Yıllardır Kırıkkale’de sürekli okuma alışkanlığımızın fazla olmayışından şikayet edip durduk. Bunu zaman zaman dile getirdik. Kırıkkale olarak, Kütüphaneler haftası dışında, toplumumuza kitap okuma alışkanlığı kazandıracak pek faaliyetlerde bulunmadık. Ne siyasilerden, ne bürokrasiden, ne de STK’lar tarafından bu eksikliği giderecek adımlarda atılmadı. Ta ki Kırıkkale Valisi Yunus Sezer ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Halit Karakoç’un durumu fark edene kadar.
80 yayınevi ve 80 yazarın katılımıyla Birinci Kırıkkale Kitap Fuarı kapılarını kitapseverlere açtı. Fuarın resmi açılışı olmadan bir gün önce 12 bin kitapsever tarafından ziyaret edilmesi, ikinci günde bu sayının 17 bine yükselmesi Kırıkkale’nin kitap fuarını sevdiğini ortaya koyuyor. Bu etkinlikteki amaç, insanlarımızı kitap okumaya yönlendirmek, onlara kitap okumanın önemini vurgulamak, bu algıyı herkese yaygınlaştırmak.
Fuar dolayısıyla önemli eserler üreten yazarları da şehrimizde ağırlama imkanı bulduk. Bunlardan Rasim Özdenören, Yusuf Samet Çakır, Tolga Akpınar, Mete Yarar, Bihin Edigen Kırıkkale’ye gelerek söyleşi yaptı imza günü düzenledi. Bugün de Nedim Şener Kırıkkale’de olacak. Daha sonraki günlerde Bahadır Yenişehirlioğlu, Sevil Atasoy, Prof. Dr. Nurullah Genç ve Sinan Akyüz Kırıkkale’ye gelerek söyleşi yapacak. 80 yazar 14 Nisan 2019 Pazar günü sonuna kadar Kırıkale’de bulunarak imza günü düzenleyecekler. Bu aynı zamanda Kırıkkaleli kitapseverler için çok büyük bir şans. Hem sevdikleri yazarların kitaplarını alacaklar, hem de onlarla tanışma fırsatı bulacaklar.
Geçmiş dönemlerde Kırıkkale’nin kitap okuma alışkanlığının alt seviyelerde olduğu istatistiklerle ortaya konmuştu. 2017 yılında kitap satış noktası İdefix, illere göre Türkiye’nin kitap okuma oranlarını yayımlamıştı. Bu istatistiklerde Kırıkkale kitap okuma seviyesi orta seviyelerde kendisine yer bulmuştu. Kırıkkaleliler İnşallah bunlar bundan sonra kitap okumayı daha fazla alışkanlık haline getirecekler, kitap okumanın iyi bir dost kazanmak olduğunu görecekler. Bu etkinliklerle birlikte Kırıkkale’de kitap okuma alışkanlığının daha üst seviyelere çıkacağına inanıyorum.
ETKİNLİKLER DEVAM ETMELİ
Kırıkkale Kitap Fuarının açılmasında başta Kırıkkale Valisi Yunus Sezer ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Halit Karakoç olmak üzere emeği olan herkese teşekkür ediyorum. Bundan sonraki süreçlerde de toplumu yönlendirecek böylesi etkinlikler ve belirli aralıklarla kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla şehrin önemli noktalarında kitap etkinliği gerçekleştirilebilir diye düşünüyorum.
FUAR MERKEZİNE İHTİYAÇ VAR
Şunu da eklemeden geçemeyeceğim, Kırıkkale’nin sabit bir Fuar Alanına ihtiyacı var. Bu ihtiyacı son birkaç yıldır düzenlenen Kırıkkale Tarım ve Hayvancılık Fuarında da hissetmiştik. Şimdi de Kırıkkale Kitap Fuarında hissettik. Kitap Fuarı Kırıkkale valiliğinin yıkılmasıyla yapılan otopark alanına kuruldu. Tarım ve Hayvancılık Fuarı ise Kapalı Cumartesi Pazarında gerçekleştirilmişti. Buradaki karşılaşılan sıkıntılarda herkesin malumu. Umarım Kırıkkale’nin bu ihtiyacının karşılanacağı adımlar kısa sürede atılır ve Kırıkkale sabit bir Fuar Merkezine kavuşur.