Kaybolan Mesleklere Devletten Teşvik Kredisi Hala Çıkmadı.
Kaybolan, eskiyen meslekleri ve sanatkârları yakından ilgilendirilen, Kaybolan Mesleklere Devletten Teşvik Kredisi çıkarılacak sözü vermişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Unutulan Meslekleri icra edene Teşvik kredisi verilmesini sözü vermişti. Bunu duyan unutulan meslekler gurubu baya sevinmişti.
Bu Sevinenler arasında Kırıkkale Barbaros Hayrettin caddesinde kalaycılık yapan Ok Ticaret Kalaycı Ahmet Ok. Halada ümidini kesmiş değil Ahmet Ok konuşmasında. ‘’Devletimiz bizi desteklerse bu mesleği az daha sürdürürüz yoksa bende bırakmak zorunda kalacağım. Çırak bulamıyoruz her evde çelik veya çok değişik kap kacak var, Kırıkkale’de sadece ben ve bir arkadaşım kaldık Sağlığını düşünen yaşlı vatandaşlarımız kalaylı bakır kapları kullanmasalar tamamen işsiz kalacağız. Devlet benim gibi sanatkârları koruyup kollasa biz bu mesleği ustalarımızdan ne disiplin ve titizlik içerisinde öğrendik. Evimize ekmek parası götürüyoruz çocuklarımızı okutuyoruz. Ben bu yaştan sonra inşaatlarda amelelik yapamam ’’ açıklamaları bulundu.
Unutulan Mesleklere Türk Halkı Olarak Sahip Çıkalım.
Sanatçılar, yazarlar ve gazetecilerin yaşadığı dönemin tanıkları olduğu söylenir. Bu tanıklık, sanatçı ve yazarın uçsuz bucaksız düşsel dünyasında anı, fotoğraf ve yazılarında kalıcılaşırsa bir anlam kazanır. Kanımca sanatçılar, yazarlar ve gazeteciler topluma karşı sorumlu olduklarından biraz da buna mecburdurlar.
Dünya çok hızlı dönüyor. Teknoloji akıllara durgunluk verecek şekilde gelişiyor, ilerliyor. Alışkanlıklar, yaşam biçimleri, tüketim kalıpları sürekli değişime zorlanıyor, değişiyor. Hızla değişen yaşamın anılarını yakalayıp gelecek nesillere aktarmak, ancak sanatçı, yazar ve gazetecilerin bu görevi yerine getirmeleri ile mümkündür.
Kaybolan, eskiyen meslekleri ve sanatkârlarını yakından tanımak tarihsel gerçeklik olduğu kadar, sosyolojik ve psikolojik/duygusal zenginliktir
Kaybolan meslekler için seçilen sade mekânlar, bu mekânlarda dökülen göz nuru ve alın terinin mübarekliğiyle harmanlanan yoğun emek, her zaman anılmaya değerdir.
Bu meslekler eski kültürümüzün birer birikimidir: İçlerinde çok şeyi saklamaktadırlar. Ama ne yazık ki; kaybolan veya kaybolmaya yüz tutmuş, unutulan bu meslekler kimimizin belleğinde tatlı bir anı, kimimizin de belleğinde kaydı olmayan veya sadece ses duyum yoluyla duyulan bir sözcüktür.
Bugün taşçılık, hattatlık, değirmencilik, şerbetlik, gazozculuk, şarapçılık, karıcılık, dokumacılık, goşkarlık, çömlekçilik, demircilik, kalaycılık, tenekecilik, nalıncılık, hancılık, nalbantlık, çulculuk, sepetçilik gibi meslekler değişen ekonomik koşulların bir sonucu olarak seri üretime, robotlara, makinalara yenik düştü. Birer birer tarihteki yerlerini aldı ve alıyorlar.
Gelin Başta Kırıkkale olarak Tüm yurdumuzda bu mesleklere sahip çıkalım ki geçmiş anılarımızda zihnimizde tazelensin Ok ticaret gibi sanatkârları koruyalım.
Haber ARİF ÇAKIROĞLU