARI TERCİH EDİLMELİ
Zehirlenmenin önlenmesindeki tek çare doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle yenmemesi ve mantar tüketilmek istenen durumlarda bandrolü ve son kullanım tarihi uygun kültür mantarının tercih edilmesidir. Satın alınacak mantarın ambalajlı olmasına ve etiketinde üretim yeri, üretim izni, üretim tarihi gibi bilgilerin yer almasına dikkat edilmelidir.
TATLARI AYNI
Zehirli mantarların tadı yenilebilen mantarlarınkinden farklı değildir. Etinin rengi, kokusu ve tadı ile bir mantarın zehirli olup olmadığı anlaşılamamaktadır. Bu nedenlerle zehirli ve yenilebilen mantarları birbirinden ayırt etmek çok zor olduğundan yabani mantarlar toplanıp yenilmemelidir. Ayrıca, mantarlar hakkındaki yanlış inançlar da zehirlenme olaylarını artırıcı etki yapmaktadır. Zehirli mantarları salyangozlar ve diğer hayvanların yemediği, ağaçlarda yetişen mantarların zehirsiz olduğu, mantarı yoğurtla yemenin zehirlenmeyi önlediği, zehirli mantarların iç kısmının koparılınca mavileştiği ve kurutulmuş mantarların zehirlemediği gibi bilgiler yanlıştır. Bu bilgilere güvenerek mantar yemek kesinlikle doğru değildir”