Kırıkkale’de faaliyet gösteren dayanışma ve yardımlaşma derneklerini bir araya getiren iftar yemeğinde İslam coğrafyasındaki savaşlar gündem oluşturdu. Dosteller Derneği Başkanı Yakup Utku, “İslam coğrafyasındaki kan durmalı. İki taraf da Allahuekber diyor ama birbirlerini öldürüyorlar” dedi.
Yardım dernekleri iftarda buluştu
Kırıkkale’de yaptığı yardım faaliyetleri ile kendilerinden sık sık söz ettiren dernek ve vakıflar Dosteller derneği Başkanlığından Vural Alabalık tesislerinde verilen iftar yemeğinde bir araya geldi. Düzenlenen iftar programına Geylani Hizmet Vakfı, Ravza Eğitim ve Kültür Derneği, Seher Derneği, Dolunay Derneği, Zehra Eğitim Vakfı, Anadolu Kimsesizleri Koruma Derneği, Aktif Gençlik Kulübü Derneği, İHH İnsani Yardım Vakfı yöneticileri, üyeleri ve basın mensupları katıldı.
Zulüm sona ermeli
İftar yemeği öncesi bir açıklama yapan Dosteller Derneği Başkanı Yakup Utku bir çok dernek ve eğitim vakıfı ile ilim irşat işleri yanı sıra yardım faaliyetleri yaptıkların söyledi. En son olarak tüm derneklerin bir araya gelerek Suriye’ye yardım yaptıklarını belirterek “Dünyanın neresinde olursa olsun, çekik gözlü olsun, kahverengi derili olsun herhangi bir insanın, özellikle bir çocuğun mağduriyeti, mazlumiyeti hepimizi incitir. Hemcins olduğumuz için bu böyledir. Hemdin olduğumuz için de dünyanın neresinde olursa olsun herhangi bir müslümanın zulüm görmesi, mağdur ve mazlum duruma düşmesi yine bir dindaş olarak hepimizi üzüyor.
Elimiz kolumuz yetmiyor
Fakat, dünya ölçeğinde gerçekten hepimizi tarif edilmez bir şekilde üzen ve bir mağduriyet var. Ne elimiz yetiyor, ne kolumuz yetiyor. Dua etmekten başka çoğumuzun yapabileceği pek bir şey yok. Hani hemcins olarak diğer insanların, mazlum ve mağdur olan insanların elemleri ile müteellim olduğumuz gibi, dindaşlarımızın elemleri ile de gerçekten müteellimiz, kederleniyoruz. En acı taraf şu ki, aramızda birlik ve beraberliğe vesile olacak pek çok hakikat varken, mesela Allah’ımız bir, Kitabımız bir, Peygamberimiz bir, Kıblemiz bir, böyle olduğu halde maalesef Allahu Ekber diyerek kurşun sıkıyor, Allahu Ekber diyerek can veren karşılıklı müslümanlar var. Bu bizi derinden üzüyor.
Ortak paydamız çok
Fakat geniş dairedeki olaylara hiç birimizin gücü ve eli yetmiyor. Hepimiz Kırıkkale’nin yerel dernekleri olarak, Kırıkkale’mizde, Kırıkkalelilerimize neler yapabiliriz bunun endişesiyle yıllardır hepimiz gerek irşat, gerek eğitim, gerekse yardım olmak üzere elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Allah’a şükür ki hepimizin bir ortak paydası var. Hepimiz Ehl-i Sünnet V’el-Cemaat’iz. Farklı mezheplerimiz, tarikatlarımız, vakıflarımız olsa bile ortak paydamız pek çok. Birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmemiz için pek çok neden var” şeklinde konuştu.
