Kırıkkale Sağlık İl Müdürlüğü olumsuz hava koşulları sonrasında oluşabilecek karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşlara uyarıda bulundu.
RÜZGÂRLI VE FIRTINALI HAVALARA DİKKAT EDİN
Lodosun etkili olduğu olumsuz hava koşullarında karbonmonoksit gazı sızıntılarının olduğu ve zehirlenmelerle sonuçlandığının bildirildiği açıklamada, “Kış aylarının yaklaşması ile birlikte ülkemizde olduğu gibi ilimizde de karbonmonksit zehirlenmeleri artmaktadır. Karbonmonoksit gazı kömür, petrol, doğalgaz ve odun gibi yapısında karbon bulunan yakıtların iyi yanmaması ile ortaya çıkan zehirli bir gazdır. Bu yakıtlarla ısınılan yerlerde baca sisteminin iyi çekmemesi, kapalı ortamlarda açık ocaklar, şofben kaçakları gibi durumlarda rüzgârlı ve fırtınalı havalarda (lodoslu havalar) karbonmonoksit gazının solunması ile zehirlenme meydana gelmektedir. Karbonmonoksit solunduktan sonra akciğer vasıtası ile kana geçer. Zehirlenme baş ağrısı, güçsüzlük, halsizlik, baş dönmesi, bulantı-kusma, göğüs ağrısı ve vücut uyuşması gibi belirtiler ile kendini belli eder. Karbonmonoksit zehirlenmeleri zaman zaman ölümle de sonuçlanabilmektedir. Zehirlendiği düşünülen kişi hemen temiz havalı bir ortama alınmalı ve 112 Acil Çağrı Merkezi aranmalıdır. Karbonmonoksit zehirlenmelerinde tedaviden daha önemli olan durum zehirlenme hadisesinin gerçekleşmemesi için gerekli tedbirlerin alınmasıdır.”ifadelerine yer verildi.
YATMADAN ÖNCE SOBANIZI SÖNDÜRÜN
Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı alınabilecek tedbirler ise şu şekilde belirtildi: “Evlerde kullanılan tüm ısıtma sistemlerinin ve bacaların her yıl düzenli olarak bakım ve temizliği yaptırılmalı, bacalar standartlara uygun olmalı ve bacalar açık dahi olsa her yıl gerekli bakımı yaptırılmalı, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalı, alçak basınçlı ve lodoslu havalarda soba yakılmamalı, yakılması durumunda yatmadan önce söndürülmeli, şofbenin monte edileceği alan yeterli büyüklükte olmalı, hava sirkülasyonu sağlanmalı ve mutlaka bacaya bağlanmalıdır.”