Kırıkkale Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik programı tarafından “Düşünce Eğitimi” konulu program düzenlendi. Akademik ve idari personeller ile öğrencilerin katıldığı programın konuğu Sağlık Yönetimi Uzmanı Emekli Sağlık Albay Vahit Öz’dü.
HABER: TAHİR ERDEM
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından program Vahit Öz’ün “Düşünce Eğitimi” konulu sunumla devam etti. Vahit Öz, “sizlerle düşünce eğitimini anlatmamdaki amaç, düşünmenin önemi ve gerekliliği hakkında farkındalık oluşturmak. Neden düşünmeliyiz? Dünya artık bir köy. Birileri bize ‘siz düşünmeyin sizin yerinize biz düşünür ve karar veririz’ demekte. Birileri bizi kontrol ve yönetmek istemekte. İnsanlar robotlaşıyor, robotlar insanlaşıyor. Teknolojik gelişmeler bizi ‘düşünme’ eyleminden uzaklaştırıyor. İnsan olduğumuzun farkına varmak için düşünmeliyiz. Bu ülkede yaşıyor ve yaşamak istiyorsak, üretmeliyiz, öğrencilere bilgiden önce düşünmeyi öğretmeliyiz. Toplumlarda büyük gelişmelerin olabilmesi için, mutlaka düşünme metotlarının temel yapısında büyük bir değişimin gerçekleşmesi gerekir. Doğal konuşma ve doğal düşünme için eğitim gerekmez. İyi bir yazar olmak için , iyi bir Türkçe dersi, iyi bir dil bilgisi dersi ve Edebiyat dersi almak gerekiyor ise iyi bir düşünür olmak için de , iyi bir kavram bilgisine, iyi bir mantık bilgisine ve felsefe dersi bilgisine yani toplamında düşünme eğitimine ihtiyaç vardır.
‘Nutuk’ doğru düşüneme ve güzel konuşma demektir. Maalesef ikisinden de mahrumuz. Kutsal kitabımızın birçok ayetinde de düşünme kavramına dikkat çekilmiş ve düşünmemiz istenmiştir. Enfal süresi yirmi ikinci ayetinde de düşünmenin öneminden bahsedilir. ‘Çünkü yeryüzünde dolaşan canlıların Allah katında en kötüsü anlamayan ve düşünmeyen sağırlarla dilsizlerdir’ der ayet. Ayrıca yeryüzünde insanoğlunun ürettiği her şey: medeniyet, kültür, teknik, teknoloji, bilim, felsefe, sanat vb. hepsi düşünmenin ürünüdür. Düşünme önce bireylerde başlamalı daha sonra toplumca farkına varılıp benimsenmelidir. Düşünme yeteneğinin kullanılmaması da o becerinin yokluğu neticesini doğurur. Her insanın yaşamındaki en önemli amacı ve görevi doğruları, gerçekleri bulmak hakikati aramak , hayatı anlamak, anlamlandırmaktır ve değer üretmektir. Bu amaçla zihnimizi kullanarak sorular sorar, cevaplarını ararız. Düşünmenin başladığı yerde tam burasıdır. Sorulan sorulara cevap ararken yaptığımız zihinsel faaliyettir düşünme” şeklinde konuştu. Program, Vahit Öz’e teşekkür belgesinin verilmesinin ardından sona erdi.