Bezdiren reklam mesajları 1 Mayıs’tan itibaren tarih olacak. 23 Ekim 2014’te Resmi Gazete’de yayımlanan, 1 Mayıs 2015’te yürürlüğe girecek olan yasayla telefonlara ve e-posta kutularına, izinsiz reklam mesajı gönderilemeyecek.
Tüketicinin izni dışında reklam ve pazarlama mesajı gönderenler önce uyarılacak, daha sonra ise 50 bin liraya kadar ceza verilecek. Yasaya göre internet ve cep telefonu üzerinden ticari elektronik iletiler sadece tüketici onayı halinde gönderilebilecek. Bu onay yazılı veya her türlü elektronik iletişim araçlarıyla alınabilecek. Onay almadan mesaj ve ileti gönderenlere 1000 liradan 5 bin liraya kadar idari para cezası verilecek. İzinsiz iletiler birden fazla kişiye gönderildiğinde ceza 10 kata kadar artacak ve 50 bin liraya ulaşabilecek.Abone ve kullanıcılarla, önceden izinleri alınmaksızın otomatik arama makineleri, fakslar, elektronik posta, kısa mesaj gibi elektronik haberleşme vasıtalarının kullanılması suretiyle doğrudan pazarlama, siyasi propaganda veya cinsel içerik iletimi gibi maksatlarla istek dışı haberleşme yapılamayacak.
Numarasını veren onaylamış sayılacak
Alıcının kendisiyle iletişime geçilmesi amacıyla iletişim bilgilerini vermesi halinde, mal ve hizmetlere ilişkin değişiklik ile ticari elektronik iletiler için ayrıca onay alınmayacak. Başka bir deyişle, herhangi bir mağazada tüketicinin iletişim bilgilerinin alınması, onay alınması anlamına da gelecek. Esnaf ve tacirlere önceden onay alınmaksızın ticari elektronik iletiler gönderilebilecek. Alıcılar diledikleri zaman, hiçbir gerekçe belirtmeksizin ticari elektronik iletileri almayı reddedebilecek. İşletmeciler; kendi sundukları hizmetlere ilişkin olarak abone ve kullanıcılarla, önceden izinleri alınmaksızın elektronik haberleşme vasıtalarının kullanılması suretiyle doğrudan pazarlama veya cinsel içerik iletimi gibi maksatlarla istek dışı haberleşme yapamayacak. İşletmeler, siyasi propaganda faaliyetinde de bulunamayacak.
Onay için rüşvet teklif ediyorlar
İzinsiz SMS yasağının başlamasına bir ay gibi kısa bir zaman kala, şirketlerin tüketicilerden onay yarışı da hız kazandı. Firmalar, elektronik posta adresi veya cep telefonu numarası bulunan tüketicilere ulaşarak, SMS’e izin vermeleri için çekilişle cep telefonu, tablet, dizüstü bilgisayar gibi ürünler teklif ediyor. Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Firmalar en ucuz reklam yöntemi olan SMS ve e-posta göndermeye devam etmek için bugünlerde tüketicileri SMS yağmuruna tutuyor. Çekilişle bazı ürünler vereceklerini beyan ediyor, adeta rüşvet teklif ediyor. Tüketicilere bu vaatlere kanıp istenmeyen mesaja izin vermemelerini tavsiye ediyoruz. Çekilişler için Milli Piyango İdaresi’nden izin almak gerekirken kurum ve kuruluşlar şimdiden yasayı delmeye çalışıyor” diye konuştu.,