Kırıkkale üniversitesi çağdaş bir dünya üniversitesi kimliğini ‘Engelsiz Kampüs Projesi’ ile taçlandırdı. Engelsiz bir kampüs için 2015 yılı için yaklaşık olarak 750 bin TL yatırım yapıldığı açıklandı.
ÖRNEK HALE GELDİ
İnsan haklarına saygılı, nitelikli eğitim ve özgün araştırmalarında kaliteyi sürekli iyileştiren; bilimsel faaliyetleri ve topluma hizmeti ile ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtan seçkin bir üniversite vizyonu ile hareket eden Kırıkkale Üniversitesi, engelli bireylerin eğitim-öğretim faaliyetlerini kolaylıkla sürdürebilmeleri için çok titiz bir çalışmaya imza attı. Engelsiz bir kampüs için 2015 yılı için yaklaşık olarak 750 bin TL yatırım yaparak ülkemizde engelli öğrencilerin eğitim-öğretim hayatını kolaylaştırma hususunda örnek bir üniversite durumuna geldi.
ENGELLİ ÖĞRENCİLERİN TALEPLERİ DOĞRULTUSUNDA
Engelli öğrencilerin talepleri doğrultusunda ve gelişmiş dünya uygulamalarından da yola çıkılarak yapılan çalışmada; dış ve iç mekanlarda hissedilebilir yüzeyler, engelli otoparkları, kabartma (brail) yönlendirme levhaları, tüm binalarda acil çağrı butonlarının olduğu engelli wc düzenlemeleri, engelli kaydırmaz bantlar, küpeştelerde kat uyaran kabartmalı uyarıcılar, kabartmalı (brail) kampüs vaziyet plan haritası, brail asansör kullanım talimatları, asansörlerde sesli uyarı sistemleri, akülü sandalye şarj istasyonu, rampalar, lift ve kaldıraçlar yer almaktadır. Özellikle lift ve kaldıraç uygulamaları ile tüm bina içlerinde kot farklılıklarından oluşan ulaşım sorunları tamamen ortadan kaldırıldı. Tekerlekli sandalyeli öğrenciler ve misafirler için bina içleri ulaşılabilir bir duruma getirildi. Böylece, engelli öğrenciler dersliklerine, yemekhane ve kafeteryalara rahatlıkla ulaşabilecekler. Üniversite kampüs girişine yerleştirilen kabartmalı vaziyet planı sayesinde ise görme engelli öğrenciler kampüs içinde gidecekleri noktaları rahatlıkla tespit edebilecekler.
MANYETİK DALGALARLA DUYABİLECEKLER
Ayrıca, ülkemizde ilklerden biri olan ve tüm engel gruplarına yönelik tasarlanan bina içi navigasyon yazılımı (bina içi sesli yönlendirme) Fen-Ebebiyat Fakültesi binasında kullanılmaya başlandı. Akıllı cep telefonları ile kullanabilen bu sistem sayesinde engelli bireyler bina içinde gidecekleri noktaya kimsenin yardımı olmadan rahatlıkla ulaşabilecekler. Kampüs dış alanında da kullanılan navigasyon yönlendirme sistemi, görme engelli bireyler için ulaşabilirliği sağlama konusunda büyük destek sağlıyor. Her engel türü için ayrı ayrı çalışılan projede işitme engelli bireyler için de toplantı salonlarında İndüksiyon Döngü Sistemi kuruldu. Bu sistem, ortamdaki gürültüleri ve diğer sesleri absorbe ederek işitme engelli bireyin manyetik dalgalarla sesi rahat bir şekilde duymalarını sağlamakta.