Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından 2016 yılı programı kapsamında çiftçilere bağ (üzüm) hastalığı olan kök uru hakkında bilgiler verildi. Müdür Recep Kırbaş, “Urlar yaz ayı bağlarında beyaz renkli ve yumuşak görünümlüdürler, yaz sonunda kahverengine dönüşürler” dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Sulakyurt ilçesi Ayvatlı köyünde çiftçilere yönelik kök uru hakkında bilgi verildi. Uygulamalı olarak verilen eğitim hakkında konuşma yapan Müdür Recep Kırbaş, “Hastalık belirtisi: Etmen asma bitkisinde, toprağa karışmış urlarda ve kök parçalarında uzun yıllar canlılığını sürdürebilmektedir.”
ÇÜRÜMELERE NEDEN OLUYOR
“Bulaşık topraklara konukçu bitki dikildiğinde, kök veya gövdenin toprağa yakın kısımlarında kültürel işlemler, aşılama, böcek ve nematod beslenmesi gibi nedenlerle açılan taze yaralardan bitkiye giriş yapar. Hastalık, omçanın toprağa yakın kısımlarında ve kollarda görülür. Köklerde genellikle ur oluşturmaz, fakat lokal nekrozlara ve çürümelere neden olabilmektedir.”
BÜYÜK URLAR OLUŞABİLİR
“Urlar yaz ayı bağlarında beyaz renkli ve yumuşak görünümlüdürler, yaz sonunda kahverengine dönüşürler. Sonbaharda ise kuru ve odunsu bir yapıya bürünürler. Bir sezonda tüm omcayı saracak kadar büyük urlar oluşabilir. Urlu bitkiler genellikle zayıf sürgün gelişimi gösterir ve sürgünün urun üstünde kalan kısımları kuruyabilir. Özellikle don olaylarının görüldüğü yerlerde, asma üzerindeki don çatlakları boyunca çok sayıda urlanma olmaktadır. Don çatlakları boyunca oluşan bu belirtiler halk arasında “sıraca” ya da “uyuz” olarak adlandırılmaktadır. “
DEZENFEKTE EDİLMELİDİR
“Mücadele yöntemleri: Kültürel Mücadele: Ağır ve su tutma kapasitesi yüksek olan topraklarda ve kış-ilkbahar donlarının yoğun görüldüğü yerlerde fidanlık ve bağ tesisinden kaçınılmalıdır. Hastalık belirtilerini taşımayan sertifikalı fidan, çelik ve kalem kullanılmalıdır. Hastalıklı bitkiler sökülerek imha edilmelidir. Budama, aşılama gibi yetiştirme tekniklerinin uygulanması sırasında kullanılan aletler her seferinde %10‟luk sodyum hipoklorite (çamaşır suyu) batırılarak dezenfekte edilmelidir. Hastalığın görüldüğü bağlar söküldükten sonra en az 5 yıl süreyle yeni bağ tesis edilmemelidir.”