Eğitim

KKÜ’den HELP Kursları Eğitimi

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Kırıkkale Üniversitesi (KKÜ) Hukuk Fakültesi tarafından, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine Giriş, İltica ve Hakları, Çocuk Dostu Adalet konulu HELP Kursları Açılış Töreni Üniversitemiz Merkezi Dersliklerde düzenlendi.

HABER: YAKUP ÖZCAN

Törene, Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Dairesi Başkanı Dr. Hacı Ali Açıkgül, Avrupa Konseyi Ankara Program Ofisi Operasyonlardan Sorumlu Başkan Pınar Başpınar, AK HELP Birimi Kıdemli Proje Koordinatörü Fethullah Soyubelli, AK HELP Birimi Eski Kıdemli Proje Koordinatörü Dr. Muhammed Taha Büyüktavşan, Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Keskin, Kırıkkale Baro Başkanı Avukat Mutlu Korkmaz, Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Avcı, Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi Genel Kamu Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hamdi Gökçe Zabunoğlu, akademik ve idari  personelimiz ile öğrencilerimiz katıldı.

Programın açılış konuşmasını Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Avcı yaptı.  Prof. Dr. Avcı, “HELP Sistemi vasıtasıyla hedeflediğimiz, yargı ağımızın İnsan Hakları konusundaki donanımını artırmaktır. Online sistem üzerinden öğrenciler konu takibi yapabilecek, çeşitli değerlendirmelere tabi tutulacaktır. Öğrenci ile eğiticiyi buluşturan dinamik bir eğitim etkinliğidir. Bu ücretsiz sistem vasıtasıyla öğrencilerimizin sürekli gelişen İnsan Hakları Standartları ve İçtihatlarını takip edebilmesi sağlanacak ve kazanılan donanım sertifikalar vasıtasıyla somutlaştırılacaktır. Bu sayede insan haklarına kendiliğinden uyum, ulusal düzeyde sağlanabilecek olup uluslararası mekanizmalara olan talep azalacaktır. Bu programın Üniversitemize ve öğrencilerimize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Avrupa Konseyi Ankara Program Ofisi Operasyonlardan Sorumlu Başkan Pınar Başpınar, “HELP Programı, Avrupa Konseyi Üyesi 46 ülkede; hakim, savcı, avukatlar ve diğer ilgili meslek gruplarını Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin ve İnsan Hakları Standartlarının ulusal düzeyde uygulanması hususunda desteklemeyi amaç edinmiş bir insan hakları çevrim içi programıdır. Bu program 46 ülkedeki ulusal hakim ve savcıların eğitim merkezleriyle birlikte barolar arasındaki tek Avrupa ağıdır. HELP Online Eğitim Platformunun bugünkü kullanıcı sayısı 20 bine ulaşmıştır. Türkiye Avrupa Konseyi ülkeler arasında birinci sıradadır. Kamuya açık bir şekilde kendi kendine öğrenme olarak ücretsiz olarak sunulmaktadır. Kursumuzu başarıyla tamamlayan öğrenciler, katılımcılar ulusal eğitim kurumlarının ortakları ile iş birliği içerisinde Avrupa Konseyi HELP Sertifikası almaya hak kazanmaktadır” dedi.

Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Dairesi Başkanı Dr. Hacı Ali Açıkgül, “HELP kullanımını hakim, savcılar arasında Akademi Başkanımız aracılığıyla yaygınlaştırıyoruz. Hukuk fakültesi öğrencileri aracılığıyla, üniversite öğrencileri arasında yaygınlaştırmak amacıyla da Avrupa Konseyi iş birliği içerisinde bu tip açılışlar yapıyoruz. Bugüne kadar yirmi üniversiteyle açılışımızı yaptık ve yapıyoruz. Amacımız öğrencilerimizin, geleceğin hukukçularını dünyamızda ne oluyor, uluslararası anlamda ne oluyor, Avrupa üzerinde ne oluyor, Avrupa Standartları dediklerimiz neler? Bunları bilsinler, özümsesinler, sorgulasınlar, eleştirsinler, öneri getirsinler istiyoruz ve ufku açık, dünyayı bilen, vizyoner bir hukukçu olmalarını istiyoruz, AİHM’de devletimizi temsil etsinler istiyoruz, uluslararası hukukçu olarak devlet komitelerinde çalışabilsinler diye böyle bir teşvik yapıyoruz. Ayrıca bu faaliyeti daha görünür, daha iş birliğine yakın yürütülebilmek için 2015’te HELP Sekreteryasında bir hakimimizi iki yıl süreyle görevlendirmeye başladık. Hedefimiz devlet üniversitelerine ulaşmak ve arkadaşlarımızı teşvik etmek” dedi.

Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Dairesi Başkanı Dr. Hacı Ali Açıkgül, “Help programı ana dil olarak İngilizce ve Fransızca olarak hazırlanıyor. Ulusal kullanıcıların daha rahat kullanabilmesi amacıyla özellikle dil dezavantajı olanlar için ulusal dillere de çevrilebiliyor. Biz bu anlamda biraz öncü rol üstlendik. 45 modülün 22’sinin şu an Türkçe ara yüzü mevcut. Ben özellikle öğrenci arkadaşlarımdan orijinal diliyle takip etmelerini tavsiye ediyorum çünkü hem dilinizi geliştireceksiniz hem bu insan hakları terminolojisine hâkim olacaksınız. Türkiye Avrupa Konseyi Üyesi Ülkeler arasında   HELP Programını en fazla kullanan kullanıcıya sahip. Bu aynı zamanda Ülkemizin Avrupa Konseyi ile olan ilişkisine önem verdiğini gösterir. Böyle programlardan yararlanarak kendimizi ne kadar yetiştirirsek 10 yıl sonra kendimizi neden Brüksel’de, neden Cenevre’de, neden New York’ta görmeyelim. Cenevre’de ya da AİHM’deki hukukçu olarak kendimizi neden hayal etmiyoruz? Sizlerin, bizim dönemimize göre çok daha büyük avantajlarınız var. Bu eğitimler sizler için önemli kapılardır. Bu kapıları değerlendirmek lazım. Bu kapıyı açtınız, girdiniz ve koca bir evrene girmiş oluyorsunuz. Bu kapıyı açmak yani eğitim almak yetmiyor. O dünyayı tanımak yetmiyor, o dünyanın içine girin ama eleştirerek girin. Eleştirmezseniz özümseyemezsiniz, yanlışları göremezsiniz. Eleştirin ki karşı tarafın düzeltilmesine de imkân sağlayabilesiniz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından HELP Pratiği ve Programına Giriş ve Kursların Tanıtım’ına geçildi. AK HELP Birimi Eski Kıdemli Proje Koordinatörü Dr. Muhammed Taha Büyüktavşan öğrencilere kısaca HELP Eğitiminin faydalarından bahsederken; AK HELP Birimi Kıdemli Proje Koordinatörü Fethullah Soyubelli ise HELP programı Tanıtım sunumunu dinleyenlerle paylaştı.

 

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu