Kırıkkale’nin tarım alnında uzman ismi Osmanoğlulları Tarım İşletme Sahibi Ziraat Yüksek Mühendisi İsmet Duman, çiftçilerin yanında olduğunu göstererek, nohut antraknoz hastalığına karşı uyarıda bulundu.
Kırıkkale çiftçisi için 7 gün 24 saat çalışma yapan Osmanoğlulları Tarım İşletme Sahibi Ziraat Yüksek Mühendisi İsmet Duman, nohutlarda baş gösteren antraknoz hastalığına bilgiler verdi. Çiftçinin cebini düşünen Duman, çiftçinin her zaman kazanması gerekliliğini vurguladı.
HASTALIK BELİRTİSİ
Duman, En dikkat çekici belirti yaprak, sap ve tohum kapsüllerindeki lekelerdir. Sap ve dalları çepeçevre saran, düzensiz irilikte açık kahveden siyahımsı koyu kahverengine kadar değiĢen lekeler meydana gelir. Sap ve dallar bu lekeli yerlerden kırılır ve kısa zamanda kururlar. Tohum kapsülleri üzerinde iç içe dairesel lekeler meydana gelir. Bu lekelerin üzerinde toplu iğne baĢı büyüklüğünde siyah renkte yapılargörülür.Yapraklarda ise dairesel olan lekelerin çevresi sarı renk alır. Hastalık bol yağış alan yıl ve bölgelerde, sulama yapılan yerlerde, nispi nemi yüksek olan kapalı vadilerde salgınlara neden olabilir.”
MÜCADELE YÖNTEMLERİ KÜLTÜREL ÖNLEMLER:
Duman, “Temiz tohum kullanılmalıdır. En az 2–3 yılda bir ekim nöbeti yapılmalı ve böylece hastalık etmeninin tarladan bulaĢması önlenmelidir.Hasattan sonra, tohumluk 7–8 gün güneĢ altında yayılarak kurtulduktan sonra depoya alınmalıdır. Zamanında önlem alınmamıĢ tarlalarda, hastalığın ilk görüldüğü ocaklardaki hastalıklı bitkiler sökülerek tarladan uzaklaştırılmalıdır. Ekim sırasında tohumların normal derinliğe düĢmeleri sağlanmalıdır. Hastalığa dayanıklı çeşitler kullanılmalıdır.”