Yaşam

KESKİNLİLER MUHABBET ETTİ

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Tarihi Keskin muhabbet gecelerinin ikincisi düzenlendi

Kırıkkale Dulkadiroğulları (Erkoçlar) Kültür, Sanat, Tarih Turizm Sağlık ve Sosyal Yardımlaşma Derneğinin geleneksel hale getirdiği ‘Tarihi Keskin Muhabbet Gecesi’nin ikincisi gerçekleştirildi. Tarihi Cumhuriyet öncesine dayanan muhabbet gecelerinin günümüzde de yaşatılması için böyle bir etkinlik gerçekleştirdiklerini belirten Dernek Başkan Cengiz Erkoç, unutulmaya yüz tutmuş tarihi değerlerimizi günümüze aktarmaya devam edeceklerini söyledi.

HEM ÖĞRENDİLER HEM EĞLENDİLER

Kırıkkale’de sosyal kültürel ve tarihi etkinlikleriyle adından sıkça söz ettiren, Sıla-i Rahim Aşık Serda-i’yi anma etkinliği gibi şenliği ile Türkiye sınırlarını dahi aşan faaliyetlere imza atan Kırıkkale Dulkadiroğulları (Erkoçlar) Kültür, Sanat, Tarih Turizm Sağlık ve Sosyal Yardımlaşma Derneği geleneksel hale getirdiği ‘Tarihi Keskin Muhabbet Gecesi’nin ikincisini Kırıkkale merkezde bir düğün salonunda gerçekleştirdi. Unutulmaya yüz tutmuş tarihi değerlerimizi gelecek nesillere aktarılması adına önemli bir misyon üstlenen derneğin muhabbet gecesinde bir araya gelen 7’den 70’e katılımcılar hem bir arada olmanın hem de ilçe kültürünü şehir merkezinde yaşamanın heyecanını paylaştılar. Gecede Keskinli hanımlar tarafından yöreye özgü lezzetlerin yanı sıra Dulkadiroğullarına özgü ‘Dulkadiroğlu Ballı Bey Şerbeti’ katılımcılara ikram edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen muhabbet gecesinde Kırıkkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Ustalar Topluluğu seslendirdiği parçalarla geceye ayrı bir renk kattı. Gelenek, görenek ve kültürümüzle ilgili bilgilerin verildiği programda Kırıkkale’nin Mahalli Sanatçılarından Bilal Tombak, Kamil Abalıoğlu, Mehmet Eğlenen ve Ömer Söylemez seslendirdiği parçalarla katılımcıları coşturdu.

KÜLTÜRÜMÜZE VE TARİHİMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ

Programın açılışında konuşan Dulkadiroğulları (Erkoçlar) Kültür, Sanat, Tarih Turizm Sağlık ve Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Cengiz Erkoç “Kültürü yara almış veya kültür dokusu bozulmuş milletlerin sonu yaklaşıyor demektir. Bu bağlamda kültür bir milleti ayakta tutan direnç ona can veren hayat damarı, o damarda dolaşan kandır. Kırıkkale Dulkadiroğulları (Erkoçlar) Derneği olarak yegane amacımız Kırıkkale kültürüne hizmet etmek, tarihimize sahip çıkmak, çevreye duyarlı olmak insanların yaşam kalitesini yükseltmeye katkı yapmattır. Bu amaçla tarihi Kırıkkale Keskin Muhabbetinin ikincisini bugün gerçekleştiriyoruz. Bilindiği gibi derneğimiz konu hakkında üniversite ile çalışmalar yaparak unutulmaya başlamış olan bu tarihi değerimizi günümüze taşımaktadır. Kültürümüz ve tarihimizle alakalı konularda son zamanlarda çözülmeler, çürümeler yaşanmaktadır. Bu sosyal felaketi önlemek için her zamankinden daha sorumlu, daha mütevazi, daha ölçülü davranmak zorundayız. Bu kültürel konularda çalışmalarımız ve araştırmalarımız devam etmektedir” diye konuştu.

TARİHİ KESKİN MUHABBET GECESİ

Daha sonra dernek onursal Başkanı Mehmet Erkoç’ta Keskin Muhabbet gecesinin tarihi serüveni hakkında bilgiler verdi. Muhabbet gecelerinin tarihinin Cumhuriyet öncesine dayandığını hatırlatan Erkoç “Çoğunlukla aynı yaş ve aynı çevrede bulunan belirli arkadaş grubu tarafından tertip edilen sosyal bir organizasyondur. Muhabbet gecesinde ev sahibi o geceki sohbetin düzeni, tertibi ve yönetiminden sorumludur. Ortama zarar vermemek şartıyla mekan sahibinin de tanıdığı kişiler misafir olarak katılabilir. Muhabbette ortama uymamak, dedikodu tarzında sahbet edilmesi yasaktır. Buna uymayan kişiler zamanla gruptan dışlanır. Yemek olarak genellikle yoğurt çorbası, Keskin tava, tuvalak köfte, ciğer tava, güveç, sızgıt, mercimekli pilav, kuzu kavurma, hindi ve tavuk gibi yemekler ikram edilirdi. Muhabbet gecelerinde müzik icrası, halk oyunları, mani atılması yapıldığı gibi, Keskin ve tüm memleketin sorunları da ele alınıp tartışmalar yapılırdı. Muhabbet geceleri Keskin’de sosyal dayanışma sağlandığı gibi yurdumuzun işgale uğradığı yıllarda halk bilgilendirilmiş, silahlı teşkilatlanma sağlanmış ve orduya yardımlar toplanmıştır. Keskin’de fişakhane açılıp orduya mermu yetiştirilmiş, İstanbul ve İzmir’in işgali telgraflar çekilerek karşı çıkılmıştır. 19 Eylül 1919’da Mustafa Kemal’e Ankara yolu açılmış, kurtuluş savaşında 222 şehir vererek bir çok ilden fazla sayısına ulaşılmıştır. Bunların dışında halk arasında birliktelik sağlanarak Türk ordusuna uçak alarak katkı yapmaya çalışılmıştır. Bu değerlerimizin ve halkımızın yaptığı bu fedakarlıklar unutulmaması adına böylesi etkinliklerin yapılmaya devam edilmelidir” dedi. Programa Kırıkkale Belediye Başkan Yardımcısı Harun Ulusoy, Esnaf Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Süleyman Köstekli, Ticaret Borsası Başkanı Harun Sümer, oda başkanları, Anavatan Partisi Genel Başkan yardımcısı Cemil Akbulut, Muhtarlar derneği Başkanı Ağa Pehlivanlı ve yönetim kurulu üyesi muhtarlar, Kırıkkale merkez ve şehir dışından STK temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x