Dünyada KOAH bilincinin oluşturulması adına çalışan Türkiye’nin de üyesi bulunduğu uluslararası bir organizasyon olan Obstrüktif Akciğer Hastalıklarına Karşı Küresel Girişim (GOLD) grubu “Global InitiativeForObstructiveLungDisease”, her yıl yapılmakta olan Dünya KOAH Günü nedeniyle 20 Kasım 2013 Çarşamba günü Yüksek İhtisas Hastanesi Toplantı Salonu’nda bir program düzenledi.
ÖNEMLİ BİLGİLER VERİLDİ
Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyeleri, Yüksek İhtisas Hastanesi doktorları, İl Halk Sağlığı yetkilileri, KOAH hastaları ve hasta yakınlarının katıldığı programda Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Immünoloji ve Allerji Hastalıkları Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. A. Füsun Kalpaklıoglu KOAH bilincini oluşturmaya yönelik bir konuşma yaptı. KOAH hakkında kısa bir bilgi veren Prof. Dr. Kalpaklıoglu “Dünya sağlık örgütü verilerine göre, KOAH tüm dünyada yaklaşık 50 milyon insanı etkilemekte ve her yıl 3 milyon kişi bu hastalık nedeni ile ölmektedir. Yine dünya sağlık örgütü 2030’ da KOAH’ın tüm dünyada en önemli ölüm nedenleri arasında 3. sırada olacağını öngörmektedir. Son çalışmalar dünyada KOAH’lı hastaların ancak %25-50’sinin tanı aldığını göstermiştir. Türkiye verilerine göre ülkemizdeki en önemli ölüm nedenleri arasında 3. sırada olan KOAH’ın görülme sıklığı 40 yaş üstü yetişkinlerde %20’ dir.
‘BASİT BİR TESTLE BELİRLENEBİLİYOR’
Bir diğer deyişle toplumumuzda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH vardır. Oysa 10 KOAH hastasının sadece biri doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiştir. Bu durumda, ülkemizde bulunan 3-5 milyona yakın KOAH’lı hastanın sadece 300-500 bini kendisinde hastalık olduğunu bilmektedir. Toplumun KOAH konusunda yeterli bilgiye sahip olmaması, hastalığın erken tanısını ve etkin tedavisini güçleştirmektedir. Oysa basit ve ağrısız bir test olan “nefes ölçüm testi” ile kişinin KOAH olup olmadığı kolayca saptanabilmektedir.KOAH’ın erken tanısı, hastalığa bağlı sakatlık ve ölüm oranlarını azaltacaktır. Bu nedenle, 40 yaş üstü, sigara içmiş ya da içmekte olan veya meslek icabı ya da çevresel ortam gereği tozlu ortamlarda bulunan kişilerde müzmin seyirli öksürük, balgam ve nefes darlığı yakınmalarından en az birinin bulunması halinde kişinin bir göğüs hastalıkları hekimi tarafından görülüp ‘nefes ölçüm testini’ yaptırması gerekir” dedi.
“KALİTELİ VE SAĞLIKLI BİR HAYAT SÜRMEK İÇİN ÇOK GEÇ DEĞİL!”
Bu yılki Dünya KOAH Gününün başlıca sloganının : “Çok Geç Değil!” olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kalpaklıoğlu, bu sloganın; gerek KOAH tanısı almadan önce gerek KOAH tanısı aldıktan sonra hastalığın hangi evresinde olursa olsun insanların solunumsal sağlıklarını iyileştirebilmek adına yapılabileceklere gönderme olduğunu belirtti. Prof. Dr. Kalpaklıoğlu, “Toplum bireyleri arasında farkındalık oluşturarak KOAH bilincini artırmak, KOAH riski taşıyan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurarak nefes ölçüm testi yaptırmalarını teşvik edilmesi ve böylece KOAH’ın erken dönemde saptanması, hastalığın etkin tedavisi, komplikasyonların gelişiminin önlenmesi ve insanların solunumsal sağlık açısından kalitesi yüksek bir hayat sürdürmelerini sağlamak için çok geç değil” diyerek konuşmasını tamamladı. Program katılımcılarından gelen soruların cevaplanmasıyla sona erdi.