Manşet

Kırıkkale Barosu’ndan Diyarbakır Barosu’na tepki!

Kırıkkale Barosu Başkanı Av. Turan Zeki ve yönetimi 24 Nisan 1915 olaylarını ‘Ermeni Soykırımı’ olarak nitelendiren Diyarbakır Barosu’na tepki gösterdi. Zeki, “Tarih tarihçilere bırakılmalıdır” dedi.

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Kırıkkale Barosu Başkanı Av. Turan Zeki ve yönetimi 24 Nisan 1915 olaylarını ‘Ermeni Soykırımı’ olarak nitelendiren Diyarbakır Barosu’na tepki gösterdi. Zeki, “Tarih tarihçilere bırakılmalıdır” dedi.

AYAKLANMALARIN DIŞINDA KALMIŞTIR

Zeki, açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Türk devletlerinin hakimiyeti altında yüzyıllar boyunca yaşamlarını, ticaret ve sanatlarını huzur içinde sürdürmüş olan Osmanlı Ermenileri, toplum hayatında ve bürokraside önemli vazifeler üstlenmişlerdir. 19. Yüzyılın başlarından itibaren gayrimüslim tebaa arasında ayrılıkçı eğilimler ve etnikçi cereyanlar baş gösterip Osmanlı idaresine yönelik ayaklanmalar yaşandığı sırada padişahla devlet ricalinin takdirini toplayan ve “Millet-i Sadıka” olarak anılan Ermeniler, uzun süre, bu ayaklanmaların dışında kalmıştır.”

GÜVENLİK TEHDİDİ OLARAK DEĞERLENDİRİLMİŞTİR

“Etkili bazı Ermeni örgütlerin, 19. Yüzyılın ikinci yarısından başlayarak çarlık Rusya’sının, Osmanlı Devleti’ni zayıflatmaya ve parçalamaya yönelik siyasetine verdikleri destek, Osmanlı için ciddi bir güvenlik tehdidi olarak değerlendirilmiştir. Osmanlı ordularının büyük kayıplar vererek ağır bir yenilgiye uğradığı 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşı sonunda, batılı emperyalist güçlerin desteğiyle Ermeni etnikçileri, bağımsız bir devlet kurmak üzere harekete geçmişlerdir. Osmanlı Devleti’nin iç ve dış gailelerle meşgul olduğu bir sırada 1912-1913 balkan felaketi gerek ayrılıkçı Ermeni hareketini yürütenleri gerekse bu hareketi destekleyen dış güçleri bağımsız Ermenistan hedefine kilitlemiştir.”

KATILMAKTAN GERİ DURMAMIŞTIR

“Söz konusu grupların ayrılıkçı faaliyet ve isyanları, çoğunluğu Osmanlı Müslümanlarından oluşan bölgelerdeki silahlı saldırıları, bu tehdidin giderek artmasına yol açmıştır. Osmanlı devleti için “var olma mücadelesi” anlamını taşıyan birinci Dünya Savaşı’nda, Ermeni radikaller, etnik açıdan homojen bir Ermenistan kurulması için işgalci Rus ordusunun saflarına katılmaktan geri durmamıştır. Osmanlı hükümeti, Ermeni cemaatinin liderleri ile görüşmeler yaparak savaş sırasında taraf olmamalarını, huzursuzluk çıkarmamalarını istemiştir. 1915 yılında Osmanlı Hükümeti, savaş bölgesinde ya da yakınındaki stratejik bölgelerde ikamet eden Ermeni nüfusun, işgalci Rus ordusunun ikmal ve ulaşım hatlarından uzaklaştırılarak devletin güney vilayetlerine yerleştirilmesine karar vermiştir.”

HERHANGİ BİR ANLAM İFADE ETMİYOR

“1915 olaylarından neredeyse yarım asır sonra, geçmişin acılarından türetilen yeni bir tarih yazımı hareketi başlamıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “tarih yazmak, tarih yapmak kadar

Son yıllarda batı ülkelerinde yaşayan ermeni toplulukları, 1915 olaylarının uluslararası toplumca soykırım olarak tanınmasına odaklanmış; ermeni kimliği yaratmayı hedeflemiş ve çok iyi örgütlenmiş milliyetçi dernekler tarafından temsil edilmektedir. Yaklaşık 200 ülke arasından 25 ülke parlamentosunun ermeni tarih anlatısını destekleyen, çoğunluğu bağlayıcı olmayan kararları uluslararası konjonktürel şartlara bağlı olarak almış olmaları herhangi bir anlam ifade etmemektedir.”

SİYASET MÜLAHAZALARINA GÖRE DEĞİŞMEZ

“Kanaatimizce, konunun hukuki boyutuna ilişkin bilgisizlik üzerinde de durulmalıdır. Soykırım uluslararası hukukta açıkça tanımlanmış spesifik bir suçtur. İlk defa 1948 tarihli BM soykırım suçunun önlenmesi ve cezalandırılması Sözleşmesi’nde tanımlanmış olup yürürlük tarihinden önce gerçekleşmiş olaylar Sözleşme’nin uygulama alanı dışındadır. 1915 olaylarına ilişkin olarak uluslararası hukukta tanımlanmış olan soykırım ifadesinin kullanılabilmesi için gereken şartların hiçbiri mevcut değildir. 1915 yılında yaşananlar, günümüz politikacılarının konjonktürel siyasi emellerine veya iç siyaset mülahazalarına göre değişmez. Köklü bir devlet geleneğine haiz, insanlığın barış ve huzuru için çaba sarfetmeyi şiar edinmiş olan Türkiye Cumhuriyeti, tarihiyle yüzleşmekten hiçbir zaman kaçınmadığı gibi, bu konuda mazisi karanlık güçlerden de ders alacak değildir. Birinci dünya savaşı öncesinde ve sırasında dönemin olağanüstü şartlarında hayatını kaybeden vatan evlatlarının aziz hatıralarını da bir kez daha saygıyla anıyor, tarihin tarihçilere bırakılması hususundaki görüşüşümüzü ifade ediyoruz.”

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x