Ulusal Meslek Standardı hazırlama, yeterlilik geliştirme ve sınav ve belgelendirme konularında Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda katılımcılara belgelendirme süreci ve bu alanda sağlanan teşviklerle ilgili kapsamlı bilgiler verildi.
SEKTÖRE KALİTE KAZANDIRACAK
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile Mesleki Yeterlilik Belgelendirmesi ve bu konuda sağlanan devlet teşvikleri konusunda bilgilendirmelerin yapıldığı bir toplantı düzenlendi. Sınav ve Belgelendirme Daire Başkanı Mehmet Ordukaya, TSO Başkanı Ahmet Varlı, SGK İl Müdürü Veli Karacaköylü, İşkur İl Müdürü Yasin Tekin, TOBB Kırıkkale Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Caner Kırlangıç ve MYK zorunluluğu kapsamında personel istihdam eden oda üyesi firmaların yetkililerinin katıldığın toplantının açılış konuşmasını oda başkanı Varlı yaptı. Mesleklere itibar kazandırılması ve sektörlerde yapılan işlere kalite kazandırılması açısından Mesleki Yeterlilik belgelendirmesinin son derece önemli olduğun işaret eden Varlı, Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın TOBB kuruluşu olan MEYBEM ile yaptığı anlaşma ile Kırıkkale’de birçok meslek dalında MYK belgelendirmesi yaptığını hatırlattı.
GİDERLER FONDAN KARŞILANDI
Toplantıda konuşan Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sınav ve Belgelendirme Daire Başkanı Mehmet Ordukaya ise ülke genelinde anlaşmalı 214 belgelendirme kuruluşu aracılığıyla 143 meslekte bugüne kadar toplam 917 bin 837 mesleki yeterlilik belgesi verdiğini ifade etti. Konu ile ilgili detaylı bir sunum yapan Sınav ve Belgelendirme Dairesi uzmanı Kübra Ulusoy ise Mesleki Yeterlilik belgesinin neden gerekli olduğu, belgelendirme süreci ve teşvikler konularında katılımcıları bilgilendirdi. Belge zorunluluğu bulunan mesleklerde belgesiz çalışan her kişi için işveren ya da işveren vekiline 775 TL idari para cezası verildiğini hatırlatan Ulusoy, MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilmiş mesleklerde yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği sınavlarda başarılı olan kişilerin 31 Aralık 2019 tarihine kadar sınav ücreti ile belge masrafının tamamının İşsizlik Sigortası Fonundan karşılandığını ifade etti.
2 DEFA SINAVA GİRME HAKKI
Mesleki yeterlilik belgesi teşviğinden sadece sınavlarda başarılı olarak belge almaya hak kazananların faydalanabileceklerini belirten Ulusoy, başarısız olan kişilerin 2 defa daha ücretsiz sınavlara girme hakkı bulunduğunu, adayların teşvikten yalnızca bir kez yararlanabileceklerini söyledi. 25 Ekim 2017 tarihli ve 30221 sayılı Okul Servis Araçları Yönetmeliği kapsamında 3 Ağustos 2020 tarihinden itibaren okul servis araçlarını kullanan şoförlerin de MYK Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmasının zorunlu hale getirildiğini vurgulayan Ulusoy, 6111 sayılı Kanun ile güncellenen İşsizlik Sigortası Kanununun geçici 10. maddesinde mesleki yeterlilik belgesi sahibi personel çalıştıran işverenlerin sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutarının 54 aya kadar İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmasına ilişkin esasların da düzenlendiğini hatırlattı. Ulusoy ayrıca bugüne kadar Kırıkkale’de yapılan 386 sınava 3 bin 121 kişi girdiği, 2 bin 574 kişinin bu sınavlarda başarılı olarak 2 bin 633 belge aldıkları bilgisini verdi.