Komşularımıza izin çıkarken, Kırıkkale kapsam dışı kaldı
Bitkisel hammadde kaynağı olan, saplarında bulunan lifler iplik, dokuma ve kumaş yapımında, hamurlu kısmı ise kâğıt yapımında kullanılan kenevir yetiştiriciliğindeki eksikliğin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeme getirmesinin ardından çalışma başlatılmıştı. Yapılan çalışma sonrası 19 il de kenevir üretimine izin verildi. Resmi gazetede yayımlanan kararda Kırıkkale’nin komşu illeri yer alırken, Kırıkkale’nin listede bulunmayışı tepki topladı.
KENEVİR ÜRETİMİ HANGİ İLLERDE YASALAŞTI?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Ülkemizde keneviri yok ettik. Bunun düzelmesi lazım ve biz bunun çalışmasını yapıyoruz’ açıklaması sadece kenevir üreticilerini değil hemen her sektörü çok yakından etkiledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından öncelikle 1990 yılında çıkarılan kanun ve Ekim 2016’da güncellenen yönetmeliğe göre Türkiye’nin 19 ilinde izin alınması şartıyla kenevir üretimine izin verildi. Karar Resmi Gazete’de de yayınlandı. Amasya , Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat, Zonguldak illerinde izin verilen ölçüde üretimin yapılmasına izin verilecek.
KIRIKKALE’YE İZİN NEDEN VERİLMEDİ?
Lif, tohum, sap ve benzeri amaçlara yönelik izinli kenevir yetiştiriciliği yapmak isteyen çiftçiler 1 Ocak-1 Nisan tarihlerinde yetiştiricilik yapacakları yerin en büyük mülki idare amirliğine başvuracak. Resmi gazetede yayımlanan iller arasında Kırıkkale’nin bulunmayışı, nüfusunun yüzde 65’ine yakını tarımla iştigal olan Kırıkkale’de tepkiye karşılandı. Listede Kırıkkale’nin komşu illerinin bulunduğunu hatırlatan çiftçiler, Kırıkkale’ye üvey evlat muamelesi yapıldığını söyleyerek tepkilerini dile getirdiler. Kırıkkale toprağı ile komşu illerinin toprağı ve hava şartları arasında fazla bir farklılık olmadığını belirten Kırıkkaleli çiftçiler, kendilerine neden izin verilmediğini, siyasilerin bu konuda ne tür bir çalışma yaptıklarını merak ettiklerini söylediler.