İç Anadolu türkü ve bozlaklarının hem icra edilmesi, hem de hikayelerinin anlatıldığı Bir Bozlak Hikayesi Kırıkkale’de gerçekleştirildi. Kültür Merkezinde gerçekleşen programda Kırıkkale’nin yetiştirdiği genç ses sanatçılarından Ali Şahin’in sesiyle, Proje koordinatörü Kırıkkaleli Serhat Ulaşkan’ın hikayeleriyle Türkülere can verdiği bir bozlak hikayesi büyük beğeni topladı.
BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI
Muharrem Ertaş, Hacı taşan ve Neşet Ertaş’ın parçalarını genç sanatçı Ali Şahin seslendirirken, konuşmacı Serhat Ulaşkan Türkülerin hikayesini anlattı. Program büyük beğeni toplandı. Aşık Veysel, Çekiç Ali, Keman ustası Seyit Çevik, Orhan Gencebay, Zeki Müren gibi ustalar bir bozlak hikayesinde hatırlanan isimler arasında yer aldı. Geniş bir katılımla gerçekleşen program Kırıkkalelilerin büyük beğenisini topladı. Bir bozlak hikayesi Koordinatörü ve konuşmacı Serhat Ulaşkan, İstanbul ve Ankara’dan sonra memleketi Kırıkkale’de olmaktan duyduğu memnuniyeti dele getirdi.
YÜZYILLAR ÖNCESİNDEN GELİYOR
Türkülerin hikayelerini anlatan Ulaşkan “Neden bozlak hikayesi, çünkü bozlak duyduğumuzda içimizi ısıtan, bize memleketimizi hatırlatan, bu kültürü hatırlatan en güzel kelimelerden birisi belki de. Bozlak hikayesi yüzlerce yıl öncesinden geliyor. 11. Yüzyılda diğer Türkmen aşiretleri gibi Horasan’dan Orta Asya’dan Anadolu’muza geliyor. Nesilden nesillere aktarılarak günümüze geliyor. Örneğin Avşar elleri bozlağı 15. Yüzyıldan itibaren Osmanlı İmparatorluğunun Suriye topraklarında çıkan olumsuzlukları bastırmak için göç ettirilen avşar ellerinin hikayesini anlatan Dadaloğlu’ndan, Dadaloğlu’nun hikayesini Muharrem Ertaş’tan günümüze kadar gelen bir hikaye. Tabi yaşanan olaylar, çekilen acılar hep hikayelerin kaynağı. Bildiğimiz gibi her hikayenin bir kahramanı olur. Bir bozlak hikayesinin kahramanı da Neşet Ertaş. Ertaş’ı anlatmak için Muharrem Ertaş’tan söze başlamak lazım. Tabi Abdal müziğinin Keskin’deki altın halkası Hacı Taşan’ı da unutmamak lazım” ifadesini kullandı.