1 yılda 1 kermes
Utku derneklerin yaptıkları kermeslerden elde ettikleri gelirle pek çok ihtiyaç sahibinin ihtiyaçların görüldüğünü belirterek “Kısa zaman önce bazı derneklerimiz her yıl olduğu gibi, her derneğin yılda bir kere bir hafta kermes yapma hakkı var. Bu yasal hak, mevzuat bize böyle bir faaliyet hakkı tanıyor. Fakat çilingirci de fotoğrafçı da Valilik nezdinde çıkıp bu kermes faaliyetlerinden şikayetçi olabiliyor. Yaptığımız kermes onun herhangi bir ticari faaliyetine engel olmadığı halde Valilik nezdinde tatlıcı, dönerci gibi o da şikayetçi oluyor. Biz de bu konuda düşüncelerimizi söylemek isteriz. Bu kermes faaliyetleri 52 haftada bir hafta oluyor. Şimdi o 7 gün de 5 güne indirildi. Kaç yoksul ailenin nasıl bir derdine, yarasına merhem olduğunu ben biliyorum.” şeklinde konuştu.
Gerek yoğun çaba sarf ediyor
Utku Müftü Bekir Gerek’in çalışmalarını gıpta ile izlediklerini kendilerinden istenilen yardımda koşa koşa gittiklerin söyledi. Utku” Biz Kırıkkale’de faaliyet gösteren Dernek ve Vakıflar olarak bu gibi bir soruna biz nasıl çare olabiliriz, elimizden ne gelebilir bunların derdindeyiz. Kırıkkale’mizde kötü alışkanlık kullanım yaşı ortaokul seviyelerine düştü. Biz irşad ve eğitim faaliyeti yapan dernekler ve vakıflar olarak neler yapabiliriz. Bu konularda yaptığı çalışmalar dolayısı ile Saygıdeğer Müftümüz Bekir Gerek Bey’i özellikle zikretmek istiyorum. Son zamanlarda Kırıkkale’mize gelen müftüler içerisinde gayret ve çalışmaları hepimizin takdirini kazanan bir müftü efendimiz. Kendisine şükranlarımızı, teşekkürlerimizi sunuyoruz. Kendisi ile yarışan bir müftü. Her yıl Kur’an-ı Kerim öğretilen öğrenci sayısını kendine dert edinmiş, her yıl bunu bir kat arttırmak için uğraşan birisi’ şeklinde konuştu.
Terör olaylarının azalması mutluluk verici
Utku son olarak Diyarbakır’da annelerin yaptığı eylemden söz ederek “Biz karıncanın bile incitilmesine izin vermeyen bir dinin mensubuyuz. Kendi meşrebimizi, hizmetimizi, faaliyetlerimizi ammenin menfaatinden üstün görmeyiz. Annelerin yüreğine ateş düşüyor. Ülkemiz son günlerde, son zamanlarda Allah’a şükür ki terör olaylarının azaldığını müşahade ederek yaşıyoruz. Bu terör olayları içinde Türkiye’de şimdiye kadar yaşanmamış, görülmemiş bir olayla karşı karşıyayız. İlk defa Diyarbakır’da kendi isimlerini, resimlerini ortaya koyabilen bir anneler grubu çıktı ve evlatlarımızı istiyoruz dediler. Bu çok önemli bir olay.
Birlikteliği biz sağlamalıyız
Terörün bitmesi için bu annelere sembolik olarak katkı yapabilirdik. Maddi bir yardım yapamasak bile onlara bir gölgelik çadır gönderebilirdik. Parkta bile oturmalarına izin verilmedi. Türk-Kürt kardeşliğini sağlayacak olan yegane insanlar biziz. O annelerimize anne diyerek sahip çıkabilecek bir durumdayız. Yüzyıllar boyunca beraber yaşamışız. Kız alıp kız vermişiz. Etle tırnak gibi olmuşuz. Bir ve beraber olmanın yollarını bulmamız lazım. Hiç olmazsa sembolik de olsa onlara destek vermeliyiz. O Diyarbakırlı annelere de biz destek oluyoruz. Onlar için dua ediyoruz. Elimizden gelse onlara maddi yardım yaparız. Onları seviyoruz, onların bu eylemlerine, duruşlarına saygı duyuyoruz, destek oluyoruz” şeklinde konuştu.