Kırıkkale Sanayi Ve Teknoloji İl Müdürü Okan Şahin Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Destek Programı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ön başvuruların 22 Kasım tarihine kadar yapılabileceğini belirten İl Müdürü Şahin “Program ile desteklenecek yatırımlar, stratejik yatırım teşviklerinden faydalanacak. Yatırım tutarının 50 milyon lirayı aşması durumundaysa, proje bazlı teşvik sistemi devreye girecek” diye konuştu.
22 KASIM’A KADAR ÖN BAŞVURULAR ALINACAK
Ülkemizde ilk defa uygulanan vizyoner ve yenilikçi “Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı” na ilişkin açıklamalarda bulunan Kırıkkale Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Okan Şahin “Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank’ın açılış ve tanıtımını yaptığı program çerçevesinde, Türkiye için kritik öneme sahip ve gelecek potansiyeli yüksek ürünlerin ülke içinde üretim kapasitesinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Ülkemizde benzeri daha önce uygulanmamış programının ilk çağrısında makine sektörüne yönelik ön başvurular 22 Kasım 2019 tarihine kadar alınacak. Türkiye’de yerleşik olmak kaydıyla, tüm yabancı yatırımcıları da açık olan program ile orta-yüksek ve yüksek teknoloji seviyeli sektörlerdeki katma değeri yüksek ürünlerin ve bu sektörlerin gelişimi için kritik önemi haiz ürünlerin üretimini artırmaya yönelik olarak yürütülecek Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı başvuruları, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından üç, KOSGEB ve TÜBİTAK’tan bir üye olmak üzere beş üyeden oluşacak Komite tarafından değerlendirilecek ve izlenecek” ifadesini kulandı.
UÇTAN UCA DESTEK VERİLECEK
Program kapsamında tanımlanan destekler, öncelikli ürün listesindeki ürünlerin üretilmesine ilişkin yatırım projelerine münhasıran kullandırılacak. Amacına uygun yatırım projeleri için AR-GE, ticarileşme, yatırım ve üretim süreçlerinden ilgili proje başvurusu kapsamında komite tarafından gerekli ve uygun görülenlerin tamamını kapsayacak şekilde uçtan uca destek sağlanacak. Program kapsamında başvurusu kabul edilen projeler için Komite tarafından beş kişilik proje komisyonları oluşturulacak.
BAŞVURULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ VE DESTEK UNSURLARI
Programa sadece Türkiye’de yerleşik sermaye şirketleri başvurabilecek. Bakanlık, öncelikli ürün listesindeki ürünlere yönelik olarak duyuru yapmak suretiyle çağrıda bulunacak. Yatırımcı firmanın temel kriterleri sağlayıp sağlamadığı program yönetim ofisi tarafından belirlenecek. Temel kriterleri sağladığı tespit edilen firma kesin başvuru yapmaya davet edilecek. Her bir proje başvurusu için proje fizibilitesi sunulması zorunlu olacak.
50 MİLYON LİRANIN ÜSTÜ PROJE BAZLI
Program kapsamında Ar-Ge, Ür-Ge ve yatırım destekleri uçtan uca bir sistemle etkin bir şekilde yönetilecek, alıcı ve üretici aynı anda teşvik edilecek. Program ile desteklenecek yatırımlar, stratejik yatırım teşviklerinden faydalanacak. Yatırım tutarının 50 milyon lirayı aşması durumundaysa, proje bazlı teşvik sistemi devreye girecek.
İKİ AŞAMALI BAŞVURU
Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’na başvurular, internet sitesi olan http://www.hamle.gov.tr adresi üzerinden çevrim içi olarak alınacak. Program başvuruları, ön başvuru ve kesin başvuru olmak üzere iki aşamada olacak. Başvurusu yapılan projenin Ar-Ge ihtiyacı varsa, bunun da başvuru kapsamında sunulması istenecek.
22 KASIM’A KADAR ÖN BAŞVURU
İl Müdürü Şahin “Ön başvuruda alınan bilgi ve belgeler detaylı bir incelemeye tabi tutulacak. Yatırım tutarı 10 milyon liranın üzerinde olan ve üretmeyi hedeflediği ürün Öncelikli Ürün listesinde yer alan projelerin kesin başvuru yapması istenecek. Kesin başvurular 12 Kasım ile 13 Aralık tarihleri arasında alınacak. Kesin başvuru sürecinde Ar-Ge ihtiyacı bulunan firmalar, TÜBİTAK desteklerine yönlendirilecek. Projenin niteliğine göre yatırımcılar KOSGEB destekleri, stratejik yatırım veya proje bazlı teşviklere başvuru konusunda bilgilendirilecek. Ayrıca firmaların, proje detaylarını içeren Proje Fizibilitesi Raporu’nu da elektronik olarak program portalına yüklemesi talep edilecek. Kesin başvuru tarihinden sonra, değerlendirme süreçleri başlatılacak. Desteklenmesine karar verilen projeler; ilgili TÜBİTAK destek programı çerçevesinde TÜBİTAK tarafından, KOSGEB Stratejik Ürün Destek Programı kapsamında KOSGEB tarafından, karar hükümleri çerçevesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından sağlanan desteklerden yararlandırılabilecek. Gerekli koşulları sağlayan ve nitelikleri ve destek ihtiyaçlarına istinaden uygun bulunanlar, Cumhurbaşkanı onayına sunulacak ve Cumhurbaşkanımız tarafından desteklenmesi uygun bulunan yatırım projeleri için Cumhurbaşkanı kararı yayımlanacak” dedi.